> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Любо Ганев: Волейболът трябва да се върне на своето място


0
0
405

Измина точно година, откакто Любо Ганев оглави Българската федерация по волейбол. В ексклузивно интервю за официалния сайт легендарният ни волейболист говори по всички точки от платформата, която представи при неговия избор на 13 март 2020 година.

 • Измина точно една година, откакто станахте президент на БФ Волейбол, г-н Ганев. Смятате ли я за успешна?
 • Да, определено я смятам за успешна. Становището ми е категорично, защото голяма част от поставените в предизборната платформа на инициативния комитет идеи вече са реалност. Да започнем от Управителния съвет. Направихме добър микс от авторитети, които са вътре във волейбола, а също така се занимават и с бизнес. Има осем души, които не са представители на клубове. Така редом с хората, които работят във федерацията, можем да обхванем всички аспекти по развитието на волейбола. Отлична е комуникацията с четиримата вицепрезиденти. Виждаме се минимум на всеки две седмици. Те отговарят за конкретни ресори и системата видимо работи. Набелязваме задачи, изпълняваме ги, търсим мнения и предложения.
 • Да разгледаме платформата, с която спечелихте вота. Функционално ли работи Управителният съвет?
 • Бих казал дори много функционално. Имахме 7-8 заседания през годината. За съжаление повечето от тях бяха виртуални заради пандемията от коронавирус. Една от задачите, които си бяхме поставили, бе да намалим броя на членовете. Сега са 25, а трябва да станат 19. Това обаче може да се случи само на общо събрание и няма как да го направим сега. Трябва да изчакаме. Когато му дойде времето, ще говоря по темата с колегите от Управителния съвет. Променихме устава на федерацията, в който председателят се избира след олимпийски цикъл. И той може да има само два поредни мандата. Гласувахме също, че председателят не може да участва в клуб, за да няма конфликт на интереси. Все още не сме създали обществен комитет от ветерани, журналисти и привърженици. Това предстои във времето. А към момента, благодарение на нашата голяма активност в социалните мрежи, сме в постоянен контакт с всеки. Хората са много активни – коментират, предлагат, съпоставят… И в отговор ние се стараем да изпълняваме.
 • Вашето желание беше комисиите да са много самостоятелни. Успяхте ли да го постигнете и доволен ли сте от работата им?
 • Категорично всички получиха самостоятелност и независимост. Решенията се взимат от съответните председатели и членове. Доволен съм от работата на всички комисии, но искам и да кажа по няколко думи конкретно за всяка. Ще имаме още повече изисквания към треньорската. Неин ангажимент е да се изготви единна методика за работа, да предлага треньори особено при подрастващите и да изготвя анализи. В работата на комисията ще вмъкнем посещение на лагерите и приятелските мачове на всички отбори. Да се наблюдава дали методиката се спазва и при нужда да се оказва съдействие. Искам да се прави експертна оценка на подбора на състезателите. Трябва да сме сигурни, че в националните отбори са повикани наистина най-добрите и подготвени волейболисти. Няма значение в кой клуб играят. Ще има и по-сериозен контрол върху работата на треньорските щабове в процеса на подготовка. Искам при техния избор да се набляга само на високо квалифицирани хора. Към комисията ще се добавят още 2-3 членове, които да имат по-добър поглед към работата на подрастващите. Всеки треньор трябва да направи анализ и да се мотивира защо е повикал точно тази група състезатели преди и след всяко голямо състезание. Целта е да не пропуснем някого. Нужна е точна селекция, точна подготовка и точни хора. Изпуснеш ли на съответната възраст европейско първенство, цяло едно поколение може да се изгуби.
 • Има ли комисия от която сте най-доволен?
 • Много съм доволен от работата на спортно-организационната комисия. Тя се справя отлично с администрацията на първенствата при мъжете и жените. Личи си, че хората са в постоянен контакт с клубовете.
 • Обикновено в отборните спортове най-напечено е в съдийската комисия. Така ли е и във волейбола?
 • Обикновено е така, но има предпоставки да се надявам, че ще сме изключение. В съдийската комисия създадохме работна група, чиято цел е да събере и предложи по-добър правилник и път за развитие на арбитрите и техническите делегати. Именно реферите трябва да са най-добре подготвени. Наясно сме, че от един страхотен мач слаб съдия може да предизвика негативен имидж. И обратното – при двубой с по-ниско качество реферът може да изкара положително лице. Затова внимаваме за подводни мини. Дали сме задача съдийската комисия да работи за обучаване на делегати, които коректно да оценяват работата на арбитрите. Да правят така, че съдиите да се учат.
 • Направихте немалко промени в дисциплинарната и апелативната комисия. Защо?
 • Налагаше се, защото правилници не бяха променяни между 7 и 10 години. Ще дам пример. Дисциплинарната комисия преди се е събирала максимум един-два пъти годишно. А апелативната – веднъж на 2 години. Сега имаме 12-13 решения на дисциплинарната комисия, голяма част от които се обжалват пред апелативната. Всеки трябва да знае, че когато не спазва правилниците, ще бъде санкциониран.
 • За първи път федерацията създаде звено по маркетинг и комуникация. Как се развива?
 • По-добре от началните разчети, въпреки че засега работят само трима специалисти. Те са в постоянен контакт с всички наши партньори. И работят добре с международния отдел, който се оглавява от доайена Илия Илиев. И там всичко върви повече от гладко. Комуникацията с чуждестранните организации в момента е на топ ниво.
 • Финансирането е едно от най-важните неща. Как се справяте и направихте ли го прозрачно?
 • През 2020 година бяха извършени два независими одита – един от Министерството на спорта, а другият – от външна фирма. И двата констатираха – няма нарушения и забележки. Успяхме да вкараме финансите в ред. Бях си поставил задача най-късно до година и половина да изчистим старите задължения, за да можем да си изпълняваме бъдещите цели. И вървим по план.
 • Следващата основна точка в програмата ви са националните отбори. Доволен ли сте от представянето им?
 • Селекционерите бяха избрани по предложения на треньорската комисия. Заради коронавируса през 2020 година нямахме почти никакви състезания. Но от началото на новата започнахме много силно. Ето – момчетата до 17 години се класираха за европейско още от първото състезание. Много съм доволен от тях! Работата при подрастващите например не е само резултати. Може да си направил най-правилната подготовка, но да не ти стигне късметът. Друг път с един-два щастливи мача можеш да отидеш напред, но методиката да е грешна. Затова искам наблюдение върху всички. От федерацията се стараем да предложим най-добрите условия. Щабовете на националните отбори правят заявка за лагери месеци по-рано, а ние гласуваме бюджета. Мъжкият национален отбор изпълни своята цел на евроквалификацията в Израел. Нямаме причина от недоволство. Миналата година тимът на Мартин Стоев имаше шанс за евротитла, но късметът не ни достигна. Видимо е обаче, че има добро поколение и то трябва да се развие. Календарът на вътрешните шампионати е тотално съобразен с националните отбори. До месец май подрастващите ще приключат с вътрешните надпревари. Всеки национален тим трябва да има поне по четири седмици за подготовка.
 • Много важна тема е политиката за детско-юношеския волейбол. Успяхте ли да осъществите идеите си?
 • Федерацията много активно подпомага детско-юношеския волейбол. Направихме нова наредба, за да се регламентира всичко много ясно. Тя беше единодушно приета от Управителния съвет и клубовете. Очаквам да въведем единна методика за всички подрастващи до 13 години и тя да стане Библията на волейбола при подрастващите. Треньорите трябва да работят само по нея. Някои клубове подпомагаме финансово, а други – с материално-технически пособия. На всички, които внесоха документи по програмите на Министерството на спорта, беше оказана помощ. Работна група действа по два правилника, които още не са променени. Целта е да решим проблема с преминаването на състезател до 18 години от един клуб в друг, без никой да е ощетен. Над 500 000 лева са инвестирани в детско-юношеския волейбол за времето, откакто съм президент. И ще продължаваме по същия начин. Клубовете и треньорите в края на април ще получат и над 150 000 лева директна помощ от таксите за международните трансферни сертификати. Следим стриктно всеки участник в Суперлигата да има действащи отбори в трите възрастови групи на юношите. Точно такъв модел е нашият стремеж и за женските клубове. Имаме подписан договор за скаут лигата с фонд “Развитие”, който е наш дългогодишен партньор. За съжаление и тази година няма да можем да я организираме заради пандемията. Трябваше да е от март до май. Остава твърдо обаче наша цел за следващата година. Работим по програма с Министерството на спорта, за да се даде възможност на повече деца да играят. Записали сме всички наши отбори на всички възможни състезания. Който има право да участва – участва!
 • Как вървят първенствата? Справят ли се клубовете?
 • Задължително е всеки, който придобие право да участва в дадено ниво от първенствата у нас и в европейските надпревари, да го използва. Миналата година България имаше квоти за евротурнирите за пет отбора при мъжете и два при жените. В крайна сметка обаче участваха четири мъжки и един женски. И това определено рефлектира негативно върху сезон 2021/22. Сега при мъжете за България квоти останаха за четири тима – един в Шампионска лига, един в Купата на CEV и два в Челъндж Къп. А при жените квотите са две – за Шампионска лига и за Челъндж Къп. Трябва да преустановим неучастието на отборите ни, защото губим точки в ранкинга.
 • Имаше една доста скандална тема по трансферите на състезатели под 21 години в чужбина?
 • Тя е вече история. Премахнахме дискриминационното ограничение за трансфер в чужбина на състезатели под 21 години. Искам всичко по темата трансфери да е кристално ясно без вратички в правилата и за целта се допитвам до много хора с опит не само у нас, но и в чужбина.
 • Ще се съгласите ли с мнението, че траекторията на телевизионните договори на федерацията е много променлива през годините?
 • Искам тази констатация да я оставим окончателно в миналото. В момента имаме сключен договор за телевизионно излъчване и на мъжкото, и на женското първенство. Водим преговори с трите големи групи – Нова, Би Ти Ви и БНТ, за европейското първенство, „Златната лига“, Волейболната лига на нациите и световното за младежи. За Суперлигата имаме договор до 2022 година. Работим много добре с Нова и нейните канали. Излъчваме на живо вече по два мача седмично от шампионата. Навсякъде, където има телевизионно излъчване, има видео челъндж и LED система на която се виждат логата на нашите партньори. Важното е да дадем качествен продукт и за телевизионните зрители. Инвестицията за видео повторения е много голяма и вече работим с български партньори, които могат да я направят по-достъпна за всички мачове от Суперлигата. Засега тя е само за телевизионните срещи. А последната добавка към нея е, че може да показва дали топката е тупнала на земята или върху ръката на състезател.
 • Имаше идея за създаване на Балканска лига. Докъде стигна тя?
 • Още не сме направили среща с Балканската волейболна асоциация. Ковид-19 ни спира. Ако има физическа възможност, проектът ще бъде предложен на отборите. Все пак всички национални тимове участват на балканиадите и проектът е абсолютно реален. Апропо, в тази връзка – променихме и мениджмънта на зала “Христо Ботев”, за да е в тон и с международни състезания. В момента тя ефективно се използва от отборите, които искат да са там. Модернизирахме фитнеса, добавихме уреди. Вече е едно прекрасно място.
 • Все повече се развива плажният волейбол. Българската федерация до колко ще акцентира на него?
 • Направихме комисия, съставена от десет члена. Всички, които някога са били активно замесени с налагането у нас на плажния волейбол, участват. Изготвяме вече правилник за работата на комисията. Тази година ще имаме национален шампионат с осем турнира, в които ще се излъчват призьори. Целта е да въвлечем и клубовете в плажния волейбол за да може да трупат точки и да получават допълнително финансиране от ММС. Започнахме преговори с треньорската комисия да обучим специалисти. Вече има немалко игрища за плажен волейбол. На комплекса в Панчарево пясъкът се отоплява, има балон и може да се играе дори през зимата. Има подобни игрища и във Варна. Налице са много предпоставки за развитие на плажния волейбол и искаме да го издигнем до високо професионално ниво. В тази връзка за първи път тази година България ще бъде домакин на пет международни турнира за мъже и жени по плажен волейбол с една звезда от FIVB. Трябваше дори надпреварите да са осем, но съвпаднаха дати и три за жалост отпаднаха.
 • Една от най-новите идеи на световната централа (FIVB) е снежният волейбол. Има ли почва за него у нас?
 • Дали сме задача за изработване на наредба и правила. Ще бъде подобна на тази при плажния волейбол. Балканската волейболна асоциация посочи единодушно Тошо Стоянов за член на работната група в Европейската волейболна централа (CEV). Със сигурност неговият опит ще ни помогне. Той е и в комисията по плажен волейбол. Ще се справим и със снежния. Клуб “Смолян” искаше да организира първия турнир в Пампорово, но заради пандемията и това не стана. Водим разговори и с Банско. Мисля, че следващата зима ще имаме поне две-три състезания.
 • Отговорихте по всички точки от наредбата без да отклонявате въпросите. Това индикация ли е, че програмата е почти изпълнена?
 • Правя си равносметка реално без гримиране на моментната ситуация и мисля, че вървим напред точно по графика, който одобри общото събрание на федерацията преди година. Работим усилено по всичко, което все още не сме достигнали като крайна цел. Най-вече проблемът беше пандемията, но това е глобален проблем, спрял безброй начинания по света. Искам да обърна специално внимание върху екипа, който подбрахме. Не говоря само за Управителния съвет, но и за всички във федерацията. Увеличихме служителите, разделихме администрацията – международна дейност, детско-юношески волейбол, администрация, маркетинг и комуникация. Доволен съм от всички. Добрият колектив е основополагащ за успеха и ние го създадохме. Сега очаквам да дойдат и желаните резултати. Имаме ясна визия до края на мандата ни през 2024 година. Преди се е повтаряло, че няма пари. Сега има. Не можем да си поставяме големи цели с малък портфейл. Изисквам максимална отдаденост от нашите кадри на всички нива за каузата на любимия ни спорт. Целта е да върнем волейбола там където е неговото място като го направим максимално атрактивен продукт.
 • Ще има ли проблеми с домакинствата на европейското за жени и световното за младежи?
 • Всичко ще бъде организирано на високо ниво. Убеден съм на базата на моя опит и екипа, който работи по първенствата. Имаме и друго предизвикателство – „Златната лига“ за жени. Не успяхме да вземем домакинството на Лигата на нациите при мъжете, защото FIVB изисква балон за участниците и нямаше как да го осигурим. Фокусираме се върху двете големи първенства. За първи път правим локални организационни комитети в градовете-домакини. В Пловдив срещаме огромно разбиране от общината. Европейското трябва да стане събитие, което да се помни от всички. Много хора са ангажирани в организацията. Турнирът се рекламира по телевизията в мачовете от първенствата. Дано момичетата се представят на ниво. Вече казах, че сме в годината на женския волейбол. Надявам се, че „лъвиците“ ще успеят да се върнат в Лигата на нациите, където им е мястото. Трябва да направим така, че женският отбор да е конкурентен на мъжкия – по успехи, организация, разпознаваемост. Световното за младежи ще е в новата зала на “Левски” в София. Въпросният шампионат също е много важен за нас. Ако не бяхме спечелили домакинството, нашият отбор нямаше да има право да участва. Мисля, че разполагаме с класа и таланти в него. Треньорският щаб е направил предложение за 50-60 дни подготовка и очаквам, че ще има защо.

Снимка: bvf.bg

0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
10лв без дезпозит с промокод 1701
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 300лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв

Comments