> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Държавата дава стадионите на Левски и ЦСКА


0
0
1028

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева говори пред БНТ за равносметката след близо 6 месеца управление като член на служебния кабинет. Тя даде интервюто по време на Световната купа по сноуборд в Банско.

“Една от най-важните цели беше да поддържаме непрекъснат диалог с федерациите, спортните организации по отношение на тяхната дейност. Вторият акцент, който поставихме, бе спирането на порочните практики със спорни договори, които ощетяваха дейността на дружествата. Постарахме се да създадем по-добри условия, да актуализираме програмите, по които работят спортните организации”, каза Весела Лечева.

Министърът на младежта и спорта смята, че програмите за олимпийска подготовка и кадрово осигуряване ще дадат възможност на спортистите да се чувстват сигурни в обезпечаването на тренировъчния и състезателен процес, а треньорите да не се притесняват за своето развитие.

“Нашите цели като екип на Министерството на младежта и спорта и администрацията, която ръководя, са – да осигурим максимално добри условия, да сме в непрекъснат контакт с федерациите и да можем в движение да решаваме всички наболели въпроси преди Олимпийските игри в Париж. Да не изоставим нито един състезател или треньор”, каза Лечева.

Министърът на младежта и спорта се спря и на темата за стадионите “Българска армия” и “Георги Аспарухов”.

“През последните 30 години у нас не се реализира нито един успешен модел на публично-частно партньорство. А именно да се реализира концесия, съвместно дружество, така че да бъде привлечен и частен капитал. Надявам се, че с тези две наши важни стъпки, които предприехме, първо – по отношение на стадион “Българска армия”, а след това и за стадион “Георги Аспарухов”, ние ще дадем възможност и на двата гранда да получат най-добрата възможност да реализират своите цели за модерни съоръжения. Надявам се това да са успешни модели за спортната инфраструктура”, заяви Весела Лечева.

Министърът на младежта и спорта напомни, че в рамките на мандата на служебното правителство е бил сключен меморандум между “Сердика спортни имоти” и ПФК ЦСКА-София, в който са разписани всички най-важни стъпки по отношение на създаването на съвместното дружество.

“Намираме се в крайна фаза на този процес. Почти всички елементи и всички най-важни действия са към своя край”, уточни министър Лечева и добави, че се правят важни стъпки и по отношение на стадиона на Левски – “Георги Аспарухов”.

“С моя заповед беше създадена специална комисия от представители на Министерството на младежта и спорта и Областна администрация на област София, която да изготви цялата процедура и подготвителни действия за процедурата по отдаване на концесия. Работим по този казус заедно с областната управа, така че това да бъде реализирано в най-кратки срокове и да бъде дадено началото на процедурата за отдаване на концесия”, добави Лечева. От ЦСКА ще покрият част от разходите с акции.

Министърът на спорта съобщи, че има финансиране за нова зала за художествена гимнастика. В последните месеци Министерството на младежта и спорта работи в тясно сътрудничество с Министерството на вътрешните работи.

“Лично се убедихме в необходимостта за такова спортно съоръжение. Залата, в която националните отбори тренират в момента, е изключително натоварена и действително има необходимост от нова. С министър Иван Демерджиев посетихме мястото, работи се много усилено първата копка да бъде направена в най-кратки срокове. Отделени са средства за това спортно съоръжение, така че се надявам художествената гимнастика да има своя нов дом“, заяви Лечева.

Министър Весела Лечева беше попитана и за продължаващите скандали във федерацията по вдигане на тежести.

“Там от доста време върви доста сложен междуличностен конфликт. ММС не трябва да се меси в работата на спортните федерации. Наше задължение е да контролираме спазва ли се законът, наредбите, правилата за програмите, които реализираме заедно с федерациите. Ще бъдем безкомпромисни по отношение на това дали са нарушени правила, дали са нарушени разпоредби на законодателството и наредбите. И там, както във всички организации, се опитваме да разговаряме с всички страни по конфликта, наистина сме в постоянен диалог”, съобщи Лечева.

“Смятам, че трябва да се даде възможност на най-добрите треньори да могат да участват в подготовката на най-изявените ни състезатели. Има място за всички. Има и средства. Ние финансирахме българските щанги през 2022 г. Изпълнихме нашите ангажименти към тях. Надявам се в своя отчет да покажат, че всичко това, което ние сме дали като възможности по всички програми, е изпълнено”, надява се Весела Лечева.

Министерството ще продължи да подкрепя домакинствата на големи първенства, защото те са шанс за развитие на българския спорт и издигане на авторитета на страната ни.

“Още през моя мандат 2005-2009 г. създадохме тази програма за домакинства. Тя продължава да е много важна. България се утвърди като един от най-успешните домакините в белите спортове, които са изключително атрактивни и популярни”, каза Лечева и отбеляза, че заслуга за това има както федерацията по ски, така и местната власт.

“Тази година домакините не бяха пожалени – тежки метеорологични условия, топлото време, дъждовете. Но въпреки това се получи чудесно състезание, което носи огромна радост и престиж за Банско и България”, завърши Лечева.
Снимка: Фейсбук

0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
10лв без дезпозит с промокод 1701
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 300лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
Запишете се
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Покажете всички коментари
0
Оставете Вашия коментарx