> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

50-годишен почина на маратона във Варна


0
0
309

50-годишен участник е починал на маратона във Варна, след като е паднал пред офиса на банка срещу хотел Черно море. Мъжът си е заминал внезапно, като най-вероятната причина за смъртта му е инфаркт. Предстои да бъде направена експертиза.
Преди маратона на всеки от участниците, както по традиция, се прави обстоен медицински преглед. В тазгодишното издание, което е шесто, общо 124 бегачи стартираха в класическата дистанция от 42,195 км.

650 бегачи от 29 страни се включиха в надпреварата през тази година по три дистанции – класически маратон, полумаратон на 21 км и бягане на 10,5 км. Маратонът във Варна беше второто състезание от веригата “Бягането като начин на живот”, която включва още състезанията в Стара Загора и София.
В мъжката надпревара победителят от Кения Бернард Санг направи откъсване повече от 10 километра преди финала и в крайна сметка изпревари с над 4 минути Жан Симукека (Руанда) и с над 17 минути Силвиу Стойка (Румъния). Четвърти завърши състезаващият се за България Исмаил Сенанджи. Той изостана с повече от 19 минути от победителя.
При жените победителката от маратона в Стара Загора Джебет Наом изпревари с над 2 минути Бети Чепкуони (Кения). По този начин Наом направи голяма крачка към крайния успех във веригата “Бягането като начин на живот” и големия джакпот от 20 000 лв. Трета финишира Йелена Долинин (Израел), а българката Христина Козарева се нареди четвърта с изоставане от 13:16 мин. Победителката Джебет Наом беше наградена от кмета на Варна Иван Портних.

“Изключително доволен съм, че дори в условията на пандемия през последните две години, успяхме да проведем маратоните във Варна, макар и без да имат масов старт. Нивото отново е много високо, а надпреварата е изключително оспорвана. Радвам се, че в продължение на 6 години успяхме да развием тази верига от дълги бягания, която се провежда в София, Стара Загора и Варна. Смятам, че популяризирахме този спорт. Той е изключително полезен за здравето на нацията. Виждаме, че много българи се включват в различните дистанции. Смятам, че тази традиция ще бъде продължена в следващите години, защото и трите маратона си извоюваха достойно място в международния календар на леката атлетика. Днес се получи много силно състезание с рекорд на трасето при жените. Най-важното е, че все повече хора са възприели дългите бягания като начин на живот”, заяви спортният министър в оставка Красен Кралев пред медиите, след като връчи лавровите венци на победителите в класическата дистанция.

В полумаратона при мъжете победител стана Богдан Семьонович (Украйна), следван от Сираги Рубайта (Руанда) и българина Данчо Петров. Семьонович финишира за 1:06:41 ч. Украинецът спечели и надпреварата в Стара Загора преди месец. При жените над всички беше Франсин Ньомукунзи (Бурунди), която завърши за 1:13:16 ч. След нея се наредиха Аделин Мусабейезу (Руанда) и Валентина Верецка (Украйна). Призьорите бяха наградени от главния организатор на маратоните от веригата “Бягането като начин на живот” Анатоли Илиев и Десислава Календжиева, която е част от Организационния комитет на маратона във Варна.

На 10,5 км при мъжете спечели Стоян Владков, който премина дистанцията за 34:15 мин. На 14 секунди след него остана Шабан Мустафа, а трети се нареди Иван Андреев с повече от минута изоставане. При жените победителка стана Маринела Нинева с време 38:05 мин. Ясна Петрова се нареди втора, а трета завърши Лиляна Георгиева. Двете финишираха с изоставане от над 60 сек. след Нинева. Медалистите бяха наградени от председателя на СКЛА “Черно море Атлетик” Бончо Бонев.
Организатори на маратона във Варна са Министерството на младежта и спорта, Община Варна, Асоциация “Спорт в свободното време” и СКЛА “Черно море Ателтик”.
Следващият маратон от веригата “Бягането като начин на живот” ще се проведе на 10 октомври в София, когато ще станат известни големите победители след трите проведени надпревари.

Снимка: ММС

0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
10лв без дезпозит с промокод 1701
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 300лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв

Comments