Само в 7DniFutbol.bg

Шеф в БФС: И УЕФА не знае дали ЦСКА ще играе в Европа

7 Dni Futbol17.06.2017260

Заместник изпълнителният директор на БФС – Павел Колев, заяви, че за момента ЦСКА е пълноправен участник в евротурнирите и никога отборът не е бил изваждан от Лига Европа.

“УЕФА не е вадила ЦСКА от евротурнирите, тъй като не се е произнесъл компетентния орган. Имаше запитване от БФС и отговор от УЕФА, че ЦСКА не може да участва. Ако това се запази като позиция, би следвало в понеделник да се произнесе, че ЦСКА не може да участва”, заяви Колев.Той е категоричен, че именно полученото становище от УЕФА на 29 май е предизвикало смут както във феновете, така и в ръководството на ЦСКА, които обжалваха несъществуващо решение пред Арбитражния съд в Лозана (КАС) “.

“Становището на КАС обърка много хора. Тълкованието е много просто – ЦСКА е легитимен участник в Лига Европа от гледна точка на издадена от националната федерация документи. Българският футболен съюз е издал лиценз на ЦСКА за участие в Европа, защото клубът е покрил всички критерии. Условието, на което клубът не отговаря пред УЕФА, е базисно и е свързано в т.нар. навършени години. Това е все едно да искате да кандидатствате за президент на България, без да отговаряте на основно изискване в Конституцията – да сте навършили 40 години. Позицията на УЕФА беше формулирана в писмото, подписано от изпълнителния директор Теодоридис, получено на 29 май. Дали тази позиция ще се зарази, не мога да коментирам. КАС не е разглеждал жалбата на ЦСКА по простата причина, че към днешна дата по спортни критерии клубът си е заслужил мястото в Лига Европа – позиция, която поддържаше и БФС през цялото време. Това “лумпениадата” в социалните мрежи не успя да разбере”, разясни Колев пред bTV.

“Представителите на България в европейските клубни турнири в момента са “Лудогорец”, като шампион, “Ботев”, като носител на Купата”, ЦСКА и “Левски”. От тази гледна точка искането на “Левски” за баража нямаше основание. Те се спечелиха по спортен път правото да участват в Лига Европа. Друга спекулация, която си проправя път, е че България има вероятност да загуби едно място в евротурнирите. Няма такава вероятност, тъй като и УЕФА, и ние сме подготвени за вариант, при който в понеделник се потвърди позицията, която изразиха и на мястото на ЦСКА влезе “Дунав”. В момента върви процедура, отворена от УЕФА, за картотекиране на футболистите на “Дунав” за първия предварителен кръг в Лига Европа. Проблем няма!”, категоричен е той.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ