> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Голям резил за топщангиста на България


36 0

Най-добрият щангист на България Божидар Андреев тотално се изложи на Европейското първенство в Москва. Най-голямата ни надежда за медал на Олимпиадата в Токио след няколко месеца се провали в руската столица. 24-годишният тежкоатлет хвана само по един успешен опит и завърши четвърти в категория до 73 кг., където по принцип е абсолютен доминатор на Стария континент. Възпитаникът на Пламен Братойчев изхвърли само началната си тежест от 152 кг и изтласка 182 от първия си опит. Така сливналията събра 334 кг в двубоя, които не му достигнаха дори за бронза. А категорията този път беше сравнително слаба.

Андреев, който е Спортист №4 на България за 2019 година, беше бледа сянка на представянето си от предните няколко години. След успешния опит на 152 кг., той не сполучи на 156 и 157 кг. Това му бе достатъчно за бронза в движението, но го остави на 8 кг след временния лидер в състезанието Даняр Исмаилов (Тур), който завърши с европейски рекорд от 160 кг. В изтласкването българинът започна без проблем със 182 кг, след което добави доста килограми, за да си осигури медал в двубоя. Първо опита за сребро със 188 кг и не успя, след което поиска 190 кг за златото. С огромни усилия Божидар почти ги вдигна, но българинът прибърза с прибирането на краката и тежестта го увлече напред и достигайки края на подиума, нямаше как да я фиксира неподвижно над главата си. Щангата падна зад българина, който почти веднага се разплака…
Това пък доведе до екстаз туркменистанеца, който се състезава именно за Турция. Исмаилов триумфира с двубой от 341 кг, след като в изтласкването остана на началната си тежест от 181 кг. За азиатеца това беше трета европейска титла. Среброто в двубоя бе за молдовеца Марин Робу с 339 кг, а бронза за албанеца Брикен Каля с 336. Голям проблем за Андреев се оказа свалянето на килограмите. Преди няма и месец на държавното първенство в Асеновград той беше малко над 80 кг., което в Москва нямаше как да не се отрази.
Иначе Божидар Андреев е европейски шампион от последното първенство в Батуми 2019 г. Първият му голям успех бе спечелването на олимпийска титла на младежките игри в Нанкин през 2014 г. Четири години по-късно завърши със злато на Европейското първенство при 23-годишните в Замошч (Полша) и се нареди девети в дебюта си на Световно първенство за мъже в Ашхабад (Туркменистан). 2019 г. бе най-успешната за него с европейска титла при мъжете в Батуми, злато с 3 континентални рекорда при 23-годишните в Букурещ, бронз на Световното първенство за мъже с 3 европейски рекорди за мъже в Патая и злато на олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп. Миналата пролет сливналията грабна златото на преодолимпийския турнир за Световната купа в Малта.

С три златни, един сребърен и един бронзов медал в двубоите България остава лидер в класирането по нации, след титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, второто място на Ивана Петрова и бронза на Валентин Генчев.
Нашите са начело и в общото подреждане по всички отличия в упражненията със 7 златни, три сребърни и три бронзови медала.
Утре на Европейското първенство в Москва ще вдигат трима български представители: Мария-Магдалена Кирева (71 кг), бронзовият медалист в изтласкването от Световното първенство за мъже в Патая 2019 Юндер Бейтула и световният шампион за кадети Карлос Насар (81 кг). Последният е първи по заявки и фаворит поне за медал. Насар обаче е едва 16-годишен и каквото и да направи ще е успех.

Снимка: Фейсбук

Коментари във Facebook

Абонирайте се за бюлетин


Loading