> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Откриха злоупотреби в спортно министерство, извършени от Красен Кралев


0
0
84

Откриха злоупотреби за милиони левове в спортно министерство, извършени от предишния министър Красен Кралев. Това стана ясно на брифинг на сегашния стопанин на спортната палата Андрей Кузманов

“Със заповед на Красен Кралев е обявен конкурс на 12 януари и той е бил прекратен на 27 януари. Интересно кратък срок за много сериозни теми и много сериозни пари. Интересното тук е, че самият конкурс не е направен по правилата – без външни оценители и без критерии за участие“, разкри Кузманов и продължи: „Другото, което прави впечатление за класираните – участват около 120 организации, от които 35 са класирани. Има организации, които са класирани и има организации, които не са. А тези, които не са класирани са с аргументи, които тези, които са класирани имат същите недостатъци. Пълен субективизъм“, заяви той и добави, че по една от темите в тези конкурси участват 4 фирми, които печелят почти една и съща сума от 670 000 лв. само по първо направление.

По думите му след проверка в регистрите се е установило, че в три от фирмите има свързани лица.
„По мое нареждане, тъй като не знаех, вчера беше изкаран електронен подпис на Министерството на младежта и спорта, което води до съмнения досега, ако някой е участвал, как ще го проверим дали има право да участва и дали не е някаква организация, която няма право да участва“, обясни той.
Кузманов акцентира и на факта, че в периода от 2017 г. досега основните играчи в тези програми са почти едни, както и тези, които са ги спечелили.
„Някои от тях са заработили по милиони левове в този период от четири години. Има интересни организации, които печелят, например Федерацията по ММА, Спортен клуб „ИПОН“, а това са организации, насочени към младежта, не толкова насочени за спорт. Не са малки сумите, не са за пренебрегване“, добави още той и поясни, че в момента програмите текат, като те ще приключат през септември.

Служебният министър обеща прекратяване на порочните практики и пълна прозрачност при провеждането на конкурси. “Ще се викат външни оценители така, както е по закон, а не както досега – вътрешна комисия си избира кой, как и защо”, допълни той.

“Има Национална стратегия за младежта 2021-2030 година, която не е приета. В много кратък срок Министерството направи доклад и изготви проект за тази стратегия и в момента е раздадена на всички министерства за одобряване. Относно Националната програма за изпълнение на младежките дейности по чл. 10а от Закона за хазарта. Тя се провежда всяка година от 2017 г. Много организации участват в тези програми за превенция на хазарта и други лоши неща. На пръв поглед прави впечатление, че откакто програмата съществува и около 2 милиона лева са заделяни за тези програми, е много интересно, че за тази година са заделени 5 450 000 лв. при положение, че в момента при хазартния бизнес в България има само един играч, а преди, когато е имало доста други играчи, парите са били по-малко”, коментира той.

Става дума за пари, които би трябвало да бъдат давани за младежки дейности и за превенция на хазарт, каза говорителят на служебното правителство Антон Кутев. “Вече пета година, откакто работи програмата, има фирми, които печелят с почти идентични проекти. Прави впечатление, че голяма част от проектите, които печелят тази година, до такава степен са сходни, че спокойно можем да кажем, че са печатани на един и същи принтер. Лично аз подозирам, че принтерът се намира в самото министерство. Преди изборите са раздадени едни 5 млн. лева и са раздадени по, меко казано, съмнителен начин на подбор на фирмите, заяви още Кутев.

От четирите сдружения или неправителствени организации, които са спечелили големите суми от по 670 000 лева, три се свързват по един или друг начин с едно лице, което се нарича Петър Коларов. Той работи в медия. Става дума за над 2 млн. лева само тази година, които са отишли в неправителствени организации, в които има свързани лица. Част от финансиранията на неправителствени организации са всъщност финансиране на спортни дейности. Спомена се, че ИПОН през всичките тези години е вземал пари по програмата за неправителствените организации, въпреки че е спортен клуб. Другият, който през цялото време е бил финансиран като спортен клуб, става дума за ММА, става дума за Станислав Недков, т.нар. Стъки. Не само, че е вземал по 200 000 лева годишно за финансиране на спортния клуб, а накрая взема и 220 000 лева вече като неправителствена организация, от които 120 000 лева тази година. Като направим сметката, че т.нар. Стъки е получил над 1 млн. лева финансиране, можете да разберете защо протестира пред Президентството, а не пред Министерството на спорта, каза още Антон Кутев.

Споделете
0
0

Comments