> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Почититаме Христо Ботев и героите, дали живота си за свобода ни


0
0
127

Всяка година на 2 юни България почита паметта на великия поет и революционер Христо Ботев и всички герои, дали живота си за свободата на страната. На тази дата сирените в цялата страна свирят в продължение на три минути в знак на почит към тяхната памет. Освен това има различни събития в цялата страна, за да запомним техния героизъм и саможертва.

Едно такова събитие се провежда в Калофер, родното място на Христо Ботев. Там хората се събират на поклонение, за да си спомнят за неговия живот и дело. Знамето на неговата чета се носи с военни почести и се показва на присъстващите. Друго важно място за отбелязване на този ден е връх Околчица във Врачанския балкан, където Ботев е убит. Хората се събират там, за да почетат паметта му и да си припомнят събитията от неговото трагично минало.

През изминалата седмица във Враца се състояха Ботевите дни, поредица от културни и образователни събития, организирани в чест на поета. Едно от най-забележителните събития беше инициативата „По стъпките на Ботевата чета“, при която участниците пресъздадоха пътуването на самия Ботев и неговата чета през Балканите.

Христо Ботев умира на 20 май (1 юни по нов стил) през 1876 г. Заедно със своята чета той завладява австрийския параход „Радецки“ и го използва, за да стигне до българския бряг при Козлодуй. Оттам те тръгват на дълго и опасно пътуване през планините, изправени пред тежки битки с османските сили. Въпреки смелостта и решителността си, Ботевата чета в крайна сметка е победена и самият Ботев е убит в битка.

Историците все още обсъждат точните обстоятелства около смъртта на Ботев. Някои смятат, че е бил застрелян, докато други предполагат, че може да е бил екзекутиран. Тялото му никога не е открито и затова не е погребан. Първият му биограф, Захари Стоянов, пише, че главата му е била отсечена след смъртта му и по-късно е била погребана от местен свещеник. Въпреки това, свещеникът умира, без да разкрие местоположението на гроба, така че истинското място за почивка на Ботев остава неизвестно.

Снимка. БНТ

0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

20лв БЕЗ ДЕПОЗИТ с промокод PB-0039
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 300лв
СПЕЦИАЛНА ОФЕРТА С ПРОМОКОД 01-701
50лв фрийбет или до 200лв депозит бонус
НАЧАЛЕН БОНУС 100% до 200 лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 1200 евро
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 1200 евро
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
ДЖАКПОТ ОТ 25000лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
Запишете се
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Най-стари
Най-нови Най-висок рейтинг
Inline Feedbacks
Покажете всички коментари
0
Оставете Вашия коментарx