> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Футболен треньор и още 4000 българи искат да напуснат Украйна


0
0
283

Веселин Бранимиров разкри, че предвид създалата се ситуация в Украйна, иска да се прибере в България. Помощник-треньорът на Зоря Луганск обаче няма идея как това ще стане на този етап.
“Към всички мои приятели ,които ми пишат и се интересуват как съм сега заради създалата се обстановка в Украйна. Добре съм, но търся начин да се прибера в България. Но нямам никаква идея как. Трябва ми да стигна до Румънската или Молдовска граници. Сега съм в Запорожие искам да се придвижа поне до Одеса”, написа Бранимиров в социалните мрежи. Както е известно, по-рано днес футболното първенство, което трябваше да започне утре, беше спряно за непределен период.

Подобна е ситуацията на още 4000 българи в страната, която днес беше нападната от Русия.
“В ход е пълномащабна конвенционална операция на РФ с всички възможни сили и средства, с нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо – в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти, с удари по съвременна държава – категорично недопустимо”, обяви президентът Румен Радев, който рано сутринта събра на спешно съвещание ръководителите на основните държавни институции.

По информация на българската държава към момента над 4000 души са поискали от нашите власти да бъдат евакуирани от Украйна. Радев заяви, че се предприети мерки от съответните министерства да бъде организирана такава евакуация, която да обхване не само българските граждани, но и всички украински граждани, които желаят да потърсят убежище у нас.

Според президента засега няма пряка военна заплаха за България. Оценката е на основата на данни на всички държавни служби. “Ситуацията за сигурност в Европа и в глобален мащаб е тотално променена“, отбеляза в същото време Радев. Държавните институции анализират рисковете за въздушните и морски пътища, за енергийните трасета, и за цялата система на доставки, засягащи българското общество. Също така, търсят се алтернативни маршрути за доставка на енергоизточници, на храни, на всички стоки от първа необходимост, за да няма прекъсвания.

“България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО, и изобщо в системата за национална и колективна сигурност. В ход вече са консултации в съюзен формат в рамките на НАТО … България продължава да участва във всички формати на НАТО и ЕС, за да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност, и ще продължаваме да правим всичко възможно, за да гарантираме сигурността на българските граждани”, обобщи Радев.

Премиерът Кирил Петков заяви, че приоритет е извеждането на българите от Украйна. С транспортното министерство се организира сухопътен транспорт, а с министерството на туризма се подготвят хотелски бази, които да приемат пристигащите хора. Работи се с МВР и ДАНС, за да се организира бързо обработване на данните на хората.

Осъждаме остро действията на РФ. Това е недопустимо. България ще бъде партньор, от който може да се очаква, че ще говори в един глас с ЕС и НАТО”, каза Петков. Той съобщи, че днес в 8 вечерта ще бъде в Брюксел във връзка с подготовката на общ отговор на страните-членки на ЕС.

Около 5 часа тази сутрин Русия започна пълномащабна военна операция на територията на цяла Украйна. След ракетен обстрел по цели почти на цялата територия на Украйна, руската армия започна сухопътна атака – танкове навлязоха в Украйна и от Русия, и от Беларус. Беларуски войници не са влизали в Украйна, заяви президентът Лукашенко.

Малко преди това руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за специална военна операция. В обръщение към народа, Путин заяви: „Обстоятелствата изискват от нас да предприемем решителни и незабавни действия. Народните републики от Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ. В тази връзка, в съответствие с член 51, част 7 от Устава на ООН, с одобрението на Съвета на федерацията и в изпълнение на договорите за приятелство, ратифицирани от Федералното събрание, реших да проведа специална военна операция“.
Държавният глава отбеляза, че плановете на Русия не включват окупацията на Украйна, но Русия ще се стреми към нейната демилитаризация. “Целият ход на събитията и анализът на информацията показваше, че сблъсъкът на Руската федерация с националистическите сили в Украйна е неизбежен, въпрос на време”, заяви още руският държавен глава. Той се обърна към военните в Украйна с думите: “Вие се заклехте на народа, а не на хунтата, призовавам ви незабавно да сложите оръжие и да се приберете вкъщи”.

0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
10лв без дезпозит с промокод 1701
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 300лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
Запишете се
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Покажете всички коментари
0
Оставете Вашия коментарx