Само в 7DniFutbol.bg

Бербатов изля душата си: Само Берое ме покани! Никой от ЦСКА не ме е търсил

7 Dni Futbol03.07.201726401
Димитър Бербатов, Берое

Най-известният действащ български футболист Димитър Бербатов коментира решението си да поддържа форма с Берое и отговори на феновете на ЦСКА защо не е заиграл в тима, от който беше трансфериран в големия европейски футбол. Той даде специално интервю за вестник “24 часа”.

В него нападателят разкри, че го боли за случилото се с “червените” в предишни години и никой не го е поканил от сегашното ръководство да отиде в тима. И защото се познава с треньорския щаб на старозагорци, е избрал да поддържа форма с тях.

“Бонус е, че познавам екипа, знам как работят. А и подготовката им беше на места, където аз също отидох, за да си почивам. Сега тренират в София и имам възможност пак да тренирам с тях. Но най-важното в случая е – защото ме поканиха да тренирам с тях. Никой друг български отбор не ме е търсил. Аз не мога да се самопоканя, може да разваля тренировъчния процес. Всеки треньор си има механика и начин на действие, не може някой просто да си реши и да се включва, ей така, в тренировката, това е липса на уважение и професионализъм”, заяви Бербо и сподели още, че в момента не тренира толкова усилено.

“А и тренирам е голяма дума. Включвам се в някои от упражненията, в други не. Като гледам да не преча в развитието на отбора и тренировъчния процес. Играх един мач, за да усетя как се чувствам в игрова обстановка, може и още един да изиграя, и след това отивам на почивка. И се надявам тези неща да ме държат във форма докато почивам”, сподели българският нападател и говори за случая през зимата, когато тренира с аматьорския ЦСКА 1948.

“Имаше и друга история, от която се направиха какви ли не изводи – като се пуснаха информации, че съм отишъл да тренирам с другото ЦСКА – 1948. Ами всъщност аз си тренирам постоянно. Тогава си тренирах на мястото, на което дойдоха и те. Аз тренирах от една седмица там, тичах си сам. И в края на седмицата дойдоха и те там. Когато вечер отивах да тренирам, на тях им бяха тренировките там.”

“И ме поканиха да потренирам с тях. И там имат млади момчета, които могат да научат нещо от мен. С удоволствие бих споделял наученото през годините за млади български момчета. Тренирал съм и с Банско, и със Славия, когато треньор беше Петър Хубчев, тренирал съм си и с ЦСКА”, разкри още нападателят.

По-рано в понеделник се появи остра декларация от феновете на “червените” точно поради факта, че Бербатов е избрал да тренира с Берое, а не с тима, който му откри пътя за големия футбол. И той отново сподели – единствената покана е дошла само от Стара Загора, но не и от ЦСКА.

“Както казах – в този случай бонус е, че познавам треньорския щаб и начина на работа. Но ми казаха: “Заповядай, готви се с нас”. Никой друг не ме е търсил и поканил. А една година стоя без отбор. И никой не е звъннал да каже: “Господин Бербатов, добре сте дошъл при нас. Заповядайте, тренирайте. Заповядайте, имаме интерес да ви вземем да поиграете при нас.”

“Понеже ме питахте за ЦСКА, казвам конкретно и за ЦСКА: Никой не ме е потърсил. Аз наистина не мога да си позволя да се самопоканя. Някой може да каже: “Но ти нямаш нужда от покана”. Не, не се прави така, това е балкански манталитет на мислене и не е правилен начин на работа. Но има и друго – може преди време да си играл в даден отбор, но времето върви, клубът се развива по даден начин и може би в настоящата ситуация самият клуб няма нужда от теб. Няма нищо странно в това”, сподели още Бербо.

Има ли място за мечтите на феновете в Стара Загора да видят първия българин, голмайстор на английската Висша лига,  екипа на “Берое”, има ли защо да се говори за предложение за договор от “Берое”, или ако изобщо реши да поиграе някога пак в България единственото място би било ЦСКА?

“Някой път хората избързват с приказките, превъзбудени от това какво може да стане и представяйки си го вече в главата. А реалността е съвсем друга. Разбира се, както от „Берое“ ме поканиха да тренирам, така може някой ден да решат да ми предложат и договор. Няма лошо. Показват уважение. Както казах – за една година време досега никой представител на български клуб не е дошъл да каже: „Господин Бербатов, заповядайте, ето ви договор за 1 година или пък за 6 месеца.“ Трудно ми е да си представя, че ще играя в България заради вече изброените причини. Но пък ако в даден момент преценя, че ще имам шанса да показвам знанията и уменията си на момчета от български клуб, решавам го и го правя. Но първо трябва да се почувствам желан. Да усетя уважение. Връщам се пак на темата ЦСКА, защото ме спират хора по улицата и ме питат: „Господин Бербатов, защо не заиграете в ЦСКА?“ Въпросът обаче е към хората в ЦСКА. И не става дума само за желанието. Може и в клуба да нямат нужда. Изграждат нов отбор, дават шанс на млади момчета. Ами може да се окаже дори, че повече ще преча, отколкото ще помагам. Имало е и такива моменти – с името си, с поведението си, с егото си. Ако не ми е харесвало нещо в треньора, в начина на работа, винаги съм му го казвал, където и да съм бил. Правил съм го в „Тотнъм“, в „Манчестър“, във „Фулъм“, в „Монако“, пък камо ли, ако съм в България. Ако нещо не ми харесва в тренировъчния процес или пък треньорът не ме третира както трябва, аз ще си спестя и няма да му го кажа ли? Отивам и директно му казвам в очите. Не мога да си позволя да него направя. А това някога може да доведе до повече минуси, отколкото плюсове. Както беше в ПАОК.

Но пък евентуално мое заиграване в България генерално би било плюс – би било реклама за българския футбол, хората биха могли да ме погледат още малко, бих могъл да помогна на младите ни момчета. Разсъждавам си по темата, докато говорим. Но наистина движеща сила в тази хипотеза би бил шансът да помагам на младите момчета да стигнат до следващата фаза от своето развитие. Ако искат, разбира се. Няма да говоря с никого, ако той не иска да ме слуша. Никога не бих си хабил думите напразно. Но ако някой иска – бих му помогнал с удоволствие”, обяви Димитър Бербатов.

коментар

  • Redrage

    04.07.2017 at 8:33

    Направо се разплакаха! Те и мен не ме търсят от ЦСКА но аз ходя на Армията!

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *