Само в 7DniFutbol.bg

УЕФА блокира сливането на ЦСКА и “Литекс”, БФС дава шанс за “А” група

7 Dni Futbol11.06.201590

Планът за спасението на ЦСКА влезе в изключително тежки юридически казуси, касаещи не само БФС, но и УЕФА.

Както е ясно, най-богатият българин Васил Божков се зае лично с “армейците”, като извади два варианта за излизане от кризата. Засега се работи по план “А”, според който да бъдат изкупени акциите на “Литекс” и клубът да стане новият ЦСКА. Новият клуб ще се управлява взаимно от Божков и Гриша Ганчев.

Идеята на двамата бизнесмени бе новият клуб да вземе лиценза на ловчанлии за “А” група и Европа, като си прехвърли седалището в София, смени си екипите на червени и бъде припознат от феновете на ЦСКА. На по-късен етап ще се решава за треньор и другите въпроси, а тимът ще бъде сборен от футболистите на ЦСКА и “Литекс”.

Старото дружество на Манджуков, което е затънало в дългове, пък ще бъде фалирано и така новият мегаклуб ще започне “на чисто”. Планът на Божков и Гриша Ганчев получи одобрение от БФС и държавата, откъдето гарантираха, че новото дружество ще запази мястото си в “А” група. Шамарът обаче идва от УЕФА, откъдето след сондажи категорично забраняват новият клуб да вземе лиценза на “Литекс” за Европа и да играе там като ЦСКА.

Причината е, че срокът за трансформации е изтекъл на 2 юни. След тази дата клубовете нямат право да сменят седалището си, екипите си и стадиона, заявен за домакинство. Това на практика означава, че “Литекс”, дори и да се казва ЦСКА, трябва да играе в Ловеч с “оранжеви” екипи и няма как да смени седалището си в София.

От УЕФА са категорични, че подобно сливане на практика би обезсмислило процеса на лицензиране и затова не е позволено. Юридическите екипи на Ганчев и Божков от дни търсят вратички в правилниците, за да може новият суперклуб да играе в Европа, но това е малко вероятно.

Колкото до “А” група обаче БФС се очаква да даде зелена светлина. Огромният казус трябва да бъде решен до 15 юни, когато има заседание на Изпълкома на БФС и трябва да бъде взето окончателно решение.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ