> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Щангите изпратиха своите олимпийци за Токио от Варна


0
0
32

Българските щанги изпратиха своите олимпийци от Варна. В Токио ще вдигат Божидар Андреев (73 кг) и Христо Христов (109), водени от старши треньора Иван Иванов.
“Стискаме палци за вас и съм убеден, че сте способни отново да зарадвате нацията, както се случва в последните 3-4 години. До вас със своя пример и опит е Иван Иванов, един от най-великите ни спортисти в историята. Българските щанги са с много успехи и шампиони, с утвърдена школа и традиции, тъй че имайте самочувствието и вярата за да постигнете нещо голямо”, обяви избраният за президент през май бизнесмен Ариф Маджид. Сириецът обаче на този етап не е встъпил в длъжност.

Преди това с кратка и емоционална церемония екипът на комплекс „Спортпалас“ също пожела успех и късмет двамата ни олимпийци, които проведоха голяма част от подготовката си за Токио в спортната база край Варна.
Божидар Андреев е представител на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев, състезава се за клуб „Хр. Бъчваров“. Европейски шампион от Батуми 2019 г., а тази пролет на еврошампионата в Москва остана четвърти, след като в шампионския му опит щангата го увлече напред и достигна края на подиума.

Първият му голям успех бе спечелването на олимпийска титла на Младежките игри в Нанджин през 2014 г. Андреев ще вдига на Олимпиадата следващата сряда, 28 юли, от 14.00 ч. българско време.

Христо Христов ще излезе в Токио с националния екип в кат. 109 кг. Той е представител на варненската школа с личен треньор Живко Николов. Все още тийнейджър варненецът е европейски вицешампион за мъже от Москва през април т.г., където само един кг не му стигна за златото. Преди два месеца стана световен шампион за младежи в Ташкент. На Олимпиадата Христо ще вдига на 3 август, вторник, от 14.00 ч. българско време.

Щангите са един от петте български спорта с медали от последните две Олимпиади. В Лондон през 2012 г. също бяхме с двама представители и там Милка Манева остана пета, но години по-късно след реанализ на допинг пробите, бяха хванати три, които се класираха по-напред от българката, която впоследствие спечели сребро. В Рио през 2016 г. нямахме участие във вдигането на тежести след хванатите с допинг 11 проектоолимпийци.

Снимка: БФВдигане на тежести

Споделете
0
0
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Покажете всички коментари
0
Оставете Вашия коментарx
()
x