Само в 7DniFutbol.bg

Бивш кмет обясни: Левски не е на “Герена” незаконно, аз уредих всички документи

7 Dni Futbol19.09.201725825
сектор А герена

Бившият кмет на София и служебен премиер на България – Стефан Софиянски даде интервю за topsport.bg, касаещо последните събития и вълнения в Левски. Вчера Николай Пехливанов – областен управител на столицата – коментира в ефира на bTV, че “сините” ползват стадион “Георги Аспарухов” в разрез със закона и на практика нямат право на собственост върху съоръжението. Напрежението ескалира за броени часове, но бившият градоначалник и заклет привърженик на Левски успокои страстите с категоричното си становище.

Г-н Софиянски, предполагам, че сте запознат с изказаното от г-н Пехливанов вчера мнение, съгласно което Левски ползва стадион “Георги Аспарухов” в разрез със закона. Коментарът Ви по темата, превърнала се за кратък период от време в скандал, чийто пропорции нарастват с изключително високи темпове и днес.
– Няма скандал. Няма никакво напрежение и не би следвало да има такова.

Аргументите Ви?
– Всичко, касаещо стадиона, е уредено в тристранно споразумение – между клуба, държавата и общината. В това можете да бъдете сигурни, тъй като съм запознат в детайли с темата. Имаме налична тристранна съсобственост.

Както по-паметливите фенове на Левски вероятно знаят, преди години държавата предоставя “Герена” за безвъзмездно ползване на клуба, тъй като взима употребявания от отбора до онзи момент стадион.
– Точно така. Забележете – за безвъзмездно ползване. Наистина не виждам как може нещо да не е било проблем цели 27 години изведнъж някой да реши, че нещата са се променили. Няма такова нещо. Дори трябва да Ви уверя, че ситуацията е още по-солидна, тъй като стадионът и базата му бяха предоставени и въпросът бе уреден не само на ниво “футболен клуб – община – държава”, а и що се касае до Левски като спортно дружество.

Ако може да разясните последното, което казвате.
– Лично с покойния господин Хранов тогава водехме необходимите преговори, тъй като искахме ОСК Левски да ползва без проблем базата. Не просто ФК Левски. И всичко беше направено според закона. Има документи, на база които можете да се убедите с очите си, че това е така.

А що се касае до становището на г-н Пехливанов, според което Левски не си плаща данъците за стадиона?

– Данъци? За безвъзмездно ползване? Аз може би нещо съм в грешка. Или пък господинът има проблем за разрешаване. Може да го попитате от кой отбор е, тъй като ми се струва, че започва да се изяснява. Не е реално всичко това. Няма причина за ескалация на напрежението, а и не мисля, че това се случва на практика. Всичко е изяснено и казус със стадион “Георги Аспарухов” не съществува. Как мислите, че бяха убедени всички управници на клуба и спонсори през последните години да влагат средства в подобрението на съоръжението и всичко останало? Нима те биха го направили, ако знаеха, че има някакви съмнения за несъответствие със закона?

Как оценявате “възраждането” на клуба и отбора в последните месеци, от чисто фенска гледна точка? Господин Русев изглежда доста по-сериозно ангажиран с Левски, а и Делио Роси сякаш внесе необходимата класа в отбора.
– С преценени, постепенни, но пък сериозни темпове, започнахме да застигаме Лудогорец и ЦСКА. От гледна точка на потенциал на отбора, на отделните футболисти, на треньора и на феновете пък дори смятам, че сме ги задминали. Имаме все повече аргументи в подкрепа на мнението, че Левски може да стане шампион. С оглед всичко случващо се в клуба, стабилизирането и качествената селекция, подобренията в тима и непрекъснато повишаващата се форма на състава и качество на предлагания футбол, можем спокойно да кажем, че отново сме това, което искахме – фаворит за титлата.

5 коментара

 • rosen

  19.09.2017 at 12:06

  Мошенника крадеца софиянският минетчия се мъчи да ни обеждава , че крадците заедно с него са почтенни !! Такава наглост не съществува никъде по белият СВЯТ!!

  Reply

  • vasko10b

   21.09.2017 at 19:11

   оБЕЖДАВА???

   Reply

 • георги петров

  19.09.2017 at 13:19

  проблема е в това крадец,че нищо не е уредено и не виждам защо държавата от нашите данъци да плаща данъците на частен клуб, кажи бе крадец къде го има това

  Reply

  • Люляк Етрополски

   19.09.2017 at 17:35

   Тъп си като гъдулка.Левски ползва БЕЗВЪЗМЕЗНО Герена като компенсация за отнетия му стадион в центъра.
   ЛЕВСКИ не притежава стадиона за да му плаща данъците ТЪПУНГЕР.Стадиона е на държавата и ти какво искаш тя да си плаща данъци на себе си ли.Тебе никой не те е ощетил освен фалиралото сесека дето завлече държавата с 30 000 000.
   НЕ си отваряй устата розов припознавачо.

   Reply

 • Bonka Tsokova

  19.09.2017 at 14:15

  Софиянски потвърди това, което се знаеше десетки години – ФК Левски ползва стадион – държавна собственост, без да плаща стотинка за наем. Още навремето, когато това престъпление беше извършено лично от Софиянски в последния ден на управлението му, той лично обяви, че като левскар прави “подарък” на любимия си клуб, като му подарява стадиона. И до момента никой не му потърси наказателна отговорност, както стана с казуса “Софийски хали”, когато всичко беше претупано и той беше оправдан. Питам спортния министър и главния прокурор – докога ще бездействат, кога ще влязат в правомощията си – първия, като пазител на държавни спортни съоръжения, а вторият, като бранител на законността в държавата. Ще бъде ли осъден този футболен клуб да плати дължимите към държавата наеми за ползваното спортно съоръжение? Защо всички останали клубове са длъжни да плащат наеми на държавата, като заедно с това да извършват и подобрения в тях, колкото и малки да са те?

  Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *