> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Търсят виновните за смъртта на Марадона


0
0
50

Отговорникът на медицинските сестри, които се грижели за Диего Марадона в дома му, отрече вината им по отношение смъртта на футболната икона, когато бе интервюиран от аржентински прокурори.

40-годишният Мариано Перони е третият от седемте души, които са разследвани за непредумишлено убийство, дали показания по случая, който разтърси страната. БГНЕС припомня, че капитанът на Аржентина, който изведе тима до световната титла през 1986, почина от сърдечен удар миналия ноември на 60-годишна възраст, само седмици след като претърпя мозъчна операция заради кръвоизлив.

„Казах им, че не отговарях за нищо повече от идването на медицинските сестри и часовете на напускане. Не съм отговорен за нито едно медицинско действие. Не давам медицински съвети, разчитахме на решенията на лекарите, отговарящи за случая“, каза Перони за АФП, след като излезе от кабинета на прокурора в Сан Исидро, в покрайнините на столицата Буенос Айрес, където прекара тричасов разпит.

Прокуратурата започна разследване, след като екип от експерти откри, че Марадона е бил оставен на произвола на съдбата за „продължителен, агонизиращ период“. „Лекарите дават медицински заповеди. Перони никога не е бил в къщата, не познава Марадона, никога не е бил в контакт с него“, сподели адвокатът му Мигел Анхел Пиери. Медицинските сестри – 36-годишната Дахиана Жизела Мадрид, и 37-годишният Рикардо Алмирон казаха тази седмица, че са следвали заповедите на отговарящите лекари. И двете признаха, че не са направили рутинни прегледи на Марадона малко преди да почине.

Според прокуратурата Перони е „знаел напълно какво е направено и какво не, в частност за менажирането на сестрите за пациента. Тя го обвинява в демонстрирането на „незаинтересованост и безразличие предвид спешната ситуация“. Защитата на Перони е свързана с това, че ролята му е била чисто административна и е трябвало да събира докладите от сестрите, когато те променяли смените си.

Той твърди, че е предал тези документи на 52-годишната Нанси Форлини – домашният медицински координатор на Марадона, който също е разследван и ще бъде разпитан в понеделник. И Алмирон, и Мадрид заявиха по-рано тази седмица, че наетата къща за Марадона не е съдържала необходимото оборудване за лечение на пациент, страдащ от сърдечна болест. И двете споделиха, че не са знаели за проблема на легендата и са били инструктирани да не го безпокоят, докато си почивал.

35-годишният психиатър Агустина Косачов, 29-годишният психолог Карлос Диас и неврохирургът Леополдо Луке ще бъдат разпитани идната седмица. Ако бъдат намерени за виновни, въпросните седем лица, които не могат да напускат страната, могат да попаднат в решетките между 8 и 25 години.

Споделете
0
0

Comments