> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Емо Костадинов за Бербатов: Какъв кандидат за президент е, след като няма избори


0
0
264

Вицепрезидентът на Българския футболен съюз (БФС) Емил Костадинов беше част от водената от Борислав Михайлов делегация на Конгреса на ФИФА, който предхождаше откриването на Световното първенство в Катар. В интервю за БТА Костадинов разказа за впечатленията си от домакина на Мондиала, тенденциите в развитието на световния футбол, коментира позитивните резултати на националния отбор, както и бъдещите проекти на родната централа.

 • Г-н Костадинов, броени часове ни делят от финала на Световното първенство в Катар. Аржентина вече е на финала. Каква е Вашата оценка за този много дискутиран Мондиал?
 • Като цяло – положителна, тъй като станахме свидетели на много интересни мачове, много драма, добър футбол, не липсваха и изненади. Истина е, че много се коментираше провеждането на Световно първенство по това време в годината и в тази държава, но организацията е на много високо ниво – аз лично се уверих в това на място. Всички притеснения се оказаха излишни и в крайна сметка отново се потвърди истината, че футболът има силата да сплотява.
 • Споменахте изненадите – на какво според Вас се дължи ранното отпадане на големи футболни сили като Германия, Белгия, Португалия, Испания, Бразилия?
 • На доста различни фактори. От една страна – играчите трябваше да се пренастроят за Световно първенство в разгара на състезателните сезони в големи, трудни първенства, с огромна конкуренция, което не е лесно. В някои от споменатите отбори тече преходен период, други все още нямат необходимия опит, трети вече са преминали пика си – и когато срещнат по-мотивирани от тях съперници, е нормално да бъдат елиминирани. Тук отново е важно да подчертаем разликата между футбола на клубно и на национално ниво – при националните отбори мотивацията, страстта и хъсът са с много по-голяма стойност, затова и виждаме страхотни резултати от сочени за аутсайдери тимове като Мароко, Япония, Република Южна Корея и други.
 • Съгласен ли сте с постоянно повтаряната теза, превърнала се в клише, че силите във футбола вече са изравнени?
 • Донякъде – да. Истина е, че вече няма слаби отбори, особено пък на такъв голям форум. Сами видяхте как Коста Рика загуби със седем гола в първия си мач, но пък бе близо да елиминира и Германия, и Испания. От друга страна обаче класата личи, особено в състави със силни поколения и традиции във футбола – като Аржентина, Франция, Хърватия.
 • Теоретично погледнато, как щеше да се представи България в тази компания?
 • Няма нужда да влизаме в хипотези – след като не сме в Катар, значи не сме заслужили мястото си, имало е по-стойностни от нас отбори. Важното е обаче да се вземат поуки от разочарованията и да се работи усърдно, за да се поправят грешките. Точно това правим ние.
 • По какъв начин се поправят тези грешки?
 • Сами виждате прогреса, който мъжкият национален отбор регистрира с новия треньорски щаб – работи се много професионално, последователно, дисциплинирано, като същевременно се сменят поколенията и се дава шанс на млади и гладни за успех играчи. Не по-маловажна обаче е работата ни с останалите формации – огромно внимание се обръща на 13-14-годишните, които скоро ще влязат в юношеските отбори и трябва да бъдат готови за това. Знаете за проекта в пет региона на страната, който съвсем наскоро завърши с финален турнир на базата в Бояна. Хората на трибуните видяха много таланти, които ще бъдат бъдещите български футболни герои. Чисто футболната философия във всички състави беше уеднаквена, което пък прави прехода между възрастите по-лесен. Българският футболен съюз строго следва приетата на последния ни конгрес стратегия за развитие, която включва и масовия, и женския футбол, но сериозен акцент в нея е представянето на националните отбори. Убеден съм, че съвсем скоро всички отново ще имаме поводи за гордост!
 • Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов обаче продължава да критикува начина на работа на настоящото ръководство…
 • Вижте – нека веднъж завинаги да уточним нещо много важно. Няма как да си кандидат-президент, когато няма насрочени избори, няма насрочен конгрес. Преди няколко дни ми направи впечатление интервю на министър Крум Зарков в една национална телевизия – на въпрос дали ще се бори за председателския пост в БСП, той отговори, че в момента няма процедура. Ако има – може би, но тъй като такава няма, той няма как да е кандидат. Значи – опитен юрист и министър на правосъдието разсъждава по този начин, но спортната общественост продължава да обявява Бербатов за кандидат-президент… На какво основание? Няма избори, няма кампания, съответно няма как да има и кандидати. Ако искате, мога да коментирам репликите на бившия футболист Димитър Бербатов.
 • Да, как бихте ги коментирал?
 • Когато не си работил или дори стажувал в голяма федерация, каквато е Българския футболен съюз, няма как да имаш да имаш претенции към ръководенето й. Става дума за специфична материя, за изключително мащабна работа – и съм категоричен, че ние я вършим отговорно, прозрачно и професионално. Когато търсиш повод да критикуваш, винаги ще си намериш нещо, за което да се хванеш – затова и моят призив е да не подминаваме положителното и да бъдем обединени за по-доброто бъдеще.
 • Тъжно или не, факт е, че Вие сте последният българин с гол на Световни футболни финали. Кога отново ще видим наше попадение на Мондиал?
 • Надявам се скоро. Основите за бъдещето са положени. Работи се правилно и искрено вярвам, че в близко бъдеще България ще бъде на мястото, което заслужава, а то е на голямата футболна сцена.
  Снимка: ЦСКА
0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
10лв без дезпозит с промокод 1701
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 300лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
Запишете се
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Покажете всички коментари
0
Оставете Вашия коментарx