> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

КОВИД-19 удря африканците в българските отбори


69 0

Със сериозен проблем могат да се сблъскат някои от родните отбори покрай паузата на националните тимове, съобщи “dsport.bg”. Причината е свързана с африканските национали, които според настоящите противоепидемични мерки, трбявба да изкарат задължителна 10-дневна карантина при завръщането си от Черния континент. Дори и да предоставят отрицателен PCR тест, те отново ще трябва да прекарат 10 дни в изолация, след което отново да се тестват.

Засегнати от тази ситуация са отборите на Лудогорец, ЦСКА, Локомотив Пловдив, Берое и Монтана. Това са отборите с африкански национали. От Лудогорец това са Абел Анисе (Мадагаскар), който игра силно в последния мач с Арда, Мавис Чибота (Конго) и Оливие Вердон (Бенин). Футболната федерация на Бенин даже вече са отправили молба към Лудогорец. От африканската държава искат играча на разградчани да играе в решителен мач. Срещата е срещу Нигерия на 27 март. Ако от Лудогорец дадат съгласието си, защитникът ще се прибере чак към 1 април и ще трябва да бъде 10 дни под карантина.

Още по-сериозно обаче е положението в Берое, където има петима африкански национали. Това са Ибрахима Конте (Гвинея), Гаюс Макута (Конго), Кукула и Стийв Фуртадо (Кабо Верде), както и Илиас Хасани (Алжир).
По един африкански национал имат отборите на ЦСКА в лицето на Брадли Мазику (Конго), Локомотив в лицето на Дейвид Малембана (Мозамбик), както и Давид Кики (Бенин), който играе за Монтана.

Все още не ясно каква ще е реакцията на клубове, които със сигурност ще загубят играчите си за първите 10 дни на април, когато са предвидени два кръга от Първа лига.
Именно заради подобни проблеми, клубовете в Европа масово заплашиха да не пускат националите си, но в случая думата има и ФИФА, защото става въпрос за официални мачове.

Според разпоредбите на Световната футболна централа, клубовете нямат право да спират играчите си за официални двубои на националните тимове, защото в противен случай подлежат на глоба.
И докато топотборите в Европа могат да си позволят подобна глоба, нещата със сигурност не стоят така за нашите тимове.

Снимка: Лудогорец

Коментари във Facebook

Абонирайте се за бюлетин


Loading