> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Германия на протест срещу геноцида в Катар


46 0

Националният отбор на Германия протестира буквално срещу геноцида в Катар, където другата есен ще се проведе Световното първенство по футбол. Преди квалификацията срещу Исландия (3:0) играчите на Йоги Льов излязоха с позиция срещу нарушенията, които обаче така и не са доказани.

Авторитетният английски вестник “Гардиън” твърди, че досега над 6500 чуждестранни работници са починали в Катар през последните 10 години по време на подготовката на страната. Британците твърдят, че всяка седмица са умирали средно по 12 мигранти – граждани на Индия, Непал, Бангладеш, Шри Ланка и Пакистан.
В черната статистика не са включени смъртните случаи на хора от други държави, които също са работили по обектите – като Филипините, Кения и др. Липсва информация и за починалите от последните месеци на 2020 г. насам, което означава, че смъртността е още по-висока.

Според “Гардиън” част причините са наранявания по време на трудова дейност – падания от високо, задушаване и др. Катар строи седем стадиона, летище, магистрали, системи за обществен транспорт, хотели и дори цял нов град – Лусаил, за 250 000 души, който ще приеме финала на 18 декември.

С протеста си Германия се присъедини към Норвегия, който беше първият отбор, който излезе в световните квалификации с фланелки, на които имаше послание: “Човешки прави на и извън терена”, преди мача срещу Гибралтар. Селекционерът на Норвегия Стале Солбакен заяви, че протестът е опит да се окаже натиск върху ФИФА да бъде още по-директна с властите в Катар, за да наложи по-строги изисквания.
Правозащитната организация „Amnesty International“ тази седмица призова ФИФА да окаже натиск върху Катар.

Искахме да дадем яснота на обществото, че не пренебрегваме този проблем и казваме много ясно какви условия трябва да има. Преди мача ние си изяснихме позицията си”, обяви футболистът на Байерн Леон Горецка. Клубният му отбор има дългогодишни връзки именно с Катар, където от много години провежда зимната си подготовка.
“Участията на Байерн в Катар може да доведат до подобряване на условията на работа”, каза пред РТЛ почетният президент на “баварците” Ули Хоенес.

ФИФА вярва в свободата на словото и в силата на футбола като сила за добро”, се казва в изявление на управляващия орган. От футболната централа може да санкционират Норвегия и Германия за “използване на спортно събитие за демонстрации от неспортен характер”. ФИФА, цитирани от usatoday.com, обаче заявиха, че няма да предприемат никакви мерки.

Снимка: Фейсбук

Коментари във Facebook

Абонирайте се за бюлетин


Loading