Само в 7DniFutbol.bg

В Казахстан се възхитиха от Дунав преди “речното дерби”

7 Dni Futbol28.06.20171830
великов дунав

Казахстан очевидно са проучили доста добре тима на Дунав Русе, след като колегите от едно от най-реномираните спортни сайтове в страната – sports.kz, публикуваха обширен материал за “драконите”.

Утре местният Иртиш Павлодар, чийто треньор е българинът Димитър Димитров – Херо, посреща русенци в първа среща между двата тима от първия квалификационен кръг на Лига Европа.

Колегите кръстиха въпросния мач “речното дерби”, тъй като и двата тима са кръстени на реки и докато Павлодар е най-голямата река в Казахстан, то Дунав е една от най-големите в Европа и минава през редица страни.

Въпреки сериозното проучване колегите признават, че играта на русенци в Европа ще бъде пълна енигма за тях.

Ето и по-интересната част от материала, който е публикуван в един от водещите казахстански сайтове:

Веднага след жребия на първия квалификационен кръг на Лига Европа впечатление направи двойката между Иртиш и Дунав, като този сблъсък не случайно бе кръстен веднага “речното дерби”.

И докато тимът от Павлодар е кръстен на най-голямата река в Казахстан, то отборът от Русе носи името на река Дунав, която минава през редица държави сред които Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния, Молдова, Украйна….Въпреки това Иртиш е по-дълга река от Дунав. Тя е с дължина 4248 км., а името на противниковия отбор е според едни източници 2860 км. Други твърдят, че е 2960, но това няма никакво значение, тъй като във футбола тези размери не важат.

Като футболна единица Дунав е известен от 1949 година и води началото си след сливане на двата русенцки тима Локомотив и Русенец. Трябва да се отбележи, че отборът от Русе извървя невероятен разтеж за много кратко време.

Буквално на един дъх – в рамките само на два сезона, отборът извървя пътя от третото ниво (аматьорски футбол) до елитната дивизия на България, където завърши четвърти през миналия сезон.

И тези успехи на русенския отбор са неразделно свързани с името на старши-треньора Веселин Великов. 40-годишният бивш футболист, който е бивш защитник и има три мача за националния отбор на България, е започнал сравнително скоро своя треньорски път.

Той започва работа като старши-треньор едва преди няколко години, а освен това застава начело на Дунав през 2014 година.

Така на практика се оказва, че Дунав е един абсолютно треньорски отбор, в пълния смисъл на думата. В отбора няма ярки звезди, но има много добре сплотен колектив и всеки един от играчите е готов да даде максимума на терена. И всички момчета са готови да “умрат” на терена за своя треньор Великов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ