Само в 7DniFutbol.bg

Отказал се топ рефер разкри за съдийски схеми и порочни практики, било му писнало

7 Dni Futbol07.06.2017170

Съдията от ранглистата на Първа лига Таско Тасков днес даде пресконференция, на която обясни мотивите си за решението да прекрати кариерата. 37-годишният софиянец обясни, че има две основни причини, които го карат да вземе това решение. Едната е здравословна, а другата- непрекъснатите интриги в съдийството, според които е обвиняван несправедливо в грехове и грешки, които не отговарят на истината.

Тасков разкри и порочни схеми в съдийството как на някои хора бащите им се отказват от постове, за да вървят синовете им напред, а други пък получават подходящи съдийски наблюдатели, които от своя страна им крият грешките и им поставят високи оценки.

“Исках да ви кажа нещата в очите, за да няма спекулации, а и защото ми писна от тази работа. Две са причините за това решение- физическата ми годност, е първата. Година и половина имам проблем в коляното, но явно проблемът е доста тежък, а оттам ми се появяват и други проблеми. И при това положение не мога да бъда адекватен към изискванията на професионалното съдийство. Виждам, че най-добрите са на светлинни години пред мен относно физическото състояние. Писна ми от болници, от инжекции. Аз самият чувствам, че не съм този, който искам, започна Тасков разказа си пред репортерите.

Другата причина са интриги и ми омръзна всеки път да казвам какво не съм направил, което е една практика в последните 2-3 години. Ако беше само коляното, щях да се опитам да го преодолея. И ако бяха само интригите, пак щях да опитам да ги превъзмогна. Но когато е съвкупност, ми идва в повече. И усилията, които полагам, не мисля, че си струват съобразно резултатите, които получавам.

Най-много мразя да давам обяснения какво не съм направил. В последния месец чух такива инсинуации, които са толкова безумни. Марк Бата ме бил снимал и свалил, но точно тогава покрих норматива без проблеми. Другата причина е, че съм взел баснословни пари за мач в Б група, като са играли едва ли не слепия и полуслепия. Тия неща достигат до семейството ми. Родителите ми не заслужават това”, добави вече бившият рефер.

“Обвиняват ме, че съм близък до кръга Царско село. Не съм близък, просто познавам хората там, то кой не ги познава. Другото нещо е, че били извадили близък приятел от съдийството, защото не можели да извадят мене и искали да ме ударят едва ли не. Такива неща.

А да съм в съдийството ми струва много. И преди мач, и след мач ходя при двама физиотерапевти, при кондиционни треньори. Съдийството ми е взело повече, отколкото ми е дало- то ми взе любовта към футбола, защото аз обичам играта. Сега не гледам, не играя. Отне ми любовта към един човек, когото срещнах в съдийството. Взе ми и доброто име, както казва Рачко Пръдлето в Под игото: Човек за едната чест живее.

А сега виждате, че ми взе и здравето. Доктор Бочев ми предложи да ми смени ставата, но аз му казах, че ако на 36 години ще ми сменя ставата, сигурно на 50 трябва да ми сменя гръбнака. Решението ми да се откажа не е взето за 2-3 дни, а е резултат от натрупвания в годините. Много пъти си мислех да спра, но все продължавах. И накрая вече след толкова натрупване, си казах: край.

Но не край изобщо, а просто се оттеглям от професионалното съдийство. Може би ще продължа в аматьорския футбол, и на минифутбол, футзал. А аз сега взех мястото в ранглистата на някое младо момче. Имам 3 мача за една година, а това не е моето.

Тасков добава, че след вчерашния анонс, че спира, е получил голяма подкрепа, която го радва.

“Лошото е, че ние вече не ходим на мачовете с мъжкарите, а с други хора от съдийството, които са нарочени да вървят напред. И това не е моето. Мога да кажа, че има сделки. На някои хора бащите им се отказват от постове, за да вървят синовете им напред в съдийството, а други пък получават подходящи съдийски наблюдатели, които от своя страна им крият грешките и им поставят високи оценки, добави Тасков.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ