> > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >

Мега скандал със Спас Русев! Собственикът на Левски източва 43 млн. от БТК


Мега скандал със Спас Русев! Собственикът на Левски източва 43 млн. от БТК

0
0
231

Публикувана на: февруари 5, 2017

Собствениците на Българската телекомуникационна компания (БТК), водени от Спас Русев и Милен Велчев, се опитват да изтегят 43 млн. евро от компанията под формата на дивиденти. В момента в телекома тече процедурата по подготовка на операцията, потвърдиха два независими източника от структурата на компаниите-собственици в телекома.

Планът предвижда 20 млн. евро да бъдат изплатени от печалбата, формирана за 2015 г., както и натрупаната неразпределена печалаба, а други 23 млн. евро да се заделят от печалбата за 2016 г.

БТК не разполага в момента с подобна сума по сметките си и за целта се предвижда да бъде използвана револвиращата кредитна линия, която телекомът има със Сосиете Женерал Експресбанк.

Заради несъгласие с подготвяната финансова операция, която ще обезкърви телекома, двама директори от висшето ръководство на БТК са отстранени. Това са главният юридически директор Русин Йорданов и маркетинг директорът Александър Грънчаров, който до скоро заемаше и поста на зам.-председател на Управителния съвет на телекома.

Двамата все още са вписани в борда на директорите на БТК в Търговския регистър. Справка в сайта на телекома обаче показва, че Йорданов и Грънчаров не присъстват в актуалния Управителен съвет.

Според източници от компанията основен противник на операцията е бил Русин Йорданов, който е поискал компанията да ангажира адвокатска компания за изразяване на правно становище дали е допустимо подобно действие.

Основният проблем е в отделянето на дивидент от печалбата за 2016 г. Резултатът все още не е приет, а няма и решение на едноличния собственик на БТК – „Вива Телеком България“ за избиране на одитор. В момента телекомът е практически без одитор и не може да получи заверен отчет. За частен одитор е назначен „Делойт“.

БТК не е раздавала дивидент в последните няколко години и плановете за подобно разплащане към акционерите са доста странни. Единствената причина, която би могла да накара мениджмънта на компанията да предложи раздаване на дивидент е изрично желание от собственците.
Собственик на БТК е българската „Вива Телеком България“. Това е компанията, в която Спас Русев на няколко пъти опита да се впише като съуправител с Милен Велчев. Всички опити обаче бяха блокирани от Софийски градски съд заради жалби и заведени искове от страна на Емпрено Венчърс.

Дружеството е бивш краен собственик по веригата от компании в Люксембург. Емпрено оспорва процедурата по смяна на собствеността в БТК, провела се между ноември 2015 и август 2016 г. и завършила с трансфер на акциите в InterV Investment – едноличния собственик на „Вива Телеком България“.

InterV Investment е дружеството, което преди два дни изпрати серия писма до български институции в безпрецедентен опит за натиск над съда с оплакване именно за отказа за регистрация на нови управители във „Вива Телеком България“.

За какво са парите?

Планираната за раздаване сума е серизона дори за мащабите на водещ телеком като БТК. Компанията отчтита 16.5 млн. лв. печалба за 2015 г. и 48.372 неразпределена печалба в края на същата година.

Източници от структурата на БТК са категорични, че целта е парите да стигнат до структурата от компании в Люксембург и с тях да се покриват кредитни експозиции на собствениците. Това на теория не би трябвало да е проблем. Макар да е заобикаляне на законодателството, забраняващо придобиването на компании, използвайки средства на самата придобивана компания.

Именно това спря изпълнението на друга операция през септември 2016 г. Тогава компанията проучваше възможността да предостави 35 млн. евро кредит към InterV Investment, с които да се правят погашения по придобиването на люксембургското дружество.

БТК и в момента е използвана за изплащане на лихви, които Viva edge дължи по кредита към ВТБ. Според източник от БТК на 30 ноември 2016 г. компанията е превела 2 млн. евро, с които да се изплатят задължения към руската банка.

frognews.bg.

0
0

Лицензирани букмейкъри и казина в България

НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
10лв без дезпозит с промокод 1701
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 300лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв + 50лв безплатен залог
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв БЕЗПЛАТЕН ЗАЛОГ
Виж Бонусa в Bet365
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 222лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 250лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв
НАЧАЛЕН БОНУС ДО 200лв

Comments