Само в 7DniFutbol.bg

Гонзо: Бяхме на косъм да правим компания на ЦСКА във “В” група

7 Dni Futbol14.07.201570

Спортният директор на Левски Георги Иванов даде интервю за „24 часа ” преди старта на сезон 2015/2016. Легендарната деветка на “сините” говори за тежките мигове през миналия сезон, сериозните финансови проблеми на “Герена”, болката от загубата във финала за Купата на България срещу Черно море (1:2) и целите преди началото на новата кампания в “А” група.

– Господин Иванов, това ли е най-трудният ви трансферен период в Левски? Сигурно вече сте наблюдавали над 300 играчи за лятната ви селекция?
– Може и да сме ги минали. Трудно е, да. Първо – търсим качество, а в същото време – парите, които предлагаме, не предполагат да го осигурим. Футболистите минават през голяма цедка. Гледаме да бъдат и до 25-26 години, за да има отборът някакво бъдеще. Работим с поглед за следващите две-три години и с идеята през следващата, когато се натрупа опит към качествата на тези играчи, Левски да бъде силен. Сега закъсняхме доста. Не знаехме какво става със собствеността, не бяхме плащали 4-5 месеца на играчите. Започнахме реална работа след финала за Купата на България. За 30 дни трябваше да освободим огромна част от играчите и да привлечем доста нови хора. За мен изобщо не е добър вариант да се привличат по десет футболисти, тогава и рискът от грешки е по-голям. Но бюджетът ни е драстично намален и трябва да се справяме в тази ситуация.

– Правили ли сте си сметка на кое място е Левски по бюджет от десетте отбора в “А” група?
– Не мога да кажа колко са бюджетите на другите отбори, но знам нашия. Това, което виждам по време на трансферния прозорец, говори достатъчно – когато ние предлагаме заплата на даден играч и други отбори предлагат на същия, в почти всички случаи разликата е в полза на другия отбор.

– Огромен ли е процентът от играчи, които избират парите пред “сините”?
– Виждате, че до момента сме взели само един българин – Георги Костадинов, като изключим Атанас Курдов. Това е показателно, че футболистите не гледат на името „Левски” като трамплин, от който да се развиват, а гледат към парите в чужбина или друг български клуб.

– Стойчо Стоев иска да вземе две крила и централен нападател, но казахте, че имате бюджет само за още двама играчи. Иначе колко още ви трябват?
– Имаме липса на много позиции. Но пък имаме юноши, които хората искат да виждат. Ще се опитаме да им дадем шанс. Но пък и тези момчета трябва малко от малко да започват да носят отговорност. За момента обаче не са готови да носят кръста на Левски. Феновете трябва да са наясно с това. Виждате, че и миналата година нямахме дълга резервна скамейка и на нея бяха предимно юношите ни – може би това е сред причините да нямаме успехи. Във финала за купата за Черно море влизат трима играчи – Божилов, Бакари и Коконов, и обръщат мача. А от нашите смени ефект нямаше. През миналия сезон почти винаги, когато Левски направеше смени, отборът тръгваше надолу. За успехи трябват и равностойни футболисти. Затова и имам препоръка към юношите, които сега ще получават по-голям шанс, да не се приемат просто като юношки, а като част от първия отбор. И не го казвам, за да ги критикувам, това е нормалният път на тези млади момчета. Но нека хората знаят с какво точно се сблъскваме.

– Ако се подпише договорът с очаквания нов спонсор, може ли да ви отпуснат средства поне за още една заплата над месечния бюджет от 200 000 лева?
– Това не е въпрос за мен, а за ръководството. На мен новите собственици са ми определили бюджет, с който аз трябва да работя. Дори да искам да направя нещо повече, имам таван над мен, който не мога да прескоча.

– Има ли и таван на заплатите?
– При таван на бюджета е нормално да има и таван на заплатите. И той не е висок. Мога да взема и двама футболисти вместо седем и да се вместя, но тогава няма как да играем. В случая не говоря, за да се оправдавам. Смятам, че Левски се е насочил в правилна посока – да търси млади играчи, а не звезди. А не както слушам разни бивши директори и шефове на школи, че не се знаело как се прави селекцията на „Герена”. Напротив. Селекцията е насочена изпяло към това да се търсят млади футболисти. В момента не търсим големи имена, които да бъдат на доизживяване в Левски. Търсим футболисти, които да станат звезди в отбора. В момента се стремим да направим отбор за години напред, а не за един-два мача. И конкретно за започващия сезон – не се готвим за един мач, а за 36.

– Предвид доста тежките първи четири кръга, това ли ви е призивът към левскарите – да повярват в дългосрочен проект и да проявят разбиране?
– При тези млади момчета, които ще изнасят тежестта на мачовете и ще защитават честта на клуба, няма как да стане, без да усещат голямата подкрепа на феновете.

– Когато довършите изцяло селекцията ли, или преди първия мач с Ботев (Пловдив) ще влезете в съблекалнята с конкретни цели пред отбора? И ще бъдат ли те съобразени с реалностите – с нивото и парите на фаворита Лудогорец и другите съперници?
– Аз искам да виждам футболисти, преследващи победата и раздаващи се на терена. На мен целта ми е единствено победата. Искам да виждам глад и желание за успех във всеки мач. Напълно наясно съм, че няма как да бием постоянно. Но искам да усещам, че няма друга мисъл в главата на момчетата освен преследването на тази победа. Пилците ще ги броим наесен.

– Премии за победи ли ще завишават парите на играчите на Левски предвид намалените заплати?
– Опитваме се да направим нова схема – намалението на заплатите да бъде компенсирано с бонуси при постигнати резултати. Това сме го заложили. Твърдите суми се намаляват, но за сметка на бонусите. Защото миналата година футболистите играха без премии. А и без заплати. 4-5 месеца те играха без заплати, но никой не иска да го разбере. Защото и не излизаше драматична информация – нямаше бойкоти, нямаше стачки, нямаше напуснали хора или такива, осъдили клуба. Може би и затова обществеността не разбра реално колко е тежка ситуацията. Защото навън всичко беше тихо и кротко, а всичко си оставаше вътре. Аз не съм спрял да водя разговори, че сега не е моментът да се правят стачки, да се разтрогват договори и да се стига до осъждане на клуба за заплатите за по година-две напред. Тогава това щеше да бъде катастрофално за клуба. И днес Левски щеше да бъде на мястото на ЦСКА, ако онова нещо беше се случило. Със сигурност!

– Наистина ли опасността и Левски да е във „В” група беше толкова голяма?
– Да. На 22-23 март – вместо да започна преговори с нови играчи, аз съм водил преговори с хора, на които не им е плащано. А и клубове, на които не им е плащано последните 2-3 години. Гледахме да разсрочваме плащанията за 5-6 месеца напред. Още дължим пари, но сме коректни по споразуменията към хора, клубове, институции. И тръст „Синя България”, и Националният клуб на привържениците бяха вътре в управата през това време и те много добре знаят какви бяха реалните опасности Левски да бъде във „В” група. Това не е измислица. За клуба реално през миналата година беше успех, че стигна финал за Купата на България. За жалост, не успяхме да го спечелим. Но във футбола е много важно да има емоции. Достигането до финала беше емоция. За съжаление, негативна за нашите фенове. Но това беше изключително тежка година – както за всички футболисти, така и за всички служители. Беше може би най-тежката година в историята на клуба.

Найден Тодоров, “24 часа”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.


КОНТАКТИ