> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Прохазка каза коя е най-голямата му болка в Левски – любимецът на феновете със силно изявление за престоя си на „Герена“


Прохазка каза коя е най-голямата му болка в Левски – любимецът на феновете със силно изявление за престоя си на „Герена“

0
0
170

Универсалният футбо­лист на Левски Роман Прохазка изигра 27 шампионатни мача през този сезон, в които реали­зира 7 гола. Повече попаде­ния за сините има само Бо­жидар Краев, който е с 8. Словакът говори за предс­тавянето на тима през кампанията, бившия си отбор Спартак Търнава и мечтата си да получи по­виквателна за представи­телния тим на Словакия.

Романе, Левски е на второ място в класирането? Това удовлетворява ли клуба, пок­рива ли целите, поставени преди началото на сезона?
– Клуб като Левски трябва винаги да се бори за титлата и да е на първо място. Но ако погледнем реално на нещата -в момента втората позиция за нас е максимумът. Ще се бо­рим да я запазим до края. За нас и нашите фенове е важно в края на първенството да бъ­дем пред големия съперник ЦСКА. Естествено, другата цел пред тима е да участва в Лига Европа. Според мен ще я постигнем. Така че от тази гледна точка може да се каже, че сме частично удовлетворе­ни.

Докато беше част от Спартак Търнава, играеше като халф. в момента в Левски си бек, чувстваш ли се комфортно на този пост?
– Ако трябва да съм честен – не се идентифицирам с този пост, не съм закотвен за него. Чувствам се по-добре в полузащитата, но заради конту­зии в отбора започнах да иг­рая като десен бек. Мисля си, че направих добри мачове и изпълних добре указанията на треньора. Но не считам, че ще съм на тази позиция посто­янно.

Въпреки че играеш като краен бранител, си сред най-добрите реализатори в от­бора – имаш 7 гола. Доволен ли си от сезона, който пра­виш?
– Никога не ми е било основна цел да вкарвам, но голове­те носят удоволствие на все­ки играч. Колкото до седемте попадения – щастлив съм от броя им, защото те ни помог­наха много. Затова сезонът за мен е добър.

В Левски си втори капи­тан след Веселин Минев. Мис­лил ли си, че ще получиш та­кова признание след транс­фера ти от Спартак Търна­ва?
– Не съм си и мечтал, че ще стана капитан – все пак аз съм чужденец и затова не ми е хрумвала подобна мисъл. Зато­ва за мен това е голяма чест. Оценявам този жест и знам колко трудно се дава лен­тата на човек, дошъл от дру­га страна. Затова съм и много отговорен. Заедно с Минев се стремим да решаваме пробле­мите, както трябва да пра­вят капитаните.

Удовлетворен ли си от престоя ти в Левски? Каква е атмосферата на стадиона, кой е най-щастливият ти мо­мент в клуба, харесваш ли София?
– Чувствам се добре в Левс­ки. Никога не съм съжалявал, че дойдох тук от Спартак Търна­ва. Единственото нещо, от което съм неудовлетворен, е това, че не успях да спечеля трофей, въпреки че бях много близо до това. Има дербита, на които атмосферата е страхотна. Такъв мач е този с ЦСКА, кой­то се провежда на Национал­ния стадион и на трибуните има поне 20 хиляди зрители. Двубоите с Лудогорец също са много интересни. Естестве­но, има и по-малко атрактив­ни срещи, на които публиката не е много. Но Левски е голям отбор и където и да играе, е подкрепян добре от феновете си, които правят чудесна атмосфера. Вече казах, че не съм печелил купи с Левски, та­ка че най-хубавите ми момен­ти са свързани с отделни ма­чове. Например – последния сблъсък с ЦСКА, който спече­лихме с 2:1, а аз отбелязах от дузпа. Бих отличил и два дву­боя с Лудогорец които спечелихме в 90-ата минута (б.р. – през 2013 година и през този сезон на „Герена“). Еуфорията след такива успехи е голяма. За жалост в съзнанието си имам и лоши спомени – загубе­ната титла в последния кръг през 2013. година, както и фи­налът през 2015-а (б.р. – срещу Черно море) – водехме с 1:0 до 93-ата минута, но ни изравни­ха, а след това загубихме в 120-ата минута на продълже­нията. Колкото до града – той е столица, има много места, на които можеш да се наслаж­даваш със семейството си.

Какви условия предлага Левски, има ли разлика в тре­нировките спрямо Словакия?
– Условията са добри, имаме всичко, което е необходимо. Според мен няма голяма разли­ка със Словакия – тренировки­те са идентични. Бих казал, че тренировките у дома са по-тежки в кондиционен аспект.

Доста време държиш висо­ко ниво в Левски – не съжаля­ваш ли, че нямаш повиква­телна от националния селек­ционер Ян Козак?
– Ще бъде удоволствие да бъда повикан в националния. Но конкуренцията за селекция­та е голяма. В момента в нея има много силни футболисти, които играят в по-качестве­ни първенства от мен. Гледам мачовете, момчетата се справят добре.

В българското първенство играе и друг словак – Марек Кузма, който е в Черно море. Познавате ли се?
-Да, от юношеските нацио­нални отбори. Чуваме се, ко­муникираме. Марек се справя добре в Черно море, вкарва. Ако не отбележи на нас – ще съм доволен. За нещастие Вар­на и София са далечни градове и затова не се виждаме често.

Следиш ли бившия си клуб Спартак Търнава…
– Разбира се, фен съм на то­зи отбор. Отборът все още има шансове за Лига Европа, макар че трудно ще се класира за евротурнирите (б.р. – Спар­так е шести). Стискам им палци.

Какво е бъдещето ти? С Левски ли е свързано то, има­ше ли оферти през зимата?
– Имам договор с Левски за още една година. Ще видим да­ли междувременно няма да се появят други оферти, или ще изпълня докрай контракта си. Засега съм щастлив тук, но оп­ределено бих се радвал да пробвам още някое първен­ство. Но в момента съм се със­редоточил върху Левски и не мисля какво ще се случи в бъде­ще.

Йозеф Копчо, sportinak.sk

0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

100лв БЕЗ ДЕПОЗИТ с промокод PB-0039
10лв без дезпозит с промокод 1701
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 1200 евро
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
ДЖАКПОТ ОТ 25000лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв

Comments