Само в 7DniFutbol.bg

Русокосо изкушение ще вдига юношите на Черно море

7 Dni Futbol29.06.20171500
Черно море, психоложка

Психологът на ПФК Черно море Кристина Димитрова започва поетапна работа с юношите в академията на клуба.  Целта й е да помогне на младите футболисти да се справят с напрежението на професионалния футбол след преминаването им в мъжкия тим.

“Работата на спортния психолог или терапевт е специфична. Не е достатъчно да си изкарал диплома и завършени курсове или специализации. Необходимо е да имаш усет към човека, с когото работиш, да съумееш да преживееш неговите чувства и емоции, да „напипаш“ проблемната зона и чрез насоки да му позволиш сам да достигне до себе си. Така той сам ще избере най-правилния път към промяната”, казва Димитрова.

“В професионалния футбол работата изисква специални подходи, които да подпомогнат разгръщането на пълния потенциал на играчите. Чрез консултации, медитации, тестове и др., през които да се спомогне процесът по отстраняване на психологичните бариери, съществуващи у всеки индивид”, смята младата психоложка на Черно море.

“Основна цел на психолога е да мотивира играчите, да освободи съзнанието, да употреби стратегии за понижаване на стреса, да предотврати burn out, когато тренировъчният процес внася свръх високо напрежение. Методики като визуализация и целеполагане повишават продуктивността на футболиста”, заяви още терапевтът.

“Качествените резултати са свързани с дългосрочна ангажираност на психолога. Допреди години се считаше, че работата с терапевт е нужна, само когато даден спортист има проблем. Това разбиране, макар и бавно, вече се променя. Осъзнава се, че физическата и психическата подготовка трябва да вървят ръка за ръка, защото постиженията в спорта се дължат на голям процент от предварителната настройка на ума”, завърши Димитрова.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.


КОНТАКТИ