Само в 7DniFutbol.bg

Нищо не е загубено! Пет промени, с които Левски ще бие надменният и надценен Хайдук!

хайдук левски прохазка

Левски далеч не е загубил шансове да елиминира Хайдук и да продължи в третия предварителен кръг на Лига Европа. “Сините” загубиха с 0:1 гостуването си в Хърватска, но най-важното, което разбраха там е, че “белите” от Сплит изобщо не са толкова страшни за колкото се изкарваха. Хайдук не превъзхожда Левски почти с нищо, а малките разлики миналият четвъртък дойдоха най-вече от самочувствието и фактора домакинство. Хърватите не бяха по-добри с нищо и няма да е пресилено, ако обявим мачът за скучен, дори и тактическо надлъгване е клише, което не може да използваме. “Сините” допуснаха една глупава грешка, която Хайдук наказа. Двата успоредни паса на Антонио Вутов от аутлинията към малкото наказателно поле, за които Жуниор Мапуку закъсня рано-рано в мача можеха тотално да пратят срещата в друго русло, но сега важното е друго – реваншът на “Герена”. Там публиката на Левски ще е извън трибуните, но стотици фенове ще застанат зад сектор “А” и ще пеят за своите, които имат всички шансове да обърнат резултата от първия мач и да шокират надменния си съперник.

Какво обаче трябва да се промени, за да бие Левски Хайдук? 

№1: Смяна на схемата: 4-1-4-1 на Николай Митов от първия мач изобщо не бива да е вариант пред наставника за двубоя на “Герена”. На Левски са му нужни два гола, за да продължи напред в турнира и от тук следва условие №2 – Мапуку и Буш да играят заедно на върха на атаката. Двамата всъщност затова и бяха взети – за да играе Левски в 4-4-2. Румънецът влизаше като резерва след 60-та минута в трите мача в Европа досега, но моментът да започне като титуляр настъпи и Митов няма право да пренебрегва работоспособността му. С двама високо пресиращи нападатели срещу себе си, неуверените защитници на Хайдук (на които им липсва всякаква сработка най-вече в центъра на отбраната) ще направят още повече грешки от първия мач, когато в краят бяха поставени под сериозно напрежение и се пропукваха. За да има ефект от това, на Левски ще му трябва и сериозна подобрение във връзката между двамата нападатели и халфовата линия, която определено има нужда от опита и погледа на Жорди Гомез. Испанецът е третият важен фактор, на който Николай Митов трябва да се осланя. Макар и на 32 години, Гомез за по-малко от 30 минути в първия мач имаше по-високо КПД от Франсис Нар, който продължава да бъде сигурен титуляр, въпреки че откакто е дошъл в Левски, силните му мачове се броят на пръстите на едната ръка. Ганаецът трябва да седне на пейката и Антонио Вутов да заеме неговото място. Именно вляво на атаката Вутов направи най-силните си мачове с екипа на Ботев Пд през пролетта. От там нахлуваше редовно към центъра, объркваше защитниците на противника и създаде немалко голови положения. Както отбелязахме, в сърцето на отбраната на Хайдук липсва сработка и скоростните влизания на Антонио може да създадат сериозен хаос заедно с наличието на мощните Буш и Мапуку.

Няма гаранция, че някое от четирите споменати неща ще се случи, или пък, че изобщо се върти в главата на Николай Митов като част от плана за четвъртък. Фактът е, че Левски има нужда да бъде по-смел отколкото в първия мач, защото Хайдук не е толкова висока летва, че вратовете на “сините” да се схванат от гледане нагоре. И това е най-важното – Митов и футболистите да се оттърсят от обхваналият ги ступор. Сутиеска изпоти “сините” в реванша, защото те самите го позволиха. Хайдук взе аванс, защото столичани не посмяха да сграбчат открилият им се шанс да шокират противника още в началото на мача с бърз гол, а после не натиснаха достатъчно, когато отборът на Жоан Карийо се огъваше.

Левски няма какво да губи на “Герена” в четвъртък. “Сините” имат всичко нужно, за да спечелят и да докажат, че не са чак толкова зле, за колкото са смятани след последните си два мача. Виждат го феновете им, време е да го видят и самите те.

Петте фактора за победа на Левски над Хайдук:
1. Смяна на схемата

2. Мапуку и Буш да играят заедно в атака
3. Жорди Гомез да е титуляр
4. Антонио Вутов – на левия фланг, а Франсис Нар да остане резерва
5. ЛЕВСКИ И НИКОЛАЙ МИТОВ ДА СИ ПОВЯРВАТ! 

Съставът на Левски, който следва от гореизброеното:
Mитрев; Цветкович – Яблонски – Пиргов – Горанов; Рошу; Прохазка – Гомез – Вутов; Мапуку – Буш 

коментар

  • Стоян Гебрелиев

    17.07.2017 at 0:26

    Всичко от горе изроените е верния път за Левски в четвъртък с едно изключение според мен и то е Прохазка да замести несигурният Цветкович , а в центъра да си партнират Рошу и представащият се отлично Панайтов.

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *