Само в 7DniFutbol.bg

Тайната на Хубчев и Берое е разкрита – вечерният час!

7 Dni Futbol03.08.201570

Халфът на “Берое” Игор Джоман даде интервю в родината си Франция за престоя си в Стара Загора. Пред местното списание So Foot полузащитникът направи интересни разкрития, говори за живота в България, треньора Петър Хубчев и плановете си.

– Игор, преди да говорим за настоящата ти кариера, искам да те върна към приключението във Франция. Прекара 6 години в “Гингам”, преди да отидеш в “Поар-сюр-Ви”, как се случи?
– Ако трябва да съм честен, аз само тренирам в “Гингам”. Бях в групата на първия отбор и се опитвах да пробия. Бях на кръстопът, но дори и когато играех, не бях убеден, че треньорът вярва в мен. Затова, когато изпаднахме, аз просто исках да сменя обстановката, независимо че израснах в “Гингам”. Исках да оставя родното гнездо, да оставя семейството и да опозная нов град, нова култура. Имах контакти и в чужбина, но нищо конкретно, преди да ми се обади треньорът на “Поар-сюр-Ви”. Той ми обясни, че ме е следил доста време и иска да се присъединя към отбора. Прекарах 1 година в този отбор и мисля, че това беше много голям опит за мен. Времето, което прекарах там, ми помогна да се развия като футболист.
– И след това отиде в България, как се случи това?
– Всичко е благодарение на агента Вахид Бушенафа, който се свърза с мен. Обясни ми, че българският отбор “Берое” ме иска, говори ми за града. Първоначално не бях много впечатлен от тази идея и не ме грабна, но след това размислих и реших да пробвам. Хванах самолета, дойдох тук и не съжалявам. Още в първия си сезон тук спечелих Купата на България с “Берое”, а месец по-късно взехме и Суперкупата. След това имах възможност да играя в Лига Европа, след като се изправихме срещу “Макаби” (Тел Авив). Дори само заради това се радвам, защото, ако бях във Франция, не виждам кога щях да играя в Лига Европа. Попаднах в един много сериозен клуб, тук условията за живот са прекрасни, тренировъчната ни база също е добре. Първенството не е от най-силните, но това не е проблем. Според мен шампионатът в България е микс между Лига 1 и Лига 2. Смятам, че трупам опит и “Берое” е една добра стъпка в моята кариера.
– Дойдоха ли твоите роднини с теб в Стара Загора?
– Не, аз дойдох абсолютно сам. Моята приятелка работи във Франция и няма как да е при мен. За нея е малко сложно да остави всичко и да дойде да живее тук, но идва доста често, за да ме види. Често оставам сам, но винаги съм на телефона, за да се чуя със семейството си. Не се оплаквам, това е моята работа и аз я обичам. Също така футболът ти позволява да живееш добър живот. В клуба има няколко французи, което е много добре за мен, защото сме една група и се подкрепяме. Двама си тръгнаха след края на миналия сезон, но все още сме тук с Жуниор Мапуку или, както е по-известен в Стара Загора – Джибрил Сисе (смее се). Той има същата прическа и същите маниери като Сисе.
– Научи ли българския език?
– Когато отидеш в нова страна, това е най-важното, да научиш езика. Аз отделих първите 6 месеца, за да науча основните неща. Това ми позволи да се адаптирам доста бързо към отбора и да мога да комуникирам по-лесно със съотборниците ми. Вече съм тук от 2 години и мога да кажа, че говоря доста добре български език, просто дойде от само себе си и не се притеснявам, когато комуникирам с хората. Вече даже се уча да чета на тяхната азбука.
– Как минава един твой ден в Стара Загора?
– Един нормален ден започва със сутрешната тренировка. След това сме заедно с моите съотборници, свикнали сме да обядваме заедно и да си прекарваме свободното време. Това е добре, защото сме заедно извън терена, и е хубаво за колектива. Това са моментите, в които се създават приятелства и добри връзки. В останалото време си почивам, отдавам се на сиеста. Доста обичам да си поспивам. Когато пък имам време и моите близки и приятели са ми на гости, винаги ги водя до морето. Тук Черно море е много хубаво и е добър начин да си прекараш свободното време.
– А как са жените в България, ходиш ли на срещи?
– Излизам в града, разхождам се, ходя на кафета, но само това. Трябва да кажа, че нашият треньор тук е нещо като българския Ги Ру (б.р., дългогодишния треньор на “Оксер”, известен със строгия си нрав). Той е много стриктен с нас, иска да сме максимално отдадени на работата си. Може би е малко трудно, но знам, че го прави за наше добро. С него прогресирахме много и това се вижда. Фокусирани сме изцяло върху работата ни, а резултатите са атестат за това. Освен това той въведе вечерен час за целия отбор. Мога да кажа, че градът Стара Загора не е чак толкова впечатляващ, средно градче. Няма много изкушения за един футболист. За българските жени е сложно да се говори, защото аз не съм сам, имам приятелка. Въпреки това мога да кажа, че жените тук са много хубави.
– А как е храната?
– Има някои специалитети, които местните много обичат. Например сиренето им е много хубаво, има го само тук. Но няма какво да лъжа, не съм голям почитател на българската кухня, все още предпочитам френските ястия. Обичам месо и паста, това е основното, което ям. Иначе, когато посрещам гости, се старая да готвя и да им предлагам български ястия. Например тук има едно питие, което българите много обичат. Приготвя се смес от мляко, вода и краставици. Веднъж го опитах, беше голямо приключение за мен (б.р., говори за таратор).
– А финансово как са условията ти?
– Нямам оплаквания от финансово естество. Заплатата ми е добра, а освен това за някои по-големи мачове има и премии. Както казах, моят клуб е много сериозен. Всичко се плаща на края на месеца, без никакво забавяне. Доколкото знам, в другите клубове не е точно така, но аз се радвам, защото тук всичко е нормално.
– Изглежда, че прогресът ти е видим, какво искаш занапред?
– В тези 2 сезона, в които съм тук, наистина мисля, че се развих. Изиграх по 30 мача на сезона и мога кажа, че това е голяма стъпка за мен. Имах шанс да се изправя срещу силни отбори, което ми даде богат опит. Сега се надявам да открия ново първенство, друг клуб, където да се развивам. Мечтая за Англия, както и всеки играч на света, но ще поема натам, където имам възможност. Засега нямам планове да се завърна във Франция. Следя първенството в детайли, следя и “Гингам”, но засега да се върна вкъщи не се обсъжда.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ