Само в 7DniFutbol.bg

Боби изръси най-жестоките си глупости! Медиите били виновни за грешките на съдиите – щял да кара шефовете на клубове да обещават на Бойко, че натиск над рефери няма да има

7 Dni Futbol08.03.20185470
_49T7859

Борислав Михайлов реши да говори и ги набръщолеви такива, че човек да се чуди как успя да ги измисли. Боби изръси пред “Блиц”, че медиите и телевизионните коментатори били виновни толкова да се обръща внимание на фрапиращите съдийски грешки и сега той щял да организира среща на клубовете с премиера Бойко Борисов, за да обещаят шефовете им, че натиск над реферите няма да има. Най-добре вижте сами какви още ги наговори Михайлов. 

– Г-н Михайлов, шефът на Съдийската комисия Петър Петров подаде оставка, която приехте. Какво е мнението Ви за скандалите, които се разгоряха около него?
– Ситуацията, която се създаде около него, е породена от натиска, който се създаде върху съдийството и върху него. Много трудно се издържа на такъв натиск. Напрежението от последните кръгове, в които се допуснаха съдийски грешки, се увеличи, а те в България винаги се смятат за нарочни, с което твърдо не съм съгласен.
Ние гледаме големите първенства и виждаме, че навсякъде се допускат грешки и то от професионални съдии. Да не говорим за Англия, където съдиите грешат на всеки мач. Но там никой не познава нито президента на футболната федерация, нито шефа на съдиите! Но тук е създадено огромно напрежение към съдиите и за това помагат най-вече средствата за масова информации и телевизиите.

– Какво са виновни телевизиите, че показват съдийските грешки?
– От първата минута на мача коментаторите започват да обсъждат дали има или няма тъч, корнер и т.н. В същото време никой не говори за тактика, за качества на футболисти и за селекция! Човек, когато гледа мач  вкъщи, слуша коментаторите, които постоянно са се съсредоточили върху грешките на съдиите, а не върху начина на игра на отборите. По 10 пъти се повтарят положения за отсъдена дузпа, а съдията има само части от секундата, за да реши.  Петров не можа да издържи на напрежението около него и съвсем нормално приех оставката му.

– Имало ли е смъртни заплахи по отношение на Петров?
– Аз съм казвал винаги, че в такива случаи трябва да се уведомяват компетентните органи. Не мога да знам дали към Петров са били отправяни смъртни заплахи, но очевидно ако е имало такива, той не е посмял да отиде.
Със сигурност Петров е получавал неприятни СМС-и. Това е категорично!

– Кой ще е новият шеф на съдиите?
– Не е ясен, защото аз не съм човек, който обича да уволнява и да приема оставки! Даже вечерта преди да приема оставката на Петър Петров не съм спал.
Вчера реших да приема оставката му. Не беше никак лесно. Все още не съм мислил кой ще го наследи на поста.

– Как ще гарантирате, че новият шеф на съдиите няма да е зависим от определени олигарси?
– Тук не говорим за зависимости, защото и Петров не беше зависим! Той беше първият шеф на съдиите, който беше на заплата при мен, точно за да бъде опазен от всякакви заплахи или предложения за благини, които да приеме или да не приеме.
Говорил съм с премиера и с министъра на спорта и ще провокирам обща среща с шефовете на клубовете, на която те трябва да обещаят, че няма да оказват влияние. Ако те не дадат такова обещание, всеки сигнал при обаждане към които и да е съдия ще бъде даден на прокуратурата! Проблемът е, че на мен нито един съдия не ми се е обаждал през живота ми, а номерът ми е същият откакто има МТел. Самите съдии трябва да се усетят, ако бъркат нарочно или в полза на някои отбор!

– Как ще опазите футбола от намесата на различни олигархични лобита?
– Аз не усещам такова нещо. Първенството върви доста добре и е интересно. Шампионатът ще бъде интересен до самия край, на два кръга сме от плейофната фаза. Трябва самосъзнание от всички участници във футболния процес – президенти, треньори и съдии,  както и от хората, които отразяват първенството.

– С новата промяна, която УЕФА въведе с Лигата на нациите, увеличават ли се шансовете на България за класиране на голям футболен форум?
– Тази промяна е много добра за всички, защото има мачове, които вече са фиксирани и няма нужда всяка федерация да урежда контролни срещи.
Нашата група е много равностойна и интересна! Шансовете ни за класиране се увеличават. Лигата на нациите дава възможност на победителя от групата да играе допълнителни мачове за класиране. През септември ще се случи същинската битка. Два отбора ще се класират директно. Най-добрите трети тимове ще играят бараж.

– Каква цел сте поставили на Петър Хубчев?
– Целта пред треньорското ръководство е да направи всичко възможно отборът да се класира. Футболистите сами би трябвало да искат да се класират на голям форум. Дори да не сме най-големите звезди, футболистите трябва да дадат всичко от себе си в името на България, защото има други отбори, които само с тактика, мъжество и себераздаване успяват. Именно с тези качества успяхме да постигнем победи над Швеция и Холандия в квалификациите. Не е невъзможно да се класираме, трябва ни кураж!

– По-рано днес Ви посетиха президентът Радев и емирът на Катар. Какви ангажименти поехте към тях?
– Срещата беше приятелска с цел да идват отбори от Катар да се подготвят в България. Запознахме емира на Катар с базата и всичко, с което разполагаме и можем да предоставим. През юни, когато е конгресът на УЕФА в Москва, ще се срещна с президента на футболната федерация на Катар. Форумът ще се проведе непосредствено преди откриването на световното първенство и тогава ще станат ясни повече детайли за партньорските ни отношения.

-Г-н Михайлов, честно ли бе проведен конгресът, на който бяхте избран за президент на БФС?
– На по-честен конгрес не съм присъствал, а това е четвъртият, който печеля! По време на конгреса имаше представители на държавата – министърът на спорта Кралев, Стефка Костадинова, вицепрезидентът на УЕФА Райнхард Гриндел, който е и шеф на немския футболен съюз, представител на ФИФА. Никой от тях не е казал, че този конгрес не е честен, дори казаха, че е прекалено демократичен, защото и двата вота преминаха при тайно гласуване. Всеки един от 512-те делегати гласува както за президент на БФС, така и за 14-членове на изпълкома, а процедурата отне много времe.  Само за пример ще кажа, че  немският футболен съюз е от 212 делегата, а в България те са с 300 повече. В Германия гласуването е явно, а у нас тайно, което гарантира, че процедурата нямаше как да бъде по-честна и демократична.

– Как ще отговорите на обвиненията, че в гласуването са участвали представители на „кухи“ клубове от цялата страна?
–  Няма никакви кухи клубове. Всички делегати, които участваха в гласуването бяха излъчени от регистрирани клубове. Комисиите бяха гласувани на когреса. Имаше предложения от страна на кандидатите за президент на БФС относно членове на футболни комисии, които не бяха гласувани.  Най-голямото число, което постигна опозицията, бе предложението Пламен Марков да влезе в една от комисиите, но той събра едва 46 гласа. Другите над 440 бяха против!Абсолютно всички решения бяха взети и гласувани на Конгреса, който е най-висшият футболен орган в България. Всичко останало са спекулации от страна на моите опоненти, които проведоха негативна кампания от началото до края.

– Разочарован ли сте от персоналната атака на Любослав Пенев и Николай Илиев, с които през последните 20 години бяхте близки приятели?
–  Естествено, че съм разочарован. Но хората ме познават и знаят, че аз съм позитивен човек и по тази причина не съм отговарял на атаките и обидите по мой адрес. Моят отговор на атаките беше резултатът от конгреса!

– Основната критика на Пенев и Дражев към Вас беше, че България не се е класирала на голям футболен форум. Кога държавата ще се класира на световно или европейско първенство?
– Очевидно е, че тези хора имат много къса памет. Единият от опонентите ми съм му давал 3 години заплата, за да класира отбора на световното първенство. А той само вдигна ютията и после изгори покривката!

Прави се всичко възможно, за да се класира националният отбор на голям форум. Националите имат абсолютно същите условия, каквито имат и колегите им от Германия. Подсигурени са им бази, премии, екипи и контроли. Даден е кредит на доверие и на треньорското ръководство, част от което е съставено от немски възпитаници. Вижда се, че има ред в националния отбор. Но отборът не е сам за себе си, а олицетворение на футбола, който се играе в България. Играчите в националния отбор се готвят в техните клубове преди да бъдат повикани на лагер сбор, където вече се подготвят тактически. Ние тук не ги правим играчи, а им даваме шанс да се развиват и да скочат по-високо. Това е процес, който зависи от всички клубове и треньори.

– Стоичков запази неутралитет по време на Конгреса. Не подкрепи нито Вас, нито Пенев. Как си го обяснявате?
– Трябва да попитате него. Аз нямам контакт с него, за да разбера защо не е заел позиция на конгреса. Според мен поведението му беше достойно!

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.


КОНТАКТИ