Само в 7DniFutbol.bg

Ремонт за 400 хиляди лева в Първа лига е на финалната права! Още един стадион е готов за късни мачове

7 Dni Futbol20.09.20178000
1

Осветителните тела на пилоните на стадион „Ивайло“ вече се монтират и работата по електрическото осветление е към своя край. Високите мачти около спортния комплекс вече са изцяло боядисани с два слоя боя, като се довършва последната четвърта мачта. Вчера стартира и поставянето на лампите.

Новите 168 прожектора ще осигурят изискваните 1200 lux вертикална осветеност от Наредбата за национално клубно лицензиране на БФС. На всяка мачта ще има по 42 прожектора, които ще бъдат захранени симетрично от две различни трафомашини.

Проектът е финансиран от Министерството на младежта и спорта и е резултат от конструктивни разговори, проведени между кмета на старопрестолния град Даниел Панов и спортния министър Красен Кралев. Изпълнител на дейностите стана фирма „ХИТ“ ООД, която спечели обявената от Министерството на младежта и спорта обществена поръчка за основен ремонт на осветлението. Общата сума на проекта, финансиран от спортното министерство, е 411 657 лв.

Вчера пристигнаха и двете трафо-машини за трафопоста до стадиона. Новото осветление ще заработи само ако бъде реконструиран трафопостът до стадиона, който не е част от проекта на ММС, тъй като е общински. За тази цел се наложи общинските съветници да гласуват сумата от 90 019 лв. от бюджета, за купуването на две трафо-машини от 630KvA. Едната ще осигури нормално поемане цялостното захранване на прожекторната осветителна уредба в случай на отпадане на единия трафопост. В допълнение инсталирането на 630KvA машина ще позволи захранването на допълнителни консуматори. Ще обезпечи нормалната работа на прожекторната уредба в авариен режим и ще осигури резервни мощности за бъдещо разширение на инфраструктурата на спортния комплекс „Ивайло“. Двете машини вече са монтирани и се прави окабеляването.

Реалната работа по ремонтните дейности започна чак на 17 август, след като бяха изпълнени всички процедури по спечелване и възлагане на поръчката. Ангажиментът на фирмата-изпълнител „ХИТ“ ООД бе лампите да светнат 45 дни след началото на работата. Темпът на работа дава основания за надежди, че наистина на 30 септември стадион „Ивайло“ ще бъде с работещо осветление, като последният етап са задължителни 72-часови проби.

Неотдавна министърът на спорта Красен Кралев обяви пред „Велико Търново спорт“, че с удоволствие ще дойде на откриването на новото осветление на стадион „Ивайло”.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *