> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Ливърпул с 46 млн. паунда загуби


22 0

Ливърпул обяви загуби от 46 милиона паунда. Става въпрос за финансовата година, приключваща на 31 май 2020-а. Периодът обхваща само първите три месеца от пандемията. А това означава, че сумата ще се качи още доста.

Миналата година Висшата лига беше прекъсната през март, като рестартът беше през юни, но без публика. Така е и в момента. Според отчета в най-голяма степен са намалели приходите от телевизионни права – с 59 милиона паунда по-малко, както и мачовете приходи, които са с 13 милиона по-малко.

Прилагайки тези резултата върху прогнозите за следващата фискална година, от “Анфийлд” изчисляват, че общите загуби заради пандемията ще надхвърлят 120 милиона.
Именно тези числа показват защо клубните собственици са били готови да се присъединят към провалилия се план за европейска Суперлига. Само седмица, след като мърсисайдци бяха принудени да се оттеглят от противоречивата идея след гневна обществена реакция, Ливърпул разкри финансовия ефект от пандемията от коронавирус.

През март 2020 Ливърпул обяви печалба от 42 млн. паунда, но плюсът набързо изчезна. Собствениците на Ливърпул Fenway Sports Group продадоха 10-процентов дял в клуба миналия месец за 543 млн. паунда на частната инвеститорска фирма RedBird Capital. Също в приходите за годината влязоха пари от спечелването на финала в Шампионска лига през 2019, тъй като не попадна в предишния финансов период.

Приходите от реклами в момента са 217 млн. паунда, но това не компенсира медийните приходи, които паднаха до 59 млн. и са 202 млн., а приходите от деня на мачовете спаднаха с 13 млн. до 71 млн. Заплатите в клуба също се повишиха с 15 млн. и до 325.

“Финансовият период демонстрира първоначалния финансов ефект от пандемията и значителните загуби в ключови сектори за носене на печалба. Бяхме в солидна финансова позиция преди пандемията и след този финансов период продължихме да менажираме нашите разходи ефективно, както и да навигираме нашия път през този безпрецедентен период. Сега можем да погледнем към завършека на този сезон и да се надяваме на по-нормален старт на следващата кампания” каза директорът на “червените” Анди Хюз.

Снимка: Фейсбук

Коментари във Facebook

Абонирайте се за бюлетин


Loading