> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Играч-чудо, провалил най-големият шанс в кариерата си, е новата трансферна цел на ЦСКА


Играч-чудо, провалил най-големият шанс в кариерата си, е новата трансферна цел на ЦСКА

0
0
206

Публикувана на: януари 25, 2017

Късно снощи след публикации в различни медии в България и Гърция стана ясно, че ръководството на ЦСКА е започнало преговори за конгоанският футболист на ПАС Янина Кристофър Мабулу. Тъмнокожият играч, който през март ще навърши 27 години, е оценяван от клуба си на около половин милион евро и от там не искат да отстъпват от тази цена. Мабулу бе показан у нас като таран и включващ се от втора позиция допълнителен нападател, но най-силните си моменти във френската Лига 1 той изживява като вътрешен и атакуващ полузащитник. След двата му гола за Бастия във вратата на Олимпик (Марсилия), френски медии сравняват представянето му в центъра на терена с това на една от легендите на модерния футбол Клод Макелеле. Преди това във второто ниво на френския футбол – Лига 2, конгоанецът също впечатлява като халф, а не като нападател. Което и обяснява трите му гола за ПАС Янина през сезона дотук.

Преди да стигне до Бастия и Лига 1 обаче, Кристофър постига нещо много по-голямо – той печели битката със собственото си тяло, за да играе отново футбол. Едва 21-годишен той е диагностициран с тежък порок на сърцето. През март 2011 година му прилошава по време на тренировка и кариерата му почти спира преди да е започнала. Комисия от петима независими лекари се произнася и му съобщава, че има болест на сърцето, която няма да му позволи да играе футбол повече. Мабулу обаче не се предава и в продължение на две години тренира с аматьорски отбор в близост до дома си в Париж, за да се превърне в медицинско чудо и отново да играе футбол. „Просто останах без дъх, прибрах се в къщата на родителите си. Благодарен съм на Патрик Абрахам, който ме взе в резервите на Амиен и ми позволи да тренирам с тях“, спомня си на 26 август, 2013 година Кристофър. Това е и датата, в която той се завръща на терена. Борил болестта и собственото си сърце в продължение на 2 години, той играе 60 минути в Лига 2 за Шатору, и то без да е правил никаква подготовка. Тренорът на Шатору го взима директно от аматьорската дивизия и го хвърля титуляр срещу Оксер. От този момент кариерата на Кристофър Мабулу тръгва нагоре и той се утвърждава като основен футболист на Шатору, а след това и на Бастия в Лига 1. Върхът за него и усилият му идва през януари 2015 година, когато в последният момент попада в разширения състав на Конго за турнира за Купата на африканските нации. Мабулу буквално е последният играч викнат от селекционера Клод Льо Роа, което подклажда спекулации, че агентът му, негови близки, дори хора от футболната федерация на страната, стоят зад повиквателната. Каквато и да е причината обаче, фактът е, че Кристофър сам проваля най-големият шанс в кариерата си. Той не се явява за лагера на Конго преди най-престижният турнир в Африка и е изключен от състава.

През миналото лято, след като договорът му с Бастия изтича, Кристофър Мабулу получава различни оферти, от които в крайна сметка избира тази на ПАС Янина. Подписва договор до лятото на 2019 година и в момента клубът му го оценява на 500 хиляди евро, които ЦСКА се бори да свали до около 400 хиляди. Интерес към него има и от Турция, но от Янина са категорични, че който иска да вземе Мабулу, ще трябва да плати желаната от тях цена.

0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
10лв без дезпозит с промокод 1701
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 300лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв

Comments