> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Наказаха български щангист заради допинг


55 0

Международната федерация по вдигане на на тежести (IWF) оповести официално наказание на щангиста Тодор Йорданов за употреба на допинг, което означава, че делото е приключено и заведено към останалите случаи на положителни допингпроби за български състезатели. А това поставя под заплаха участието на наши щангисти на олимпийските игри в Токио това лято.

За положителната проба на 20-годишния Йорданов IWF съобщи още през септември 2020 г., като бе приложена стандартната процедура – правата му бяха “временно замразени поради потенциално нарушение на антидопинговите правила”.
Сега вече българинът е официално санкциониран за 4 години за завишени количества тестостерон в организма. Наказанието започва да тече на 23 септември 2020 г. и ще приключи на 22 септември 2024-а, съобщава segabg.com.

IWF уточнява, че пробата е била взета на състезание. Йорданов е състезател в кат. 73 кг и е държавен шампион при юношите за 2019 г. с двубой от 220 кг. Той участва и в германската Бундеслига по вдигане на тежести, в отбора на “Дурлах”, където е и съгражданинът му и национал Божидар Андреев.

Макар Йорданов да не е викан никога в някой от националните отбори, неговата положителна проба се прибавя към останалите в “досието” на българските щанги в IWF. Тя е общо 19-а на наш щангист в официалния регистър на IWF след олимпийските игри в Пекин`08. И следваща ще е фатална за амбициите да имаме отбор в Токио, след като нямахме такъв в Рио’16 заради допинг наказание.

Според олимпийската квалификационна система, държавите с повече допинг нарушения подлежат на орязване на отборите за Токио. “Чистите” (с до 9 допинг случая от Пекин’08 насам) имат право да класират до 8 щангисти (4 мъже и 4 жени) на игрите в японската столица. Тези с между 10 и 19 уличени след Пекин’08 – могат да пратят по 2-ма мъже и 2 жени, а тези с по повече от 19 – само на по един мъж и една жена.

След вече официалното наказание на Йорданов българската федерация по вдигане на тежести е на ръба, тъй като след 2008 г. вече има точно 19 случая. Ако до Токио 2020 с допинг бъде уличен още дори и един български щангист, това ще означава, че двете квоти при мъжете за Токио, които страната ни вече си е осигурила на практика, ще бъдат орязани до само една (при жените нямаме шанс да изпратим състезателка).

Снимка: Фейсбук

Коментари във Facebook

Абонирайте се за бюлетин


Loading