> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Йорданеску си осигурява място в историята само с един мач срещу Левски! Ето го единственото условие


Йорданеску си осигурява място в историята само с един мач срещу Левски! Ето го единственото условие

0
0
252

Публикувана на: октомври 13, 2016

В събота треньорът на ЦСКА Едуард Йорданеску за първи път ще вдиша от ат­мосферата на мач №1 в Бъл­гария – Вечното дерби. Де­бютът на румънеца ще е сре­щу далеч по-рутинирания от него Люпко Петрович. Сър­бинът, който е носител на КЕШ, е врял и кипял в подобни сблъсъци – както у нас, така и по це­лия свят (участвал е и в уругвайското дерби Пенярол – Насионал Монтевидео). На Националния стадион „Ва­сил Левсски’ Йорданеску обаче мо­же завина­ги да влезе история­та на българската класика. То­ва ще ста­не, ако успее да спечели. Защото до момента червените не са взимали Вечното дер­би с чужденец начело, когато и Левски е бил воден от специ­алист, роден извън пределите на страната ни. До момента тези сблъсъци са точно пет, а в събота предстои шестият.

Първият идва чак в 33-ия шампионатен мач между съперни­ците – през сезон 1964/65. То­гава начело на армейците е руснакът Григорий Пинайчев, който веднага след назначени­ето си влиза в съблекалнята и се обръща към футболистите със „Здраствуйте, будущие чемпионьi” (Здравейте, бъде­щи шампиони). Сините са во­дени от светилото в този за­наят по онова време Рудолф Витлачил – австрийският ев­реин с чехословашки паспорт поема Левски и националния отбор в началото на 1965-а. На 10 април на препълнения стадион „Славия“ЦСКА приема Левски. Татко Руди извеж­да възпитаниците си до кате­горичен успех с 3:0 – Христо Илиев-Патрата открива ре­зултата в 10-ата минута, а с точни изстрели през втора­та част на Георги Аспарухов-Гунди (54 и 72 минута) сините стигат до триумфа, а след това и до шампионската титла (чакат я 12 години -последната преди това е от 1953 г.).

Следващият чуждестра­нен треньорски дуел в дерби­то е чак през есента на 2000 година. Тогава червените са предвождани от италианеца Енрико Катуци, а сините от… настоящия си треньор Люпко Петрович. Мачът на „Армията“ завършва 1:1, след като в самото начало на второто полувреме съперни­ците си разменят по един гол – Цихмейструк открива за си­ните, но Иво Тренчев веднага изравнява. През пролетта Петрович надделява над италианеца – 2:1 за сините. През следващата кампания ЦСКА вече е воден от друг треньор от Апенините – да­леч по-голямото име в заная­та – бившия треньор на Роналдо в Интер Джиджи Симони. Той обаче стига само до 2:2 на „Армията“ срещу Левс­ки на германеца Рюдигер А6рамчик, като изпуска аванс от 2:0. А по-късно през кампа­нията губи на „Герена“ от наследилия Абрамчик на кор­милото на сините сърбин Славолюб Муслин.

Интересното е, че де­бютът на Петрович във Веч­ното дерби бе в исторически мач – Левскипада с 0:1 на „Армията“, а двубоят ще се помни най-бързия гол в класи­ката – на Димитър Иванов в Зб-ата секунда.

0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

100лв БЕЗ ДЕПОЗИТ с промокод PB-0039
10лв без дезпозит с промокод 1701
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 1200 евро
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
ДЖАКПОТ ОТ 25000лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв

Comments