> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Призьори от големи първенства на „Дан Колов – Никола Петров“


29 0

Въпреки пандемията призьори от големи първенства заявиха участие за турнира „Дан Колов – Никола Петров“ в Пловдив. Схватките ще бъдат от четвъртък до неделя в зала „СИЛА“. На тепиха ще излезе Нурислам Санав (Казахстан) бронзов медалист от световното през 2019 в кат. до 57 кг на свободния стил. Иранецът Можтаба Голейж е неизменен призьор в последните 5 г. и двукратен световен шампион за мъже до 23 г. в категория до 97 кг на свободния стил.

У нас пристига и петият от олимпийските игри Рио 2016 Педро Вебалос (Венецуела) в категория до 86 кг при свободняците. В същата категория аржентинецът Аугустин Дестрибаш е със спечелена квота за Токио 2020.

В класическия стил в лека категория до 60 кг ще се бори шампионът на Азия от 2020-а Пуя Насерпур (Иран), а при 87-килограмовите Луис Авендано (Венецуела), трикратен панамерикански шампион. Сърбите ще бъдат представени от Мате Немеш (67), бронзов медалист от европейските игри, Александър Маскович (72), многократен призьор от европейски първенства, както и от Михаил Каджая (97), двукратен бронзов медалист от световни първенства. Грузинците водят европейския шампион за юноши от 2018-а Темури Тчкуаселидзе (87).

При жените ще се бори шведката Йохана Метсон (62) призьорка от световни първенства и европейска шампионка. В същата категория ще излезе и Лайс Нунеш де Оливейра (Бразилия), която е със спечелена квота за Токио 2020.

От българите Биляна Дудова (57 кг) и Мими Христова (68 кг) излизат отново на тепиха за турнира.
И двете европейски шампионки пропуснаха олимпийската квалификация в Будапеща през март
, като в категория до 57 кг квота за игрите Токио 2020 спечели Евелина Николова, но при 68-килограмовите Юлияна Янева не успя да се пребори за визата. Последната пресявка е в София (6-9 май).
Янева, която спечели световната купа в по-горната категория до 72 кг през декември, също ще стартира на турнира. При тежките ще се бори Мария Оряшкова (76).

При мъжете треньорските щабове са заложили предимно на млади състезатели. Но и опитни борци ще вземат участие.
В класическия стил сили ще мери Даниел Александров (87), двукратен носител на златния пояс „Никола Петров“. В същата категория ще се бори и еврошампионът от 2017-а Тарек Абделслам.
В свободния стил треньорският щаб е заложил на Али Умарпашаев и Мирослав Киров при 74-килограмовите, на Владимир Дубов (65), световен и европейски вицешампион от 2013-а, на Микяй Наим (57), световен вицешампион до 23 г., на Джемал Али (86), втори от Евро 2018. при юношите.
На тепиха ще излязат борци от над 20 страни.

Снимка: БФБорба

Коментари във Facebook

Абонирайте се за бюлетин


Loading