Само в 7DniFutbol.bg

Нова телевизия да атакува Домусчиев за ЦСКА!

7 Dni Futbol06.08.201575

В условия на конкуренция не виждам смисъл, а и логика да се налага мораториум върху деня и часа на мачовете от “В” група. В случая с участието на ЦСКА в аматьорския футбол е ясно, че ще спечели Канал 3. Да си призная честно, не съм запознат нито с договора на БФС с “Нова Броудкастинг Груп” за “А” група, нито знам детайли по споразумението на Канал 3 за “В” група. Реално Канал 3 са рискували, когато са решили да подпишат договор за преки предавания на мачове от аматьорския ни футбол, не са знаели, че любимият ми ЦСКА, а и “Локомотив” (Сф) ще се докарат до настоящата трагедия да са във “В” група. Сега е логично те да не искат да им налагат допълнителни рестрикции от съображения, че по същото време ще има мач от “А” група. Тук важно е дали по договора за “А” група има такава клауза или не.
Нормално е и друго, Нова ТВ може да поиска и предоговаряне на договора заради отсъствието на ЦСКА в “А” група. Да, те са подписали договор за брой мачове, а самата бройка е запазена. Факт е и че Нова ТВ плаща по 6 млн. лв. на сезон, доколкото съм запознат. Да, обаче цената на рекламите и рейтингите няма да са същите. Ето мотив шефът на Нова ТВ Дидие Щосел да поиска от фирмата носител на правата да се предоговорят условията по контракта. Естествено тук прозира и конфликт на интереси, и то жесток. Искам много правилно да бъда разбран със следващите неща, които ще кажа. Нямам нищо, ама наистина нищо против Кирил Домусчиев, това е човек, който в момент на криза помогна на българските клубове с този договор, но не е коректно фирмата за тв правата да е негова. Не желая да съветвам никой как да си върши работата и управлява бизнеса, но моето мнение е принципно и е в защита на чистия принцип, който е фирмата носител на телевизионните права да не е притежание на футболен президент, а той е и член на Изпълкома на БФС. И да, тук вече може да има и натиск по тази линия, но не би трябвало да е така.
Другото важно според мен е какъв е договорът на Канал 3 и дали е с Аматьорската лига или с БФС. Ако е с лигата, тогава Румен Вълков като неин президент знае какъв договор и какви условия е подписвал с Канал 3. Предполагам, че има клаузи за неустойки при неизпълнението му. Честно казано, не съм запознат със статута на аматьорските клубове, за да мога компетентно да кажа има ли право ЦСКА самостоятелно да договаря телевизионните си права или не. Ако обаче има клауза за плащане на глоба от клуба към телевизията носител, а има интерес към този клуб от телевизия, която иска да си плати за правата на този клуб, тогава не е невъзможно клубът да си плаща глобата на телевизията титуляр по договора и да даде правата си на друга тв с цел да спечели. Ще дам пример. Ако глобата за ЦСКА е в размер на 5000 лв. на мач от Канал 3, а от друга страна, има телевизия или пък телевизии, които искат да си платят пакетно повече пари на ЦСКА, то тогава като нищо “червените” могат да си плащат глобата с пари от друга телевизия и дори да спечелят повече пари. Това обаче е само хипотеза, тъй като не зная дали въобще такава възможност съществува.

ВАЛЕНТИН МИХОВ, футболен и рекламен експерт

5 коментара

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ