Само в 7DniFutbol.bg

Зума: С Ераносян сме скарани, но заради Локомотив

7 Dni Futbol15.08.2015120

Легендата на “Локомотив” (Пд) Христо Бонев винаги е интересен събеседник стане ли въпрос за любимия му клуб. След колебливото начало на Смърфовете и преди гостуването на “Лудогорец” почетният президент на пловдивчани сподели своето мнение пред “7 дни спорт”.

– Г-н Бонев, как видяхте вие началото на сезона за “Локомотив”?
– Каквото и да си говорим, не тръгнахме по най-добрия начин. За това си има обективни причини, доста малко време имаше между двата сезона, в “Локомотив” беше доста бурно лято, имаше промени. Знаете колко нови футболисти дойдоха и времето се оказа много кратко за Христо Колев. Аз обаче смятам, че бавно започваме да влизаме в ритъм и, честно казано, съм оптимист.
– Можеше ли “Локомотив” да има и повече точки от тези 4 мача?
– Разбира се, в мачовете не играхме чак толкова зле. Може би само срещу “Славия” не бяхме на високо ниво, но след това с “Берое”, “Ботев” и “Литекс” показахме по-добро лице. В отбора се върнаха добри футболисти, опитни. Аз се надявам, че един Балдовалиев например ще навлезе в оптимална форма скоро, той може да помогне много на отбора.
– Влизането на опитните играчи в добра форма ли е ключът за отбора?
– Мисля, че да. Не съм видял някъде да се коментира, но направете една справка. В момента само двама от основните ни играчи, бяха част от отбора и през миналата година. Това говори красноречиво колко голяма е промяната в “Локомотив”. Момчетата обаче работят много и всеки мач дават максимума от себе си. Аз вярвам, че Христо Колев ще се справи, не е лесно, но отборът работи.
– Успокои ли се обстановката в “Локомотив”, след като взехте точка от претендент за титлата като “Литекс”?
– Не само че взехме точка, а даже можехме да ги победим. Само първото полувреме имахме три добри ситуации, но Балдовалиев нямаше късмет да вкара. Смятам, че играем добре и създаваме положения, но просто трябва да започнем да вкарваме. Въпреки това сиромашията не е порок, така че и 2 точки, които имаме, не са толкова зле. Вярвам, че в следващите мачове ще наваксаме.
– Много се коментира новият формат на първенството, добър ли е той за вас?
– Аз мисля, че в България трябва да има не 10, а 16 отбора. Хората да прочетат малко историята на футбола в България и да видят кои са най-големите отбори. Да, ЦСКА може да има проблеми, да не е бил изряден, но това е клуб, който липсва на всички. Тези отбори, като “Левски” и ЦСКА, помагат за развитието на играта.
– Но от години виждаме, че много клубове не са изрядни.
– Това е така, но държавата не трябва да е чужда на спорта, напротив. Нека управниците да помислят как да помогнат. Да гарантират един минимум на отборите да съществуват, тези от “А” и “Б” група. Смятам, че ако се направи нещо такова, футболът в България ще тръгне нагоре.
– Доволен ли сте, че някои отбори вече залагат на все по-млади играчи?
– Това е пътят поне според мен. Не знам дали го правят, защото най-накрая узряха за идеята, или заради липсата на пари, но не е нормално да има толкова много чужденци. Те реално са безработни в страните си, а ние ги каним тук и им даваме големи заплати. В същото време пренебрегваме нашите момчета и после се чудим защо нямаме национален отбор.
– Добре ли е за по-малките отбори, че вече няма да има плейофи?
– Какво да ви кажа, през миналата година това не беше първенство, а някакво търговско дружество. Тези горе играеха за нещо, бореха се, а долу нищо. Който си осигури оцеляването, замина рано за морето. Сега смятам, че ще е по-добре за интригата.
– “Локомотив” гостува на “Лудогорец”, какво очаквате от този мач?
– Въпреки издънката си с “Черно море” за мен “Лудогорец” остава най-добрият отбор в България като единици, структура, организация. Виждаме за какво става въпрос там. Според мен ще свирят първа цигулка и през тази година, по-напред са от другите. Въпреки това се надявам, че и срещу нас ще продължат да имат проблеми. Дано “Лудогорец” да не е в най-доброто си състояние. За нашия отбор съм сигурен, че момчетата ще дадат най-доброто от себе си и ще се борят.
– Там обаче има промени, как гледате на тях, Едуард Ераносян смени Бруно Рибейро?
– Не съм разбрал, не съм чел нищо, понеже съм на морето и си почивам.
– Как гледате на тази промяна?
– Не съм учуден. Това момче (б. р., Рибейро) никой не го знаеше. Не знам откъде е дошъл, но се видя, че не става.
– А какво смятате за Ераносян, познавате го добре, но не е работил дълго време?
– Сигурно ще има двойно по-голяма мотивация, след като дълго време беше извън треньорството. Там всичко е на добро ниво, така че има условия да постигне успехи.
– През годините много се коментираха вашите отношения с Ераносян.
– Да, така е. Това обаче са си наши неща, някои са останали в миналото. Аз съм му бил треньор преди, работили сме заедно. С него си имаме лични търкания, по локомотивска линия.
– Превърна ли се “Лудогорец” в оазис в България, свидетели сме на харченето на огромни суми, докато другите едва връзват двата края?
– Това могат само да го кажат двамата собственици братя Домусчиеви. Наистина “Лудогорец” е много пред другите като финанси и т.н. Аз бих си казал мнението, ако ме питат, без да ангажирам никого. Разбира се, те си управляват клуба, но е редно да се залага на повече български момчета, а не 10 чужденци.

7 ДНИ СПОРТ

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *