> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Етър на 97 години


24 0

Етър Велико Търново навършва днес 97 години от основаването си. На 24 април 1924 година в една от стаите на бившата Девическа гимназия (сега Факултет “Изобразително изкуство” на ВТУ) е създаден футболен клуб Етър. Това става на обединително събрание по идея на четири от съществуващите тогава футболни клубове – Слава, Феникс, Виктория и България, като присъстват и представители на още няколко квартални клуба – Глория, Светкавица и Победа.

Сред инициаторите е вратарят Никола Илиев (1900-1984 г.), който е един от създателите на първия великотърновски футболен клуб МСК (Младежки спортен клуб) през 1919 г., преименуван през следващата година на СК Слава. Докато беше жив, Никола Илиев настояваше пред спортните ръководители на града за рождена година на Етър да се счита 1919 г., когато е създаден МСК, тъй като “болярите” са негов приемник, но идеята му не беше възприета.

За този близо един век Етър се превърна в един от емблематичните български отбори – стана шампион на България през 1990/1991 година, два пъти носител на бронзовите медали (1988/1989 и 1989/1990), носител на Купата на БФС (1991-ва) и Купата на ПФЛ (1995-та), участник в европейските клубни турнири. Етър е единственият български отбор, дал петима национали за големия успех в САЩ-94, където “трикольорите” завършват на четвърто място.

На 24 април 2014-та по повод 90-годишнината на Етър, на сградата на Факултет “Изобразително изкуство” бе открита паметна плоча.

Етър продължава да отстоява своето присъствие в елита на българския футбол – там, където винаги е било неговото място! Ще го защитава и днес във важния двубой срещу Славия!”, пише клубната страница.

Снимка: Етър

Коментари във Facebook

Абонирайте се за бюлетин


Loading