> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Ботев Пд се оказа, че е учреден 1907 година


0
0
60

Ботев Пд се оказа, че е учреден 1907 година. Сдружение ПФК Ботев, което все още е собственик на 100% от акциите на клуба, но скоро ще ги прехвърли на руснака Антон Зингаревич, показа учредителен протокол, който обаче тогава не е одобрен от съда. Tой протокол обаче е признат чак през 1939 година.
Учредител е Милан Куртев. Този протокол показва, че футбол в Пловдив е имало преди 12 март 1912 година. Така те са били вече второ поколение ботевисти.

Това е било и първият отбор на Ботев, който първоначално е играл на поляна, а през 1909 година се мести на терен на мястото, където в момента е Хуманитарната гимназия и се е казвала Ботева поляна.

През 1910 г под тепетата пък се провежда първият футболен турнир, награда в който е кожена шита футболна топка, донесена от Гърция, където пък е докара от родината на футбола Англия.
Всички тези неща бяха разкрити на събитие в Историческия музей на Пловдив. Сдружението поднесе всичките документи и артефакти, които променят историята не само за жълто-черния клуб, но и изобщо на футбола в града.
На събитието стана ясно, че е имало идея името на клуба да бъде променено, като предложенията са Рапид, Слава и Глория. Впоследствие обаче надделява идеята футболният клуб да се казва Ботев (Пловдив). От 1907 до 1912 година Ботев има своите знамена, с които се представя пред обществото.
Специален гост на събитието бе Боян Ботйов – почетен член на футболен клуб „Ботев“ и правнук на генерал Кирил Ботев, брат на безсмъртния поет и революционер Христо Ботев.

Споделете
0
0

Comments