> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Новият президент на БФС ще управлява 4 години, твърди юрист


27 0

Георги Владов е юристът, който влиза в екипа на кандидатиралия се за президент на БФС Димитър Бербатов. Адвокатът е на мнение, че бъдещият ръководител се избира за срок от 4 години, а не до следващия редовен Конгрес, който според настоящата власт трябва да е пролетта на 2021 г. Владов призова Изпълкома да позволи на клубовете да решават как да се развива футбола у нас. Всичко ще стане ясно на 25 юни, за когато е насрочен извънредният изборен конгрес.

“Мога да говоря за мандатността и членовете на изпълнителния комитет. Имаше изказвания от различни хора, че в устава пише, че новият президент трябва да довърши мандата на Борислав Михайлов. Това няма истина. Президентът на БФС се избира за срок от четири години. Няма правила какво става при прекратяване предсрочно на президента. Поради тази причина в заложения дневен ред поставя сериозни пречки пред дейността на бъдещия президент, независимо дали е Бербатов или някой друг.

Ако се вземат решения на база този дневен ред, може да се сбърка тълкуванието. Може да се стигне и до отказ да се впише в устава. За да избегнем това, единственият начин е да се промени дневния ред. Има време за това. Сега е моментът членовете на Изпълкома да проявят воля, вместо да минират, да помогнат на българския футбол и да позволят на новото ръководство да свърши своята работа и да не налага конгрес по-скоро от една година. В него трябва да се включи точка предсрочно прекратяване на мандата на този президент”, обяви юристът.

“Може и същите лица да изберат в него, но това ще бъде нов мандат, на новоформиран орган. Моят призив е към ИК да позволят на клубовете да решат как да се развива футболът у нас. За в бъдеще, за да няма такива неясноти, сме подготвили промени в устава, които са необходими, за да се знае предварително какво би се случило”, каза още Владов.

Снимка: БГНЕС

Коментари във Facebook

Абонирайте се за бюлетин


Loading