Само в 7DniFutbol.bg

Жадния вече е в историята на Левски с този акт

7 Dni Futbol27.06.201713110
митов

Левски вече е с почти изцяло нов отбор в сравнение с това, което представляваше до преди два месеца. От тези, които се очаква да бъдат сред стартовите 11 при откриването на новия сезона в Европа срещу Сутиеска (Никшич), титуляри и в последното първенство бяха само трима -Давид Яблонски, Роман Прохазка и Бабатунде Адениджи. Димитър Пиргов в известен период (предимно докато треньор беше Люпко Петрович) също намираше място сред тези, които започваха, но като цяло не влиза в профила на безспорен първи избор. Ако се вземат още някои от новите, искани от Николай Митов, може да изстине мястото и на Адениджи. Тогава единствено чехословашкото дуо Прохазка -Яблонски ще е връзката между стария и новия състав.

Като цяло в историята си Левски няма много примери за такива големи чистки. Липсват и сезони, в които да остават малко титуляри в сравнение с предходния. Масовото освобождаване на играчи зачести в последните години, като рекордното беше през 2014-а. То засегна 14 души. Това доведе до нещо, което рядко може да се види. В последния мач на Левски за сезон 2013/14 (срещу Литекс в Ловеч, спечелен с 1:0 и първия от следващия – 1:1 на „Герена“ срещу Локо (Пд), имаше само едно съвпадение в стартовите 11 -Валери Божинов.

От по-далечното минало, най-мащабната чистка е от края на 1953 и началото на 1954 година. В късната есен на 1953-а Левски става шампион. Капитанът Васил Спасов -Валяка е назначен за старши треньор и освобождава почти всичките си доскорошни съотборници – общо 13 души Това се оказва много лошо решение и в следващите две години Левски завършва на пето място. А на втората – 1955-а година до последните два кръга опасността от изпадане е налице. Самият Спасов е споделял, че чистката тогава е могла да бъде и по-добре обмислена.

През лятото на 1981 също се освобождават много големи играчи като Павел Панов, Стефан Аладжов, Воин Войнов, Красимир Борисов, Ангел Станков, както и още няколко, за да се даде път на една дузина играчи от школата. Поколението от нея се оказва талантливо и на третата година Левски става най-силният отбор в страната.

През 1995-а Андрей Желязков и Томас Лафчис разпродадоха много силния състав, който беше спечелил три поредни титли. Героите от САЩ’94 напуснаха и бяха подменени с такива от доста по-малък калибър като Радостин Русев, Петър Пенчев, Милен Пенчев, Петър Янков, Владо Йонков… Те логично не успяха да заместят легендарни фигури като Даниел Боримиров, Цанко Цветанов, Златко Янков, Илиан Илиев, Николай Тодоров – Кайзера и Станимир Стоилов.

Сега поне отборът, от който не остана почти никой, беше един от доста слабите в историята и от тези, които не спечелиха нищо. Ще бъде добре и резултатите да дойдат по-бързо от обявените 3 години, защото след 8 сезона калъфки, на привържениците на клуба едва ли ще им се чака още…

“Меридиан мач”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.


КОНТАКТИ