> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Първото зимно изкачване на К2 е факт


0
0
268

Нова страница в историята на алпинизма бе отворена, след като група непалски алпинисти и шерпи успяха да осъществят първото в историята изкачване на К2 в зимни условия. Вторият най-висок връх в света (8611 метра) е считан за по-труден от абсолютния първенец Еверест (8848 метра), а доскоро достигането до върха през зимата бе сочено за немислимо. Общо десетима души са стигнали до върха, като са го направили заедно, след като са събрали на десетина метра от целта, за да направят стъпките към историята едновременно. Те тръгнаха около 1 часа сутринта и стигнаха върха в 17 часа или след невероятните 16 часа преход.

До върха са стигнали aлпинистите Мингма Гиале и Нирмал Пурджа Пун Магар, както и шерпите Гелие Шерпа, Мингма Давид Шерпа, Мингма Тензи Шерпа, Дава Темба Шерпа, Пем Чхири Шерпа, Килу Пемба Шерпа, Дава Тенжинг Шерпа и Сона Шерпа. Те са се възползвали от кратък прозорец от хубаво време, в който който ветровете са били със скорост от по-малко от 20 километра в час – нещо, което рядко се случва на К2 дори през летния сезон, а през зимата е равносилно на чудо.

Групата е стигнала върха в 17.00 часа местно време днес (14.00 часа българско, след като е започнала похода си от базовия лагер във вторник (12 януари).
А Нимал Пурджа е алпинистът, който преди 2 години направи рекорд, който едва ли ще бъде подобрен, като изкачи всички 14 осемхилядници на света за 6 месеца и 6 дни. Предното върхово постижение бе над 7 години.

Българинът Атанас Скатов също е част от експедиция, която в момента се опитва да стигне до върха в зимни условия.
“Днес е един исторически ден за алпинизма, който ще се говори дълго време… Голяма група от непалски шерпи показаха, че невъзможното е възможно, като изкачиха единствения неизкачен през зимата осемхилядник. Сърдечно ги поздравявам! Радвам се, че точно те първи изкачиха върха. Заслужават го! Силно вярвам, че и ние ще имаме шанс и добро време през идните дни. Невероятно труден връх, който често няма изкачвания дори през летния сезон. Браво, момчета! Гордеем се с вас”, написа Скатов във фейсбук.

От Каракорум обаче дойде и трагична новина – испанецът Сержи Минготе е починал след падане при слизане от лагер 1 към базовия лагер. Каталунският алпинист бе един от хората, които опитаха да помогнат на покойния Иван Томов да слезе от Лхотце миналата година. Минготе е паднал в пукнатина при слизане от лагер 3 към базовия лагер.
“Серджи падна и вече е в небесното царство. Серджи живееше в небесата, най-добрия атлет, който познавам, завършил успешно много триатлони, айрън мен, ултра мен и невероятен алпинист с високи постижения. Винаги ми помагаше много със съвети. Невероятно добър човек, скромен, винаги усмихнат, отзивчив.
Заедно изкачихме върховете К2 и Даулагири през 2019 г.
Не съм на себе си и не знам как ще продължи тази експедиция. Изказвам моите искрени съболезнования към близките и роднините на Серджи, както и към неговите симпатизанти. Той ще е винаги в сърцата ни!
Липсваш ни силно”, допълни Скатов.

0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
10лв без дезпозит с промокод 1701
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 300лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
Запишете се
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Покажете всички коментари
0
Оставете Вашия коментарx