Само в 7DniFutbol.bg

Прогонен любимец на сектор “Б” призна за разговори с гранд в Румъния – каза имало ли е скандал с Гонзо и Тонев

7 Dni Futbol29.12.2016150

Един от най-добрите български вратари Пламен Илиев от година и половина е част от румънския Ботошани. Бившият страж на Левски бързо от утвърди като основен играч в тима, като дори в определен момент бе капитан на отбора. През този сезон Илиев е вратарят с най-много “сухи мрежи” в Румъния. 25-годишният ботевградчанин даде обширно интервю пред Livesport.bg,  в което говори по много и интересни теми.

Каква година изпращаш в професионален план?
В професионален план годината както винаги може и да е по-добра. Хубаво е, че изиграх доста мачове и почти през цялата година бях титуляр. Започнахме добре настоящия сезон, но напоследък позагубихме ритъм и в момента сме на осмо място в класирането с равни точки с деветия. Разликата в класите на отборите не е голяма, но въпросът е след Нова година да вземем максимален брой точки в оставащите мачове, преди разделението на първа шестица и втора осмица.

Съотборникът ти в Ботошани Радослав Димитров призна за финансови проблеми в клуба и че най-вероятно ще напусне. Каква е ситуацията с теб?
В момента в Румъния доста отбори имат проблеми с парите. При мен ситуацията общо взето е сходна. Аз съм се разбрал с ръководството, ако има оферта към мен да ме пуснат да си тръгна като свободен агент. Ако не се появи нещо, което да ме удовлетворява ще изпълня договора си с Ботошани, който е до края на сезона.

В момента има ли оферти към теб? Преди време се говореше за интерес на Динамо Букурещ и Университатя Крайова.
Водил съм разговори, но към този момент няма нищо официално. Имаше определени разговори с тези отбори, но така или иначе нещата не се получиха и към момента съм футболист на Ботошани.

Би ли се завърнал в България, ако някой роден клуб отправи оферта към теб?
Към този момент никой не се е свързал с мен, за да се стигне до някакви разговори. Но никога не казвам никога. Всичко е възможно.

Как оценяваш престоя си в Румъния? От година и половина си в Ботошани. В клуба те ценят високо, получи капитанската лента, а презиндетът заяви, че си играч за над 1 млн. евро.
Този период от година и половина беше доста ползотворен. Смених обстановката, излязох в чужбина, макар че Румъния е много близо до България. Успях да изиграя доста мачове. В един период дори бях капитан на отбора, но проведох откровен разговор с треньора, в който му казах, че на този етап е по-добре някой друг да носи капитанската лента, защото все още не разбирах добре езика и бях общо взето нов в отбора. Мисля, че това бе правилното решение. Видях какво е отношението там към чужденците. Ако не се раздаваш на всяка тренировка и не играеш на сто процента в мачовете, след това има доста сърдити физиономии.

Каква е разликата между българският и румънския футбол?
По мое мнение в момента футболът в Румъния е на по-ниско ниво от първата година, в която бях там. Финансовите проблеми на повече клубове оказват влияние за това нещо. Според мен в момента румънското първенство е с една идея по-добро от българското, но разликата не е голяма.

Следиш ли какво се случва в Първа лига? У нас има нов формат на първенството. Смяташ ли, че има някакво развитие към по-добро във футбола в България?
В Румъния форматът на първенството е подобен – играе се първа шестица и втора осмица. Според мен тези формати не са много добре за футбола. За мен най-добре е първенството да е от 16 или 18 отбора и да се играят по два мача на разменено гостуване. Но и в България, и в Румъния има сериозни финансови проблеми и трудно могат да се съберат 16 отбора, за да се направи такова първенство.

Няма как да не те върна към бившия ти клуб Левски? Следиш ли какво се случва в отбора?
Следя ситуацията в клуба. Гледам, че са се нормализирали нещата от към финансирането, защото докато бях аз имахме големи проблеми с парите в последната година, а това е много важно за един клуб. Когато мога гледам мачовете. Пожелавам им успех. Дано да се преборят с Лудогорец, но ще е доста трудно, няма какво да се лъжем. Но колкото по-близо са до тях, толкова по-добре и за отбора, а и за интригата в първенството.

Един ден би ли се завърнал на “Герена”, защото май не си тръгна по най-добрия начин от Левски?
Ами не, аз си тръгнах без никакви проблеми. Имах откровен разговор тогава с Иво Тонев и Георги Иванов. Те ми споделиха, че треньорът има определен списък с играчи, с които иска да продължи напред, а аз не фигурирах в този списък. Стиснахме си ръцете и се разделихме. Нямаше никакви драми между нас. Занапред не мога да кажа. Те не са ме търсили от България, за да коментирам подобни неща. Но, както казах, никога не се казва никога и е възможно един ден да се завърна.

България има нов селекционер в лицето на Петър Хубчев, а ти си вратарят с най-много “сухи мрежи” в Румъния, но така или иначе не получаваш повиквателна. Надяваш ли се на такава, защото поне по мое мнение ти и Валери Божинов категорично имате място поне в разширения състав?
Към момента мисля, че сме аз и вратарят на Астра с най-много “сухи мрежи” в първенството. Това разбира се се дължи не само на мен, а и на целия отбор. За новия национален селекционер какво да кажа. Той дойде малко късно, а и доколкото знам първия път не успя да повика тези играчи, които иска. След си повика футболисти, които победиха Беларус. Той си преценява кого да повика. Мисля, че щом тези футболисти е извикал, те са най-добри, а и щом побеждаваме – значи е добре. Всеки един състезател се надява на повиквателна за националния отбор. Аз съм бил част от състава в определени периоди от време. Тренирам здраво, боря се и съм на разположение, ако преценят да ме повикат.

В Румъния освен теб и Ради Димитров има още няколко българи – Христо Златински и Апостол Попов в Университатя Крайова, Венелин Филипов във Волунтари. Какво е мнението на румънците за българските футболисти?
Мисля че се гледа с доста добро око на нас. Чуват се много добри думи за другите българи в Крайова и Волунтари. Те също играят почти във всеки мач и държат много добро ниво. Мисля че това е показателно. Щом играеш почти във всеки мач в чужбина, значи държиш едно добро ниво и хората са доволни от представянето ти.

Няма как да не те попитам и за съдийството в Румъния, понеже у нас след почти всеки мач това е една от централните теми. Справят ли се местните рефери?
Ами мисля, че се справят. В Румъния е малко по-различно. Никой не коментира съдиите след мачовете. Първо гледаме къде сме сбъркали ние. Като цяло мисля, че съдийството е на добро ниво в Румъния.

Какво си пожелаваш за новата година?
Пожелавам си най-вече жена ми и моете детенце, което се роди преди 3 месеца да са живи и здрави. Аз да съм жив и здрав и да си изкараме добре новогодишните празници. Мисля, че това е най-важното.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ