> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Жестоки допинг проверки за щангистите преди Евро 2021


54 0

Две допинг проверки за два дни преминаха националните ни щангисти по време на държавното лично-отборно първенство в Асеновград. През уикенда първо подготвящите се за европейския шампионат в Москва тежкоатлети дадоха проби и бяха тествани от родните власти, а ден по-късно в залата се появиха и допинг инспектори от Международната федерация по вдигане на тежести (IWF).

Националите продължават усилена подготовка за континенталното първенство, което бе пренасрочвано два пъти миналата година. Сега последно уточнените дати за шампионата в Москва са 3-11 април, за стартовете в руската столица са подадени заявки на 16 наши състезатели, от които вероятно ще отпаднат двама или трима. Шампионатът е олимпийска квалификация. Тази Олимпиада може да се окаже последна за щангистите, които са застрашени от изхвърлене от следващите Игри.

“Принцип в българските щанги е на големи първенства да участваме със спортисти, които са с потенциал за класиране поне в първата шестица. От това сме се ръководили и сега при подаване на заявките. Доволен съм от видяното на държаното първенство в Асеновград, радостно е че всички са здрави и без сериозни контузии. Първенството в Москва е много важно и като олимпийска квалификация, и като първо изпитание след повече от година без големи шампионати. Остава ни последната част от подготовката и след десетина дни ще определим тези, които ще представят България в руската столица”, каза националният треньор Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992.

След държавния шампионат в тренировъчната зала остават 4 жени: Ивана Петрова (45 кг), Надежда Мей-Нгуен (45), Мая Иванова (55) и Мария-Магдалена Кирева (71). При мъжете засега на подготовка с цел европейското са Ангел Русев (55 кг), Иван Димов (61), Стилян Гроздев (61), Валентин Генчев (67), Петър Ангелов (67), Божидар Андреев (73), Юндер Бейтула (81), Карлос Насар (81), Дейвид Фишер (102), Васил Господинов (102), Васил Маринов (102) и Христо Христов (до 109 кг). От тях двама или трима ще отпаднат след последните контролни следващата седмица.

Българите ще пътуват за Европейското първенство в Москва на три групи, съответно на 2, 4 и 8 април, като всеки един от тях ще премине ден преди това PCR тест в София.

Снимка: facebook.com

Коментари във Facebook

Абонирайте се за бюлетин


Loading