> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Бербатов: Имам право да представлявам футболна България пред света


0
0
323

Интересът на Димитър Бербатов към лидерството е вдъхновен по време на периода му в Манчестър Юнайтед, когато видял книгите в офиса на мениджъра Алекс Фъргюсън.

Биография на Наполеон Бонапарт на бюрото на Сър Алекс прави впечатление на един от най-големите български нападатели, който сега води кампания за оглавяване на Българския футболен съюз.

“Това беше първата книга, която привлече вниманието ми”, каза Бербатов в интервю пред Асошиейтед прес, припомняйки си престоя си в Юнайтед през 2008-12 година, когато играе под ръководството на Фъргюсън, чийто стил на управление е изучаван в Harvard Business School.

“Тогава му казах: “Шефе, какви са всички тези автобиографии?” И той казва: “Е, Берба, аз водя армия по своеобразен начин. Ако мога да взема нещо от всички книги, които прочетох, мога да го приложа в моята собствена философия да ви водя.”

Бербатов има ясни идеи как ще изведе българския футбол от продължителна криза и затова участва в битката за президентския пост на БФС, пише АП.

Националният отбор на България някога беше редовен участник на Световните първенства, като се класира за седем от 10 издания до 1998 година и достигна до полуфиналите през 1994 г.

Бербатов спечели гласуването на клубовете в България миналата седмица по време на т.нар. “алтернативен конгрес, който се проведе след отмяната на официалното събрание на централата. От БФС реагираха вчера, като отстраниха десетки клубове, участвали в срещата, припомня АП.

Създаде се патова ситуация, каза Бербатов и призова ръководните органи ФИФА и УЕФА да помогнат за въвеждането на ред.

“Това, което се случва сега, е тъжно“, каза той в онлайн интервю за АП. “Никой не печели. Не искам да е така.”

За последно националният отбор на България участва на Европейското първенство през 2004 година начело с Бербатов като нападател на Байер Леверкузен.

Извън терена българският футбол се прочу през октомври 2019 година, когато Англия гостува в София за мач от квалификациите за Евро 2020. Англия победи с 6:0, но играта беше спряна на два пъти, тъй като българските фенове отправиха нацистки поздрави и издаваха маймунски шум към черножите играчи на английския отбор.

“Това е нещо, което никога не трябва да се случва в света на футбола”, каза Бербатов.

Михайлов, който ръководи федерацията в продължение на 14 години, подаде оставка на следващия ден под натиска на тогавашния премиер на страната. Офисите на федерацията бяха обискирани от полиция.

Михайлов се завърна 18 месеца по-късно. Изборната победа на Михайлов през октомври миналата година беше призната от ФИФА и УЕФА, но беше оспорена в съда. В предизборния екип на Бербатов се включиха още две звезди от Евро 2004, Стилиян Петров и Мартин Петров.

“Събрах един наистина добър екип около себе си, който следва моя начин на виждане на нещата”, каза Бербатов. “По честен начин, според българските закони.”

ФИФА и УЕФА написаха до федерацията тази седмица, заявявайки, че са “сериозно загрижени за положението на българския футбол”.

Въпреки че бъдещето е несигурно, Бербатов планира 10-годишна стратегия за възраждане на развитието на детско-юношеския футбол, който създаде носителя на Златната топка през 1994 г. Христо Стоичков.

Бербатов игра в два финала на Шампионска лига – за Леверкузен през 2002 г. и Юнайтед през 2009 година, но настоящият състав на националния отбор няма играч в топ клуб в една от големите пет първенства на Европа.

“Трябва да сме сигурни, че нашите академии имат една философия за футбола”, каза той. “Детско-юношеският футбол не работи толкова много години, защото всеки действа самостоятелно и никой никого не слуша.”

Като пример Бербатов посочва Хърватия, финалистът на Мондиал 2018, чието население е почти на половината от това на България.

България играе с Хърватия следващата седмица в приятелски мач в Катар, два дни преди 211-те федерации членки на ФИФА да се съберат там за своя годишен конгрес.

“Имам пълното право да отида и в Доха, за да представлявам страната си”, каза Бербатов. “Но, разбира се, никой не иска нещо подобно да се случи.”

Снимка: Фейсбук

0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
10лв без дезпозит с промокод 1701
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 300лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
Запишете се
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Покажете всички коментари
0
Оставете Вашия коментарx