> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Любо и Литекс загърбиха родната реалност, за да развиват своя собствена


Любо и Литекс загърбиха родната реалност, за да развиват своя собствена

0
0
230

Публикувана на: февруари 4, 2016

На 21 януари вечер­та Литекс официално обяви Любослав Пенев за треньор на отбо­ра. Стори го въпреки неясното бъдеще пред клуба и мнозината, чертаещи черни крас­ки. Така всичко около ловчанлии стана още по-мистично, защото отборът бе изваден от А група за напускането на терена в последния есенен мач срещу Левски на „Георги Аспарухов“. Апелативната комисия потвърди санкцията, а Изпълкомът на БФС така и не се реши да разгледа казуса и да върне оранжевите в елита. Въпреки че сред членовете му, а и сред тези на специално свиканата експертна комисия е имало такива – Наско Сираков и апелативният съдия към УЕФА адво­кат Кирил Ивков вече разкриха позициите си…

В ранните часове на 23 януари Литекс зами­на на подготовка в Ис­пания с новия си наставник. Още на летището стана ясно, че оранжевите сякаш живеят в паралелна реал­ност. Преди излитане­то играчите говореха, че целта пред тях е купата, но не се отказват и от титлата!? Всъщност почеркът на Любослав Пенев вече се виждаше – никакво примиренческо поведение, борба докрай! И докато ка­зусът с връщането на отбора в А група е в градината на шефовете, то Ел Голеадор се захвана със спортно-техническата част. Всъщност Любо винаги е скачал там, където е трудно – така бе и с националния отбор, където се мъчеше да „отлепя ютия“, така бе и по време на втория му престой в ЦСКА през лято­то на 2015 година (изключе­ние прави кратката авантю­ра с Ботев (Пд), от която скоропостижно се отказа след фалита на спонсора).

Само Пенев си знае какво му е струвало и как е успял да накара в тима да не се прокрадват тревожни мисли за мрачно бъдеще. С оглед класните съперници на лагера в Испания мнозина бяха тези, които определяха, че оранжевите ще бъдат пушечно месо на турнира в Ла Манга, след това и по време на спарингите в Марбея. Още пове­че че по време на трансфер­ния прозорец отборът се раздели с най-креативния си футболист и водещ реализатор – Данило Асприя (Ал Аин), и капитана Страхил Попов (Касъмпаша). От отсьствието им обаче Любо успя да извлече дивиденти. Той накара младия си отбор да му повярва. И да играе като за последно. Това е пътят пред младите, които имат нагледен пример как с постоян­ство и работа могат да си осигурят по-добро бъдеще, както го сториха Асприя и Попов.

Кратката работа на Пе­нев с отбора може да буди насмешка у нас и подхвърля­ния от типа: ‘Тези защо се напрягат, като след някой ден ще отидат в нищото“. Но бе оценена по достойн­ство първо от норвежките медии заради оранжевите ус­пехи над Од Гренланд и Стрьомсгодсет, а след това и от хърватската преса – заради категоричното 3:1 над участника в груповата фаза на Шампионската лига Дина­мо Загреб. „Загубихме от по-добрия Литекс, който неот­давна бе изхвърлен от първа­та лига на България!? Плавите успяха да изравнят, но младите играчи на съперника направиха истински блицкриг и с две контри за две минути решиха всичко“, написа „Вечерни лист“.

Всъщност в мачовете в Ла Манга Пенев промотира нови юноши. Като десен бек и заместник на Страхил Попов успешно се изявява Емил Петров. 18-годишният футболист по принцип е халф, но се справя с ролята си вдясно на отбрана­та. Той асистира за гола на Милчо Ангелов във вратата на Динамо. А до момента младият нападател се явява откритието в подготовка­та. И през есента той полу­чаваше шансове за изяви в първенството, но по време на спарингите мушна в мал­кия си джоб Бъорн Маарс Йонсен. Младокът отбеляза по­падение срещу Свиленград, наниза два гола на Од Грен­ланд, добави един и срещу хърватите.

Естествено, само с младо­ци отбор не се прави. Заслуга на Пенев е, че успя да убеди легионерите – и най-вече Диого Виана и Арсенио Нунеш, да останат, въпреки че ин­терес към тях в последните дни на трансферния прозо­рец не липсваше.

Впечатление до момента в контролите прави и то­ва, че головете са само на българи. Освен Милчо Ангелов, който има четири на сметката си, се разписаха още Кирил Десподов (по един на Свиленг­рад и Динамо 3), Никола Ко­лев (Динамо 3), Васил Шопов (Свиленград) и Георги Минчев (Свиленград). Иван Гора­нов пък бе с основна заслуга за попадението в мрежата на Стръомсгодсет, което бе автогол.

До момента Литекс се представя забележително в спарингите. А му предсто­ят още много силни такива -мачове срещу норвежкия Волеренга, руските Рубин Казан и Спартак Москва, както и украинските Динамо Киев и Днепър.

Към момента Литекс и треньорът му Любослав Пе­нев са далеч от родната ре­алност, а се развиват в собствена. Ясно е, че не от тях зависи дали ще играят в А група, или във втория ешелон чрез втория си отбор. Но е ясно, че имат нещо на­ум. А им предстоят и полу­финали за купата, които на­пук на всичко през лятото могат да им донесат евроучастие.

Росен АНГЕЛОВ, „Тема спорт“

0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
10лв без дезпозит с промокод 1701
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 300лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв

Comments