Само в 7DniFutbol.bg

БФС пусна секирата! Гафове отрязаха главите на петима рефери

7 Dni Futbol20.12.201640

Председателят на Съдийската комисия към БФС Петър Петров обяви, че наказаните рефери са 14, като петима от тях са ръководещи в елита. Той разкри, че тези санкции не са наложени заради недоволството на футболните клубове, които са подали само две жалби – от Пирин и от Дунав след мачовете Нефтохимик – Пирин (3:1) и Черно море- Дунав (1:0).

„Някои от наказаните съдии ще бъдат пратени във Втора лига през пролетта, а други ще почиват до края на сезона. Много от арбитрите нямат нужния самоконтрол. Конвенцията на УЕФА, по която се ръководи съдийството в България, не ни дава право да анонсираме наказания на рефери,” коментира Петров след награждаването на най-добрите футболни арбитри у нас.

“Лавинообразното наслагване на напрежението сред отбори, фенове, общественост ни даде право да публикуваме това, което излезе вчера на сайта на БФС. Много футболни клубове не подадоха жалби, защото ни вярват и знаят, че ние ще реагираме, когато те са ощетени. Това са Черно море, Спартак (Плевен) и отново Дунав. Съдиите във въпросните срещи отнеха точки на отборите и трябва да бъдат наказани. Някои съдии, които получават ниски оценки, не осъзнават грешките си. В това число попадат и рефери, които прекратяват кариерата си заради навършване на пределна възраст. Сега ни предстоят седем много важни кръга, които ще определят участниците в двете половини на Първа лига за втория дял от първенството. Има спрени и от допълнителните асистент-съдии, които не взеха правилните решения. А те също носят отговорност за вземане и невземане на решение, обясни шефът на съдиите.

Според неофициална информация, съдиите със спрени права за определен период от време са Станислав Ставров, Волен Чинков, Ангел Баялцалиев, Тихомир Алексов и Валентин Железов, както и един от страничните рефери на мача Локомотив (Пловдив)- Славия. Арбитрите от срещите Черно море – Дунав и ЦСКА – Дунав не са разглеждани, като това ще стане през януари, но наказания ще има, гарантира Петър Петров. Той изрази съжаление, че един от реферите е завършил по не много добър начин кариерата си на мача ЦСКА – Дунав.

Другата новина, която Петров разкри е, че в края на януари на следващото заседание на комисията, на което ще присъства и консултанта от УЕФА Марк Бата, ранглистата на Първа лига ще бъде разделена на две. Някои от реферите ще ръководят само мачовете от първата шестица, а останалите от плейофните групи за оставане в елита.

„През януари ще има и редуциране на съдиите, но знаете ранглистите се одобряват и утвърждават в края на първенството. Първото редуциране беше лятото, когато асистентите бяха намалени от 64 на 40. Но ще бъдем като в тениса, ще има номинирани и деноминирани в движението им по ранглистите“, призна председателят на Съдийската комисия.

Петров отказа да коментира и мнението на Венцеслав Стефанов, президент на Славия и член на изпълкома на БФС, който нарече двама рефери поръчкови. Става дума за Николай Йорданов и Станислав Ставров.

„Откакто аз съм председател няма поръчки, никой нищо не е поръчвал и или да му е поръчвано. Ако има доказателства по такива обвинения, нека да бъдат предоставени. Но ако има поредица от тенденциозни решения на някои съдии в една посока то те ще отпаднат он ранглистата в края на годината“, обясни Петров.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ