Само в 7DniFutbol.bg

Борислав Стойчев: Никой не си признава, че парите са по-важни от фланелката

7 Dni Futbol23.06.201520

Борислав Стойчев вече не е футболист на “Левски”. Централния бранител си тръгна от Герена заради опита на “сините” да му намалят заплатата. Стойчев даде ексклузивно интервю за “7 дни спорт” в което разкри точно с колко са искали да му редуцират заплатата и откъде идват проблемите в “Левски”.

 

– Борко, с колко искаха да ти намалят заплатата, че това се оказа проблем за оставането ти в “Левски”?

– Конкретна сума няма да кажа, но намалението беше с над 30%, даже 35%. Появиха се различни информации, че ми режат заплатата с 20 или 25%, но това не е истина.

– Въпросните 35% много ли са обърнати в хиляди левове?

– Знае се много добре, че в България не получаваме някакви колосални суми. Това ми повлия, за да взема такова решение.

– Да разбираме, че единствената причина да си тръгнеш от “Левски” са парите?

– Главната причина е това. Доста хора преди мен си тръгнаха. Но може би това беше, да.

– Проведе няколко срещи с шефовете на “Левски”, какво ти каза Гонзо на последната преди да вземеш окончателното решение?

– Да, проведохме няколко срещи, не само аз, а и други футболисти. На първата среща за намаляването на заплата изобщо не можахме да се разберем. На последната среща се разделихме като мъже и приятели без сърдене.

– По някакъв начин те направиха ли опит да те задържат с различни бонуси или промяна в процентите?

– Имаше бонуси. Но все пак това намаление доста се отразява на заплатата, въпреки бонусите. Имаше преговори, но не стигнахме до никъде, както се казва.

– Ти и още няколко играчи си тръгнахте от “Левски” главно заради редуцираните заплати. Феновете обаче сега ви определят като меркантилни и, че не обичате истински “Левски”.

– Не смятам да се занимавам с такива хора, а и не съм длъжен да им отговарям на феновете. Нашето мислене е по-различно от тяхното. Ние сме професионалисти и това е работа, която се върши за пари. Тези остарели убеждения, че всеки един футболист играе за фланелката трябва да спрат вече. Не е добре за един клуб, ако се изкарват на преден план такива клишета или убеждения. Човек е спокоен когато получава заплатата си и когато семейството му е осигурено. Но когато е в такава ситуация като в “Левски” в момента се вкарва допълнително напрежение. Нека си го кажем – парите са важна роля от нашия живот. Всеки си го мисли, но никои не си го признава, това е истината.

Говори ли със Стойчо Стоев през времето, което поиска за размисъл?

– Не, не съм говорил с нито с него, нито с някой друг от треньорите. След като се разделих с “Левски” само отидох да ги поздравя и да им кажа чао. Никои не е правил опит да ме задържи.

– Борко, ти си поредния футболист, които си тръгва от “Левски” през това лято. Защо се стигна до там и намаляването на бюджета ли е основния проблем?

– Явно е това да. Друга причина е липсата на резултати. Всичко това е повлияло на доста футболисти да си тръгнат, а и на други да не искат да дойдат на Герена.

– Тези разговори с футболистите започнаха дни след загубения финал от “Черно море”. Крахът в Бургас оказа ли влияние в ситуацията?

– Да, на финала всеки очакваше да победим. Имаше един такъв момент, че всеки си мислеше, че ако победим нещата в “Левски” ще се оправят. Моето мнение обаче е доста по-различно. В “Левски” трябват кардинални промени, един спечелен финал няма да оправи всичко. И не е само на най-високо ниво. Трябва план за развитие, стратегия която да се следва.

– От думите ти изглежда, че в “Левски” се работи ден за ден.

– То от доста време е така. Всички го знаят и виждат. Няма резултати и развитие от доста години този клуб. Това е самата истина колкото и горчива да е тя.

– Споменахме финала, какво не достигна тогава на “Левски” да победи?

– От футболна гледна точка не мога да кажа, че беше най-силния ни мач. Даже беше един от най-слабите, въпреки че имахме положения. Не бяхме агресивни, даже изобщо. И това повлия на резултата. Играчите на “Черно море” имаха повече желание. А и напрежението което беше върху нас и очакванията също ни оказаха негативно въздействие.

– Едва ли не всички хора очакваха “Левски” лесно да победи “Черно море”.

– Да, може би това ни изигра лоша шега.

– Няколко минути преди края водихте с 1:0, виждахте ли се победили и имаше ли отпускане?

– Отпускане нямаше, но всеки очакваше последния съдийски сигнал. За лош късмет ни вкараха гол в последната секунда, които повлия и на продълженията. Макар че и там имахме положения да вкараме и дузпа в края която не ни дадоха.

– Какво си казахте след това в съблекалнята и имаше ли изпускане на нерви?

– Не мога да кажа, че имаше изпускане на нерви. Приехме много тежко загубата. Направихме анализ на мача доколкото можахме. Доста грешки допуснахме в този мач.

– Прави впечатление, че вече станаха доста подобни загубени финални мачове – със “Славия”, “Берое”, а сега и “Черно море”. Може ли да говорим за прокоба?

– Да, всеки говори за тази прословута прокоба. Не мисля, че има такова нещо. Абсолютно ние сме си виновни за финала с “Черно море”. Трябваше да бъдем много по-концентрирани и щяхме да спечелим. Прокобата е оправдание.

– Тръгвате си от “Левски” доста основни състезатели, какво ще е лицето на отбора през следващия сезон?

– Вижда се, че селекцията се бави, а доста футболисти си тръгнаха. Прави се пак нов отбор. Силно искам “Левски” да побеждава и да направят по-силен отбор от миналогодишния. Вижда се обаче, че за сега нови хора няма. Дано се справят, защото остана само 1 месец до мачовете.

– Поредният нулев сезон за “Левски”, не станаха ли вече много те?

– Не съм аз човекът, който трябва да прави анализ на сезона. Но се вижда, че нещо куца в клуба. Може би тази година проблема бе липсата на пари. Доста тежка година. Това повлия на футболистите и ръководството и оттам дойдоха и лошите резултати.

– Нови две загуби и от ЦСКА.

– Да, за капак на всичко загубихме и вечното дерби два пъти. Но това са резултатите.

– Като върнем лентата назад през сезона, май е тежко да си футболист на “Левски”?

– Виждате, че изобщо не е лесно. Опитахме се да направим каквото можем. Къде тежко, къде още по-тежко стигнахме до финал за купата. Все пак ако бяхме победили в Бургас сезона щеше да изглежда по различен начин.

– Не бяха ли много лъжите през сезона – пари, спонсори, цели? Това със сигурност влияе на настроението в съблекалнята.

– Да това е самата истина. Всеки очакваше нещо. Различни неща се казваха през цялата година. И колкото и да ги слушахме тези лъжи, успяхме да направим някакъв колектив. Имахме и добри и лоши резултати.

– Как се играе без да получаваш заплата? И от къде идва мотивацията да продължаваш да го правиш?

– Имаше един период в който ни висяха по 4 заплати. Говорихме си в съблекалнята, че е тежка сиатуацията и че всеки трябва да играе за Левски. Имахме търпение и чакахме по-добри времена за клуба, но явно не дойдоха, а напротив – влошиха се. Колкото и да е трудно, ние сме професионалисти и трябва да си изпълняваме задълженията на терена. Докъде съумяхме това е друго.

– Но въпреки проблемите не видяхме бунт от ваша страна, докато при други отбори го имаше.

– Да колкото и сега да говорим само за пари, все пак това е “Левски”. Колкото и клиширано да звучи трябва да се играе за собствената си чест, а след това и за тази на клуба. Това ни крепеше.

– Колко е тежко положението в клуба от това което виждате вие футболистите?

– Очевидно е много тежко положението, намалява се бюджета с всяка изминала година. Не съм аз човека за анализите, но няма как да се играе само за фланелката без да има насреща заплащане. Европа се развива по съвсем различен начин и ги няма тези остарели клишета че без пари се играе. Трябва да гледаме развитието на големите отбори в Европа. Ако играеш за пари ще играеш и за фланелката, защото няма да имаш проблеми за които до мислиш.

– Съжаляваш ли, че дойде в “Левски”?

– Не мога да кажа, че съжалявам. Прекарах 1,5 години в “Берое”, но исках да се развивам. Не съжалявам, че дойдох на Герена. Ситуацията в клуба е такава, че трябваше да търпим повече и да оставим футбола на заден план. Имах лична амбиция да се развивам. До къде се получи, до къде не, е друг въпрос.

– И все пак смяташ ли, че се разви за времето в “Левски”?

– Колкото и негативни резултати да сме имали, това си е опит. Вървя по един правилен път, въпреки всичко.

– Сърдит ли си на някой в “Левски”?

– Не, няма на кого да се сърдя. Разделихме се по мъжки без караници.

– Сега накъде продължаваш?

– Надявам се до няколко дни да си намеря отбор в чужбина. Почти на 29 години съм и сега е времето да поиграе зад граница. Имам си приоритет, но знам и възможностите си. Всеки един футболист иска да играе в Западна Европа или Русия. Има запитвания, но нищо конкретно все още.

– Докато беше в “Левски” стигна до националния. Притесняваш ли се, че сега може да си по-далече от погледите на селекционера Ивайло Петев?

– Не съм изключение и искам да играя за националния отбор. Така стана футбола, че всеки отива да играе за пари. Може би и аз няма да съм по-различен. Но ако имам оферта за Западна Европа или националния, ще избере първото.

– Какви са шансовете ни за класиране на европейското във Франция?

– Победата срещу Малта скъси разликата с Норвегия. Идва най-важния за нас мач срещу Норвегия. Трябва задължително да победим. Определено имаме шансове за класиране.

Живко Сребрев, 7 дни спорт

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ