> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Сензационно от „Шпигел“: Ахмед Доган е баща на новия собственик на Левски!


Сензационно от „Шпигел“: Ахмед Доган е баща на новия собственик на Левски!

0
0
380

Публикувана на: януари 31, 2016

“Привържениците му го величаят като детето чудо в политиката. Противниците обясняват възхода му с най-тясна обвързаност с политическата мафия. Делян Пеевски е най-скандалната фигура в българската политика. Сега той привлече вниманието и на Брюксел.”

Така започва обширна публикация в онлайн изданието на “Шпигел” под заглавие: “Българският политик Пеевски: Айсбергът на корупцията”.

Автор е един от най-опитните германски журналисти и познавач на политическите процеси у нас Франк Щир.

Той започва анализа си с чувство за хумор:

“Някои наричат Делян Пеевски “най-желания ерген в българското Народно събрание”. Би следвало да е ирония. Тежкият двуметров мъж изобщо не отговаря на съвременните идеали за красота. На всичко отгоре 35-годишният депутат от партията на българските турци – Движение за права и свободи (ДПС), е една от най-противоречивите личности в публичния живот на България.”

Авторът хвърля поглед назад в кариерата на Пеевски, който от известно време чрез своя адвокат и фенски тръст е съсобственик на Левски София:

“Тя издава твърде много относно развитието и механизмите на българската демокрация и пазарно стопанство. Във всички случаи неговата кариера обяснява далеч повече неща, отколкото необвързващите доклади на Европейската комисия за преборването на корупцията и престъпността.”

Тук Франк Щир проследява възхода на Делян Пеевски. На 21 години и без завършено образование премиерът и бивш цар Симеон Сакскобурготски го назначава за парламентарен секретар по транспорта. Без всякаква порфесионална квалификация той оглавява борда на най-голямото черноморско пристанище в България – “Пристанище Варна” ЕАД.

Четири години по-късно Пеевски още не е завършил юридическото си образование, а премиерът социалист Сергей Станишев назначава детето чудо за заместник-министър в тогавашното Министерство на държавната политика при бедствия и аварии.

“Както никой друг той (Пеевски) олицетворява олигархичната система на клиентелизма”, обобщава Щир и продължава: “Майка му Ирена Кръстева има значителен принос в неговия възход. През лятото на 2007 г. тя изведнъж купува всекидневниците “Телеграф” и “Монитор”, както и седмичника “Политика”. При това като бивша шефка на държавния тотализатор тя всъщност няма как да разполага нито със стартов капитал, нито с ноу хау за изграждане на медиен концерн. Днес нейната империя е сред водещите медийни концерни в страната. Вкупом неговите публикации нямат славата да съблюдават журналистическата етика. Делян Пеевски дълго отричаше да има нещо общо с вестниците на майка му. Редактори обаче твърдят, че точно той давал указания кой да бъде щаден и кой атакуван.”

“Видимата част на огромния айсберг на корупцията”

Под това вътрешно подзаглавие авторът посочва, че след влизането си в парламента през 2009 г. от квотата на ДПС, Пеевски вече е за трети последователен път народен представител. Когато на 14 юни 2013 г. парламентарното мнозинство от БСП и ДПС го избира за шеф на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), това отприщва най-голямата протестна вълна в новата история на страната. Само след ден парламентът оттегля решението си.

„Кой и защо е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС?“ И до днес този въпрос не е изяснен напълно. В провокаторска демонстрация на сила срещу противниците й на 30 април 2015 г. Ирена Кръстева подаде в патентната служба искане да бъде защитена марката „Кой“. Противниците на Пеевски често и с удоволствие задават въпроса „Кой“, пише авторът.

Той споменава и Доган. Излезлият от активната политика основател на ДПС Ахмед Доган с право можел да се нарече политическия баща на Пеевски.

Не е подмината и връзката Пеевски – Василев:

„Като финансист на медийната група на мама беше сочен собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. Пеевски и Василев бяха неразделен впряг до пролетта на 2014 г., когато се стигна до разрив между двамата. Няколко месеца по-късно банката КТБ на Василев трябваше да обяви фалит.“

Щир цитира Цветан Василев:

„Делян Пеевски просто е един от инструментите, използван от политическата мафия, за да изнудва българския бизнес. Това е видимата част на огромния айсберг на корупцията.“

Изкупуване на предприятия с голям замах

По тази тема авторът пише:

„Преди да банкрутира, Василев купаваше предприятие след предприятие, сега Делян Пеевски върви по стъпките му. След като през август 2015 г. майка му го напарви собственик на половината от дяловете на медийната си империя, той бързо напазарува една телевизия, две цигарени фабрики, тв сграда, фабрика за торф и верига за електроника. Парите за шопинга биха могли да дойдат само от банка, от големи обществени поръчки или от нелегален трафик, подозира Иво Прокопиев, издател на вестника за икономика „Капитал“. „Такива покупки само за месец – няма такъв бизнес план“, казва Прокопиев, който е сред основните цели на нападение от страна на медиите на Пеевски.“

Щир пише, че от години Делян Пеевски се придвижва из София с тежка охрана и конвой от луксозни автомобили. Пред Сметната палата обаче е обявил само една къщичка, два апартамента, скромни спестявания от 30 000 евро и „Опел“, купен на старо за 500 евро.

Следващата подтема на Щир е:

Проверка на Пеевски? Главният прокурор маха с ръка

„През пролетта на 2015 г. правозащитници настояха главният прокурор Сотир Цацаров да нареди проверка на имотното състояние на Пеевски. Цацаров обаче, за когото се твърди, че е близък с Пеевски, не съзря повод за това. Пеевски контрира – той нямал абсолютно нищо против да отворят сейфовете му. „Толкова често са ме проверявали, да ме проверяват, колкото искат. Няма друг човек в държавата, който да е проверяван по-често от мен“, заяви той миналия април пред в. „24 часа“. По възрастови причини не би могъл да е този, за какъвто мнозина го смятали. В периода на голямата приватизация 1997 – 1999 г. бил непълнолетен. Точно тогава се формирали икономическите обръчи. Къде са днес тези играчи? С тях никой не се занимава.

Сега Европейската комисия има няколко въпроса към него (Пеевски – б. р.). Междувременно тя е на мнение, че в прокуратурата в София трябва да се изпратят международни наблюдатели, заключава Франк Щир.

0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

100лв БЕЗ ДЕПОЗИТ с промокод PB-0039
10лв без дезпозит с промокод 1701
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 1200 евро
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
ДЖАКПОТ ОТ 25000лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв

Comments