> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Ботев се връща на Колежа за мача с Левски


0
0
470

Ботев Пд трябва да открие стадион “Христо Ботев” на 29 април с двубой срещу Левски, като съоръжението ще бъде въведено в експлоатация с четири напълно покрити трибуни и 18 500 седящи места. Това обявиха на съвместна пресконференция изпълнителният директор на “канарите” Герман Чистяков и собственикът на фирмата-строител на стадион „Христо Ботев“ – Илиян Филипов. На брифинга присъстваха още прокуристът на „жълто-черните“ Асен Караславов и адвокат Слави Микински. От ръководството на Ботев заявиха, че завръщането на „Колежа“ е от „жизненоважно“ значение за клуба.

Герман Чистяков обясни още, че преместването на стадион “Христо Ботев” ще направи клуба по-устойчив и независим. Той разкри, че в момента “жълто-черните” имат технически затруднения с финансирането и се очаква в близките дни да се изтегли кредит, с който да се преодолеят трудностите, които клубът изпитва в последните месеци.
„Искам да обясня защо бързаме да се преместим на новия стадион. След толкова години чакане съм учуден как може да се задава подобен въпрос. Аз самия чакам това преместване цяла година и съм уморен. Ботев и феновете го чакат вече цяло десетилетие. Мисля, че всички заслужават да се върнат по-бързо в своя дом. Това е емоционалната страна на нещата, но има и делови въпрос. Колкото по-бързо започнем да използваме стадиона, толкова по-бързо ще се натъкнем на проблемите, които това преместване крие. Когато човек се мести в ново жилище, винаги има проблеми, а ние се местим на ново огромно съоръжение. Следователно, ако се преместим сега, ще можем да се приготвим успешно за следващия сезон. И още една важна причина – въвеждането в експлоатация на новия стадион ще влее и свеж финансов ресурс в клуба. Това ще направи Ботев все по-устойчив клуб и не толкова зависим от собственика Антон Зингаревич. Има и още един емоционален аргумент – в този исторически момент ние всички – клуб, футболисти и фенове – трябва да сме заедно. Трябва да насочим усилията си именно към това преместване. Ние сме футболен клуб, не сме строителни надзорници и излизаме от един прост постулат – в момента, в който държавата издаде акт 16 и получим лиценз от БФС, ще имаме пълно право да използваме стадиона и да поканим всички фенове”, заяви Чистяков и обясни, че скоро клубът ще пусне нова уебстраница, на която ще може да се намери информация за всички нови правила по отношение на услугите и логистиката на новия стадион.

Изпълнителният директор разясни, че ръководството на Ботев предвижда различни дейности на съоръжението, с които да предложи качествени услуги на феновете преди и по време на футболните срещи.

“Преместването е много важно за финансовото състояние на клуба. Собственикът чака вече от година да се пусне стадионът. От гледна точка на финансите за нас е жизненоважно да започнем да играем там, защото клубът не е само първия отбор. Имаме още изключително много други проекти, за които са ни необходими средства. Така че това завръщане ще ни помогне да приведем всички проекти, които имаме, в действие. Тук не става въпрос да подпомагаме г-н Зингаревич финансово, а всички постъпления от стадиона ще отиват за развитието на клуба. С постъпленията от мачовете ще можем да подпомогнем да завършим съоръжението и по пълния проект с лиценз за евротурнирите. Ако обаче стадионът не е готов, ще трябва да има промени, за да се актуализира бюджета на клуба. Изпитваме технически затруднения с финансите, но в близките дни очакваме кредит, с който да преодолеем финансовите трудности, които клубът изпитва през последните месеци”, каза още Чистяков и обяви, че след завръщането на “Колежа” футболните срещи ще бъдат разделени на две категории, което ще се отрази на цената на билетите, като мачовете на Ботев срещу Левски, ЦСКА, Локомотив (Пловдив), Лудогорец и Берое ще бъдат от по-високата категория “А”.

Собственикът на фирмата-строител Илиян Филипов заяви, че в момента работи по съоръжението без възлагателно писмо от Община Пловдив, с което рискува да не му бъдат изплатени средствата за завършването на стадиона, но той го прави с ясната цел съоръжението да е готово до 31 март, за да може да бъде въведено в експлоатация до 15 април.

„Крайно време е всички, които искаме да сме “Колежа”, да разберем, че трябва всички да седнем на една маса и да изглаждаме проблемите заедно. С тези декларации през медиите станахме за смях. В момента се местят седалки по стадиона и феновете помагат за това по собствено желание. Това е правилният път. Ние работим по цялостно завършване на стадион с 4 трибуни, изцяло покрити с козирки. Има обаче проблем, който ме спри, а именно – докато не получа възлагателно писмо с анекс за следващите суми по обществената поръчка, не мога да поръчам материали за металната конструкция на козирката за останалите два сектора. По договора има ясно определени срокове, така че ако няма анекс, общината изпада в неизпълнение на договора. Без да имам банкова гаранция от общината, аз няма да подпиша анекс, защото видяхме какво стана с проекта за пробива под Водната палата. Каква е гаранцията, че няма да стане отново? Средствата не е проблем да ги получа през 2024 и 2025 година, но ми трябва анекс. Пълните проекти ги получихме на 7 ноември 2022 година. Ако имахме тези проекти 2021, щяхме вече да сме забравили за стадиона”, коментира Филипов. Той лично е признавал, че е фен именно на Ботев, които пък го атакуваха.

Филипов обърна внимание и на процедурата по въвеждане на стадиона в експлоатация.
“Всеки ден изпращаме цялата документация към надзора, който да подготви документите към приемателната комисия. Надявам се до 10-и април да мине комисията и лицензирането от БФС да стане до 5 дни след това, така че до 15-и април да сме готови и да имам 14 дни да се подготвим за първия мач срещу Левски. Поел съм риска да работя без възлагателно писмо, с което рискувам средствата, които сега изразходвам за строителството, да не ми бъдат изплатени след това”, допълни Илиян Филипов.

Прокуристът на Ботев Асен Караславов обяви, че е провел разговори с Българския футболен съюз и отговорника за ВАР в България – Петър Петров, като е получил уверение, че няма да има проблем с получаването на лиценз за мачовете от Първа лига.

„Провели сме няколко работни срещи с лицензионния мениджър към БФС Георги Лалев, като сме уточнили сме всички детайли. Видяхме се и с Петър Петров, който отговаря за системата ВАР, така че очакваме само г-н Филипов да получи Акт 16 и сме готови да получим лиценз за Първа лига. Завръщането на стадиона ще ни позволи да изградим добър отбор, който догодина да се бори за челните места. Всички трябва да се обединим в тази и идея да се върнем в нашия дом. След 10 години мъка, дойде време да се върнем на стадиона, където е нашият дом“, заяви Караславов.

Адвокат Слави Микински пък разкри, че от клуба са в напреднали преговори с Община Пловдив за стопанисването на стадиона, като до момента двете страни са се обединили около мнението съоръжението да бъда отдадено на Ботев под наем.

Снимка: Ботев Пд

0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

100лв БЕЗ ДЕПОЗИТ с промокод PB-0039
10лв без дезпозит с промокод 1701
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 1200 евро
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
ДЖАКПОТ ОТ 25000лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
Запишете се
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Покажете всички коментари
0
Оставете Вашия коментарx