Само в 7DniFutbol.bg

ЦСКА набра скорост в неподходящия момент

7 Dni Futbol29.08.201719250
цска

Много често журналистите питат треньорите в Първа лига: „В подходящ момент за вас ли идва паузата за националните отбори?”. Обикновено специалистите отговарят, че са доволни от дупката в първенството и я използват за допълнителна физическа подготовка и обиграване на състава, усъвършенстване на тактическите идеи и прочие.

За ЦСКА обаче паузата в настоящия момент едва ли ще се отрази позитивно. Единственото хубаво за червените в цялата работа е, че първият мач след почивката в първенството е домакинство на Верея. Армейците тъкмо набраха скорост в шампионата и точно в пика на своя ритъм са принудени да паузират за почти две седмици. В момент, в който се намираш в силна игрова и физическа форма, това е доста тежко прекъсване. А сега Стамен Белчев и да иска, няма как да работи по обиграването на състава и тактиката, просто защото 9 от играчите от основния отбор са по националните формации – вратарите Китанов и Черниаускас, защитниците Недялков, Чорбаджийски и Александър Георгиев, халфът Малинов, както и офанзивните Десподов, Манолев и Кубемба. Над половината от тях са основна част от състава на ЦСКА, а сега в продължение на поне 10 дни няма да са с отбора, а не е гарантирано, че ще поддържат игрова форма в националните селекции. Така част от тях е възможно да поизгубят от инерцията, набрана през шампионата дотук.

Да, червените ще проведат контрола в паузата, но кой от основните футболисти ще вземе участие в нея?! Евентуално Дюлгеров, Бодуров, Пинто и конкуриращите се за титулярно място Кулма и Меркадо. Нападателят Каранга вероятно ще получи почивка, докато другите основни единици просто не са в състава. По този начин ритъмът на отбора може да бъде нарушен.
Така излиза, че точно когато ЦСКА е най-горещ, паузата е възможно да доведе до изстудяването му. Да не говорим и за риска от контузии в националните отбори. Стопирането на първенството изобщо не идва в добър момент за армейците. Да, за някои отбори вероятно ще е от полза, но не и за ЦСКА.

Преди година паузата не бе оползотворена по най-подходящия начин, като част от причините се припокриваха. И тогава имаше много национали, заради което нямаше как да се работи по сработването на състава, а имаше въпиеща нужда. Другото е, че 4 играчи бяха привлечени точно в този период – от края на август до средата на септември. И в първия двубой след паузата ЦСКА загуби в Разград от Дунав (0:2).

Сега обаче армейците са доста по-хомогенен състав и едва ли ще допуснат срив след прекъсването за националните отбори. Още повече предвид това, че следващият мач е с Верея на „Армията”.

“Тема спорт”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *