Само в 7DniFutbol.bg

Историята е безмилостна към Дунав в Борисовата! 12 интересни факта преди последният мач за 2016 г.

7 Dni Futbol16.12.201640

ЦСКА и Дунав ще изиграят последният мач за 2016 година от Първа лига днес. На “Армията” очакват победа с разлика като своеобразно отмъщение за неочакваната загуба с 0:2 в началото на сезона. “Тема спорт” публикува 12 интересни факта преди днешният двубой, които ви предлагаме в пълният им вид:

– Последният официален шампионатен мач между ЦСКА и Дунав в София е на 1 септември 1990 г. Армейците бият с 5:0, като головете са дело на Георги Георгиев-Гецата, вече покойния Трифон Иванов, два на Христо Марашлиев и един на Дончо Донев.

– За пръв път двата съперника са играли в София на 18 юли 1951 година. Тогава Дунав играе в групата на майсторите под името Торпедо. Мачът завършва 12:0 след голове на: Петър Михайлов – 6 (освен него в Първа лига са го правили само Иво Георгиев за Спартак Вн, Тодор Праматаров за Славия и Цветан Генков за Локо Сф), Димитър Миланов-Пижо – 3 и Михаил Янков – 3. Това е най-изразителната победа 8 историята на ЦСКА, както и в тази на А група от нейното създаване през есента на 1948 година.

– Първата и единствена победа на Дунав в столицата е служебна с 3:0 8 последния 30-и кръг на шампионата 1984/85 година след наказанията на ЦСКА и Левски-Спартак.

– Най-много голове 7 – за ЦСКА в София е отбелязал Н. Цанев. Следват: 6 – П. Михайлов и Ив. Колев, 5 – Д. Якимов, 4 – Д. Миланов, П. Панайотов -Гацо и Асп. Никодимов.

– За Дунав най-резултатни в София с по 3 гола са Н. Йорданов и Cт. Маринов.

– Най-често срещаните резултати в София между двата съперника са: 3:0 – 5 пъти (4 за ЦСКА и 1 служебен успех за Дунав), 4:1 – 4 пъти, 2:0 – 4 пъти и 1:0 – 3 пъти.

– В полза на ЦСКА са отсъдени 5 дузпи, като 4 са превърнати в гол от: Н. Ковачев, Н. Цанев, Б. Колев и Хр. Стоичков, а една е пропусната от Асп. Никодимов

– За Дунав са отсъдени 2 дузпи, като едната е реализирана от Бор. Богомилов, а другата е пропусната от Ешр. Сюлейманов

– Автор на най-бързия гол -в първата минута, е Асп. Никодимов за ЦСКА

– В последната минута е реализиран един гол от състезателя на ЦСКА – Н. Цанев.

– В 19-и кръг двата съперника са играли само веднъж на “Армията”, като ЦСКА побеждава гостите с 3:1 през 1963 година.

– През декември двата отбора са играли в столицата за първенство само един път през 1972 година, когато армейците бият с 4:0.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *


За нас

7DniFutbol.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniVoleibol.bg, 7DniSki.bg, 7DniCSKA.bg, 7DniBansko.bg , 7DniSofia.bg, 7DniPlovdiv.bg, 7DniVarna.bg и 7DniBurgas.bg.

КОНТАКТИ