> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Федерацията по джудо се оплака от липса на пари – държавата не дава на никой


0
0
266

Около 40 дни преди Европейското първенство по джудо в София няма яснота дали ММС ще осигури необходимите средства да провеждането му. Това обяви на пресконференция председателят на родната федерация Румен Стоилов. Проблемът е повсеместен, защото нито една федерация още не е получила финансови средства за 2022 година, а половината от месец парт вече мина.

“Държавата вече е инвестирала 2,3 милиона лева за това първенство. Те бяха осигурени от предишното редовно правителство на Бойко Борисов със спортен министър Красен Кралев. Един милион евро бяха платени на европейския съюз по джудо, а останалите за наем на зала “Арена Армеец”. Сега за европейското първенство ни трябват 300 000 лева за татамита, електрони табла, лед система и компютри. Със собствени средства платихме половината от цената на татамитата, защото иначе нямаше да дойдат навреме. За първи път в 80-годишната история на джудото в България ние ще бъдем домакини на европейско първенство за мъже и жени. Ще участват около 700 състезатели от цяла Европа. И навсякъде, където първенството ще се излъчва, това ще е реклама за България. Но това явно не се разбира от сегашните управляващи”, допълни Стоилов. Той призна, че е имал среща с Радостин Василев. Спортният министър първо го е попитал първо какви средства са получили последните три години и какво са направили за джудото.

“Веднага му отговорих, че сме взели около 3 милиона лева от държавата. И сме инвестирали още 1,5 милиона лева лични средства от хората от ръководството на федерацията. Разказах му какви успехи сме постигнали, включително и с класирането за Олимпиадата. След това му обясних какво ни трябва за европейското първенство. Той обеща, че до края на февруари ще има яснота. Сега сме средата на март, а не се вижда никаква светлина в тунела. По-подобен начин мина и разговора ми със заместник-министъра на спорта за високо спортно майсторство. Все пак аз не съм в позиция всеки път да търся министъра. Резултатът беше същия. Аз съм вярващ човек и ще кажа, цитирайки библията “по делата ще ги познаете“, каза още Румен Стоилов. Той ще напише писмо до Министерския съвет през следващата седмица за съдействие. “Не знаех, но видях в медиите, че премиерът Кирил Петков тренира индивидуално бойни спортове, което е похвално. Надявам се да се отзове в помощ и на джудото”, допълни той.

Шефът на родното джудо каза, че както всички федерации, така и неговата нямат одобрен бюджет за 2022 година и всички състезатели и служители са без заплати от три месеца. “Аз съм от 16 години президент и такова чудо като сегашното не е било. Минаха много правителства и спортни министри, но обикновено до края на февруари имахме одобрен и преведен бюджет. Сега даже още не са извикали треньора на националния отбор Георги Георгиев, за да защити финансовите си разчети за годината, които сме изпратили в ММС…Не говоря само за джудото, а за всички спортни федерации, където проблемите са едни и същи. Нищо различно не казват от мен колегите от други федерации. Вижте стрелбата – Весела Лечева е поне 4 мандата депутат от БСП, която е част от коалицията. Но и тя се оплаква, че федерацията й няма финансиране и трябва с лични средства да се осигуряват участия в международни състезания. Ние сме се старали да се държим възпитано с всички правителства и министри. Никога не сме политизирали, но не можем да спестим истината. А тя е една и както виждате вече се казва открито от колегите от всички федерации – че няма осигурен нито един лев от ММС до момента за тази година”, каза Румен Стоилов. Думите му бяха подкрепени и от вицепрезидента на федерацията Даме Стойков. Той допълни още, че заради скъпия ток всички спортове трябва да плащат двойно за залите, които ползват.

На пресконференцията Румен Стоилов и Даме Стойков наградиха националите ни Ивайло Иванов (категория до 90 кг) и Марк Христов (73), които наскоро спечелиха златни медали на Европейската купа в Чехия. “Вече се чувствам нормален човек в новата категория, храня се нормално и не трябва постоянно да свалям килограми. Трудим се здраво за Европейското първенство и се надявам да зарадваме всички с много медали на родна земя”, заяви Иванов, който бе участник на Олимпиадата в Токио.

Снимка: Фейсбук

0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
10лв без дезпозит с промокод 1701
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 300лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
Запишете се
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Покажете всички коментари
0
Оставете Вашия коментарx