> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

К2 почти сигурно взе още три жертви


алпинисти

0
0
384

Най-опасният от осемхилядниците К2 по всяка вероятност взе още три жертви. Спасителната акция на жестокия планински връх, която цели спасяването им, беше временно прекратена, след като не донесе успех.
Вчера два хеликоптера и шерпи издирваха Джон Снори (Исландия), Хуан Пабло Мори (Чили) и Али Садпара (Пакистан), които са в неизвестност от петък по обяд.

Спасителната акция започна часове, след като бе потвърдена смъртта на българския алпинист Александър Скатов. Той стана поредната зимна жертва на безмилостния връх в Хималаите, който е известен и като Чогори. Той е на 8611 метра надморска височина. А Снори, Мори и Али Садпара бяха част от експедицията именно на Скатов.

Иначе пилотите на хеликоптерите, които ги търсят, бяха инструктирани от военните, да летят възможно най-високо, като се предполага, че няма как алпинистите да са успели да слязат под 7000 метра и да не установят връзка. Днес в акцията на борда на единия военен хеликоптер се качи Саджид Садпара – синът на изчезналия Али Садпара, който даваше инструкции за мястото на последната връзка с баща си и другите двама катерачи. Самият Саджид беше част от експедицията, но се отказа да атакува зимно изкачване на върха и се върна в базовия лагер. Така той се спаси от сигурна гибел.
В същото време по върха се катери и наземен екип. В него са се включили големи имена сред алпинистите, които вече са покорявали К2. Това са Фазал Али и Джалал от Шимшал.

Същевременно стана ясно, че Али все пак е изкачил върха, подал е сигнал оттам, с което става първият пакистанец, стигнал до горе и през лятото, и през зимата. Той е митична фигура в страната, нещо като национален герой.

0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
10лв без дезпозит с промокод 1701
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 300лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв

Comments